SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Kara Değil Yeşil

Yayınlanma:
ABONE OL

Edirne 648. Tarihi Kırkpınar Yağlı Pehlivan Güreşleri Edirne Saray içi mesire alanında yapılan ve adeta nefes kesen karşılaşmalarla sona erdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsem, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, AK Parti Genel Sekreteri İdris Nail Şahin, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, Edirne Valisi Mustafa Büyük, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Güreş Federasyonu Başkanı Dr. Osman Aşkınbak, Kırkıpar Ağası Seyfettin Selim, önceki Kırkıpar Ağalarından Mehmet Cadıl, Alper Yazoğlu, Murat Köse ve Âdem Tüysüzün de izlediği yağlı güreş karşılaşmalarını izlediler.

Mükemmel Bir Organizasyon

Yaklaşık iki bin pehlivanın kol bağladığı yağlı güreşlerde 52 Başpehlivan kıran kırana güreşte. 35 derece sıcaklıkta naralar atarak güreşen koç yiğitler adeta Edirne Er Meydanını salladı. Bilet ücretlerinin yüksek olmasına rağmen güreş severler bu yıl da Kırkpınar yağlı güreşlerine büyük ilgi gösterdiler.

Edirne Belediyesi’nin mükemmel bir organizasyonla gerçekleştirdiği güreşlerin aksayan yanı ise, meydan hakemleri ile kule hakemlerinin uyumsuzluğu ve çelişkili kararları idi. Buna rağmen tabii ki bazı aksaklıklar, olumsuzluklar ve çelişkilerde yaşandı.

Kırkpınar Karıştı

Bu yılki Tarihi Kırkpınar Güreşlerinin olumsuz yanı Başpehlivanlık güreşlerinin 2. turunda yaşandı. Er Meydanlarının yeni kasırgası Samsun’lu Serhat Gökmen ile Antalya’lı Mehmet Yeşil yeşil arasındaki karışalaşma adeta nefesleri kesti. Normal sürede bir birlerine karşı üstünlük elde edemeyen iki pehlivan puanlama güreşi yaptılar. Bu süre içersinde de güreşlerini ayıramayan her iki pehlivan altın puan uygulamasına geçtiler. İşte ne olduysa altın puan uygulamasında oldu ve Antalya’lı Mehmet Yeşil yeşil Kırkpınar yağlı güreşlerinin iddialı ismi Serhan Gökmen’i tartışmaya açık bir şekilde attığı kılçık oyunu ile iki diz üstünün ve bir elinin yere geldiğini ve bu sebeple rakibine yenik düştüğü ilan edilince seyirciler karara çok büyük tepki göstererek Kule Hakem Heyetini uzun bir süre ıslıklarla ve alkışlarla protesto ettiler.

Seyircilerin tepkisi devam ederken Kule Hakemleri bu karşılaşmayı Video çekiminden üç kere izlediler ve Antalya’lı Mehmet Yeşil yeşil’in galibiyetini onayladılar. Bu karar üzerine seyircilerin tepkisi dahada arttı ve güreşler bir süre yapılamadı. Bu arada Serhat Gökmen ve arkadaşları seyirci desteğini de alarak Er meydanının ortasına oturma eylemi yaptılar. Güreş Federasyonu ilgililerin olaya müdahale etmeleri sonuncunda olayın üstü örtüldü ve güreşler yeniden başlatıldı. Bu arada 648.Kırkıpar Ağası Seyfettin Selim, Serhat Gökmen ile Mehmet yeşil yeşilin arasındaki tartışmalı karara müdahale edilmesi noktasında Güreş Federasyonu Başkanı Dr. Osman Aşkınbak ve Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi’nin yanlarına geldi ve olaya müdahale edilmesini istedi. Aşkınbak ve Sedefçi olaya müdahale edilmesinin yanlış olacağını ağa Seyfettin Selim’e bildirdiler. Hakem kararı kesindi ve bozulamazdı mantığı haklı olarak çalıştırıldı.

Kimse Şans Tanımıyordu
Bu yılki Kırkpınar yağlı güreşlerinde çok büyük sürprizler meydana geldi. Kırkpınar’da 9 defa Başpehlivanlık elde eden, iki defada altın kemer kazanan Karamürselli Ahmet Taşçı, ilerlemiş yaşı nedeni ile Kırkpınar’da güreştirilmedi ve bir efsane de böylece sona erdi.

Başpehlivanlığın iddialı isimlerinden Antalyalı Osman Aynur, Karamürselli Ekrem Yavuz, Antalyalı Hasan Tuna, Aydın Bolatçı gibi isimler adeta Er meydanında kayboldular. Ne var ki yağlı güreşte ikinci bir kasırga estirecek 22 yaşındaki Antalya’lı Ali Gürbüz, tecrübeli rakiplerinin arasından sıyrıldı ve Kırkpınar güreşlerinin en iddialı pehlivanı Ordulu Recep Kara ile yarı final karşılaşması yapmasına rağmen puanlama güreşinde kaybetti ve ilk defa katıldığı Kırkpınar Başpehlivanlık güreşlerinde 3’cü oldu.

Kısmeti Tepti

Kırkpınar yağlı güreşlerinin en büyük sürprizi Başpehlivanlık final karşılaşmasında meydana geldi. 2007 ve 2008 Edirne Kırkpınar Yağlı Pehlivan Güreşlerinin Başpehlivanlığını kazanan Ordulu Recep Kara, 648. Kırkpınar güreşlerinin Başpehlivanlığını kazansaydı üst üste üç yıl Başpehlivanlık güreşini kazanan güreşçi olarak ALTIN KEMERİ Ordu’ya götürecekti. Ne var ki, evdeki hesap çarşıya uymadı gerçeği ile karşı karşıya kaldı ve ayağının dibine kadar gelen kısmetini iyi değerlendiremedi ve ismi ilk defa duyulan, hiçbir otoritenin şans bile tanımadığı pehlivanlar diyarı Antalya Serik’li Mehmet Yeşil yeşil güçlü rakibi Ordu’lu Recep Kara’yı puanlama güreşinde bastırdı ve elde ettiği bir puanla mağlup ederek 648.tarihi Edirne Yağlı Pehlivan Güreşlerinin Başpehlivanı oldu.

Baş güreşlerinde ilk üçe giren Başpehlivanların madalya ve kupalarını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, verdi ve kürsüye çıkan Başpehlivanları başarılarından dolayı bir bir tebrik etti.

Baş Ağa Ünvanı Verildi

Bu yılki Edirne Kırkpınar güreşlerinin bir özelliğide şu oldu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı olarak ilk defa Kırkpınar’a geldi ve Başpehlivanlık final güreşlerini izledi. Edirne’lilerin ve güreşleri izleyenlerin büyük sevgi gösterisinde bulunduğu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e Kırkıpar Ağası Seyfettin Selim, ağa elbisesi giydirdi ve Başağa olduğunu ilan etti. Geleneksel ağa kıyafetiyle pehlivanlar ile fotoğraf çektiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kırkıpan Yağlı Pehlivan Güreşlerinin Baş ağası olarak Kırkpınar’ın tarihine geçti.

Bu arada yapılan ağalık artırmasında rakipsiz kalan 648.Kırkpınar ağası Seyfettin Selim,250 bin TL ile 649. Kırkpınar güreşlerinin 2. defa ağası oldu. Haydi hayırlısı.

Fethi Satıcı

İlgili Haberler

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Öğrenci Ecem bir günlüğüne Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü oldu

İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ, müdürlük makam koltuğunu “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” sebebiyle Kartal Eğe Sanayi İlkokulu öğrencisi Ecem VURAL’a devretti. Ecem VURAL, müdürlük makamına oturması ardından okullarda hayata geçirmek istediği projeleri anlattı. Okul öğrenci meclisi ile gerçekleştirmek istediği projeleri anlatan Ecem VURAL’ı dinleyen İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ: paylaştığı […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi 23 Nisan’ı Kutladı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in öncülüğünde kurulan Çocuk Meclisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağanı olan bu özel günü kutlayan minik meclis üyeleri, günün anlam ve önemine de vurgu yaptı. Kartal Belediyesi Çocuk Meclis üyelerine Başkan Gökhan Yüksel tarafından başarı belgesi takdim edildi. Kartal Belediyesi Meclis Salonu’nda […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel, Cevizlideki Balkon Çökmesiyle Alakalı İncelemelerde Bulundu

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, geçtiğimiz gün Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’nde ani çökme sonucu yıkılan balkonun bulunduğu bölgeyi ziyaret etti. Ziyarette, Başkan Gökhan Yüksel incelemeler yaparak, yapılan çalışmaları kontrol etti. Ekipler, en kısa sürede olay yerine geçti Olay, geçtiğimiz gün Kartal Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’ndeki 5 katlı bir binada gerçekleşti. Binanın birinci katındaki balkon, büyük […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı admin See Full Bio