Ergenlikte kış depresyonuna dikkat!

Yayın: 18:54 - 02.01.2017
Güncelleme: 18:54 - 02.01.2017

Ahmet Şimşek Ortaokulu Rehberlik Biriminden Psikolojik Danışman Haşim Durar, kış koşullarının ergenlikte depresyonu tetikleyen etkenlerden birisi olduğunu söyledi.
Ergenlikteki ruhsal sürecin bir denizin yüzeyine benzediğini belirten Haşim Durar, “Ergenlik, toplum içerisinde çocukluğun bitişi ve erişkinliğe doğru atılan adımların başlangıcı olarak bilinmektedir. Ergenlik her zaman durağan olmayan değişken bir süreçtir. Ergenliğin ruhsal iniş çıkışları sırasında depresyon da sinsice ortaya çıkabilir. Kış aylarının başlamasıyla birlikte sosyal alanın daralması, mevsimin yarattığı olanaksızlıklar ergen bireyleri içe dönük yaşamaya, depresyona itebilir.” dedi.
“Belirtilere dikkat edilmelidir.”
Ergenlerde içe dönük yaşamayla, depresyonla ilgili belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Haşim Durar belli başlı belirtileri şöyle sıraladı;
-Başlangıçta, tükenmişlik ve yoğun halsizlik belirtileri kendini göstermeye başlar.
-Eylem ya da herhangi bir hareket yapmamak adına kendi zihninde sürekli ikna çabalarından sonra savunma düzenekleri geliştirerek direnç gösterir.
-Öfke kontrolünde ve oto kontrolde ciddi zorlanmalar başlayabilir.
-Aşırı yemek yeme ya da hiç yememe davranışı, aşırı uyuma ya da hiç uyumama davranışları ortaya çıkabilir.
-Felaket senaryoları ile her şeyi korkunçlaştırma kurguları oluşturabilir.
-Sürekli yalnız kalma isteği oluşabilir.
“Neler yapılmalıdır?”
Bu tür durumlarda neler yapılması gerektiğini de anlatan Haşim Durar şunları söyledi; “Belirtilerin görülmesi halinde gerekli müdahalenin yapılmaması ciddi krizlere neden olabilmektedir. Her şeyden öncesi ebeveynler olarak çocuklarımızın yaşam öğretmenleri olduğumuzu unutmamalıyız. Bütün negatif enerjilerin iyileştiricisi sevgidir. Eğer ebeveynler, sevgi dilini beden diline de yansıtarak çocuğa ulaşırsa, çocuk açısından ilk iyileşme süreci başlıyor demektir. Sabırla ve özenle yaklaşıldığını hisseden çocuk ilk başta direnç gösterse de ikinci ve ya üçüncü denemede tepki vermeye başlayacaktır. Çocuğun, ruh haliyle baş edebilmesi için bir süre iç dünyasıyla baş başa bırakılması gerekir ama ebeveynler daha sonra yaşam rehberliğine başlamalıdır. Onlara hayattan örnekler verilerek zihinsel yapılandırma gerçekleştirilmelidir. Çocukla yürüyüşe çıkılabilmeli, beraber etkinlikler yapılabilmelidir ama bu etkinlikler maddi odaklı değil, manevi odaklı olmalıdır. Gösterilen tüm çabalara rağmen içe dönük yaşam belirtileri aylarca devam ediyorsa, zaman geçirmeden uzman yardımı alınmalıdır.”

Exit mobile version