Aşık Veysel Kartal’da Türkülerle Anılacak

Yayın: 07:51 - 17.03.2017
Güncelleme: 07:51 - 17.03.2017

Ünlü halk ozanı Aşık Veysel, ölümünün 44. yıl dönümünde Kartal Belediyesi’nin düzenleyeceği konserle anılacak. 19 Mart Pazar günü saat 20.00’de Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde düzenlenecek konserde,  Şef Yakup Esen yönetimindeki Kartal Eğitim Kültür Sanat ve Tüketim Kooperatifi Korosu ile ünlü bağlama ve ses sanatçısı Cengiz Özkan, Aşık Veysel anısına sahne alacak.

 

Kartallıların ücretsiz dinleyebilecekleri konserde türküler, aşıklık geleneğinin en önemli temsilcilerinden biri olan Aşık Veysel için seslendirilecek.

 

Aşık Veysel Kimdir?

 

  1. yüzyıl aşık halk edebiyatının son halkası olan Aşık Veysel, 1894’te Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan Köyü’nde dünyaya geldi. Asıl adı Veysel Şatıroğlu’dur. Veysel’in iki kız kardeşi, yörede yaygınlaşan çiçek hastalığına yakalanarak yaşamlarını yitirdi. Veysel de 7 yaşında aynı hastalıktan dolayı gözlerini kaybetti. Babasının kendisine oyalanması için aldığı sazla, önce başka ozanların türkülerini çalmaya başlayan Aşık Veysel, daha sonra Ahmet Kutsi Tecer’in teşvikleriyle kendi sözlerini yazıp söyledi. Çamşıhlı Ali ve Molla Hüseyin adlı saz ustalarından ders alan Veysel şiirlerinde; yurt sevgisi, kardeşlik, birlik, ölüm, sevgi gibi temaları işledi. Aşık geleneğinin son büyük temsilcilerinden olan Aşık Veysel, bir dönem yurdu dolaşarak Köy Enstitüleri’nde saz hocalığı yaptı. 1973 yılında akciğer kanseri sonucunda vefat etti.
Exit mobile version