Beden Eğitimi Öğretmenleri Pasif Direnişte!

Yayın: 11:21 - 31.12.2009
Güncelleme: 11:21 - 31.12.2009

 Sorunlarının çözümü için destek arayan Beden Eğitimi Öğretmenleri Eğitim Bir Sen İstanbul 4 No’lu Şube ile görüştüler. Şube Başkanı Ali Yalçın, Beden Eğitimi Dersi ile ilgili yapılan yeni düzenlemenin kesinlikle gözden geçirilmeyi beklediğini söyledi.

Yalçın, “Her yıl okullar arası tatlı rekabetin ana unsuru olan sosyal ve sportif faaliyetler bu yıl sönük geçeceğe benziyor. Beden Eğitiminde haftalık ders saatinin liselerde 9. sınıflar hariç 1 saate indirilmesi Beden Eğitimi Öğretmenleri ve eğitim sendikalarının tepkisine neden olmuştu.17 Ekim’de Ankara Güven Park’ta iki bine yakın katılımla miting yapan Beden Eğitimi Öğretmenleri sorunlarını dillendirmişlerdi. Sorunun çözülmemiş olması nedeniyle seslerini duyurmak için sendikalardan destek bekleyen Beden Eğitimi Öğretmenleri, okullarda gönüllü yapılacak olan çalışmalardan el etek çekip adeta pasif direnişe geçtiler.

Hatırlanacağı üzere; “Milli Eğitim Bakanlığı, 2009–2010 eğitim öğretim yılı ve sonrası için belirlemiş olduğu “Orta Öğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgesi”nde Beden Eğitimi, Resim ve Müzik derslerini tüm liselerde “Seçmeli Zorunlu Ders” yaparak ders saatlerini azaltmıştır. Yapılan düzenlemeye göre 9. sınıflarda 2 saat, 10., 11., ve 12. sınıflarda bir saatlik beden eğitimi, müzik ve resim derslerine yer verilmiştir. Yeni çizelgeye göre 9. sınıfta öğrenciler resim, müzik ve beden eğitimi derslerinden sadece birisini “zorunlu” olarak seçmesi gerekiyor. 9. sınıfta haftada 2 saat okuyacağı bu dersi aynı zamanda üst sınıflarda da haftada birer saat görüyor.

Öğrencilerin resim, müzik, beden derslerinden birisini seçmesi diğer branşları olumsuz etkilerken, bunun sonucu söz konusu branşlarda öğretmen atamasının ya çok az yapılması ya da hiç yapılmamasını doğuruyor. Yeni Beden Eğitimi Öğretmeni istihdamını etkileyen bu durum sadece öğretmen alımını değil aynı zamanda sportmen öğrenci yetiştirilmesini de olumsuz etkiliyor. Böyle giderse özel kulüpler haricinde okullardan sporcu yetişmesi zora girebilir.

Beden Eğitimi Öğretmenleri haftalık beden dersinin Rusya’da (8),Amerika’da(8),İngiltere’de(8),Kore’de(8),Ukrayna’da(8),İsveç’te(8),Almanya’da(7),Fransa’da(7),Japonya’da(7),Finlandiya’da(6),Norveç’te(6),Danimarka’da(6) saat iken Türkiye’de haftada(1) saat olmasını anlayamadıklarını ifade ediyorlar.

Beden Eğitimi Öğretmenleri eskisi kadar spor takımları çıkarmıyor, ders dışı egzersiz yapmıyor, müsabakalara eskisi kadar iddialı yaklaşmıyorlar. Sosyal ve sportif faaliyetlerin mesai mefhumu içerisinde değerlendirilen, özveriden uzak çalışmalar olması mümkün gözükmemektedir. Beden Eğitimi Öğretmenlerinin yeni düzenlemeye tepkilerini anlamak gerekiyor. Öğrencilerin okulda hafta içinde enerjilerini atabildikleri, becerilerini geliştirebildikleri Beden Eğitimi derslerinin, ders saatlerinin azaltılması anlaşılmazlığını koruyor.

Sınav Endeksli Yaklaşımlar, Eğitimi Tehdit Ediyor.

Sorunlarının çözümü için destek arayan Beden Eğitimi Öğretmenleri Eğitim Bir Sen İstanbul 4 No’lu Şube ile görüştüler. Şube Başkanı Ali Yalçın, Beden Eğitimi Dersi ile ilgili yapılan yeni düzenlemenin kesinlikle gözden geçirilmeyi beklediğini söyledi. Eğitim öğretim sınav endeksli olmaktan çıkarılmalıdır. Eğitim, öğrencilerin becerilerini geliştirecekleri sosyal, kültürel ve sportif yönü ile birlikte değerlendirilmelidir. Sınav endeksli yaklaşımlar eğitimi tehdit etmektedir diyen Şube Başkanı Yalçın, haftada bir saat beden eğitimi ile eğitimin sosyal kültürel ve sportif yönünü sağlayamazsınız. Lise çağındaki öğrencilerin enerjilerini olumlu yönde atacakları derslerden birisi beden eğitimidir. Bir saatlik dersin spor elbiselerini giyip çıkarmaktan başka bir işlevi olamaz dedi.

Peki, Beden Eğitimi Öğretmenleri Ne İstiyorlar?

İşte Talepleri:

 

· Beden Eğitimi dersi seçmeli kavramı kaldırılmalı, zorunlu ibaresi getirilmelidir.

· Ders okul öncesinden 12.sınıfa kadar zorunlu ve en az 4 saat olmalıdır.

· Okul aile birliği bütçesinin %10’u okulun sportif faaliyet ve giderlerine ayrılmalıdır.

· Haftalık ders dışı egzersizlerin minimum 10 saate çıkarılıp, binde beşlik sınırın    kaldırılıp, birim ücreti normal ek ders saatinin iki katına çıkarılmalıdır.

· Okul spor kulüp dernekleri yerel yönetimler tarafından maddi açıdan desteklenmelidir.

· İllerin Gençlik ve Spor Müdürlerinin branşları mutlaka Beden Eğitimi olmalıdır.

· Bayram komiteleri mutlaka seçimle gelmelidir.

· İl lig heyetlerinin atama usulü gelebileceği hükmü iptal edilmelidir.

· Spor liselerinin sayıları artırılmalı, mezunlarına Üniversiteye girişte kendi branşları ile ilgili ek puan verilmelidir” dedi.

Ali Yalçın
Exit mobile version