Meslek Hastalıkları Hastanesi Odyoloji Laboratuvarı faaliyete geçti

Yayın: 07:38 - 05.01.2017
Güncelleme: 07:38 - 05.01.2017

İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Meslek Hastalıkları Hastanesi Odyoloji Laboratuvarı, kulak-burun-boğaz bölümümüze ve meslek hastalıkları  bölümümüze yardımcı bir ünite olarak hizmet vermektedir. Odyoloji bölümünde işitmenin değerlendirilmesi ve rehabilitasyonu, baş dönmesinin değerlendirilmesi, kulak çınlaması tedavisi ve meslek hastalıkları tanı ve tedavisinde hizmet vermektedir.
İşitme problemi; işitmenin azalması,  televizyon sesini yükseltme, sesleri duyduğu halde anlayamama, sesin yönünü belirleyememe, baş dönmesi ve kulakta çınlama şeklinde belirtiler  vermeye başlar. Bu gibi durumlarda  kulak-burun-boğaz muayenesi ve ardından odyolojik tetkik yapılması gerekmektedir.

Odyometri testi standartları gereği ses geçirmeyen özel odada yapılır, hastanın subjektif tepkileri kayda alınır. Odyolojik testler sonucunda varsa işitme kaybının derecesi, sebebi ve kaynağı belirlenir, tedavi planı buna göre yapılır ve hasta ilaç tedavisi, cerrahi tedavi ya da Rehabilitasyona yönlendirilir.
Meslek Hastalıkları Hastanesi odyoloji laboratuvarında gürültülü ortamda çalışan işçilerin gürültüye bağlı işitme kayıplarının olup olmadığı tespit edilmektedir. Gürültüye bağlı işitme kaybı ilk olarak yüksek frekanslarda (3-6 kHz) ve genellikle eşlik eden bir çınlamayla başladığı için çalışan kişiler işitme kaybını fark etmekte güçlük çekmektedirler. Kulaklarında oluşan bu çınlamayı önemsememektedirler. Kısa dönemde fark edilmeyen bu işitme kaybı ilerleyen zamanlarda diğer frekanslara doğru artarak devam eder. Kişi ancak bu evrede işitme kaybının olduğunu anlayabilir. Gürültüye bağlı işitme kayıpları sensönöriyel işitme kaybı olduğu için herhangi bir tedavisi yoktur. O nedenle gürültülü ortamlarda çalışan personelin en azından yılda bir kere periyodik muayenelerinde odyometre testi yaptırmaları çok önemlidir. Seksen beş desibel (85 dB) ve üstü gürültü barındıran her işyerinde bu tehlike vardır.

Gürültüye bağlı işitme kaybını önlemek için öncelikle işverenin çalışma ortamıyla ilgili çalışanların daha az gürültüye maruz kalmasını sağlayacak düzenlemelere başvurması gerekir. Öncelikli olarak gürültüyü kaynağında yok edecek ya da en aza indirecek önlemler alınmalıdır. Bu önlemlerin yeterli olmadığı durumda ise kişisel kulak koruyucular kullanılmalıdır.
Gürültü zararlarının “Meslek Hastalığı” sayılabilmesi için gürültülü işte en az iki yıl çalışması veya gürültü şiddeti sürekli olarak 85 dB nin üstünde olan işlerde en az 30 gün (1 ay) çalışması ve odyometri testinde bilateral işitme kaybı olması gerekmektedir. Nadiren tek taraflı işitme kaybı görülür.

İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği
Meslek Hastalıkları Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Op. Dr. Mustafa Nafiz ŞENTÜRK

Exit mobile version