Diz Kireçlenmesinde Belirti ve Bulgular

Yayın: 15:10 - 07.10.2017
Güncelleme: 15:10 - 07.10.2017

Diz kireçlenmesinde en önemli belirti elbette ki eklem yerinden görülen diz ağrısıdır. Meydana gelen bu ağrı tıpkı kalça kireçlenmesinde genellikle yavaş yavaş başlar ve artarak devam eder. Kişinin diz bölgesindeki ekleminde şişlik ve sertlik görülmeye başlanır. Kişi diz kireçlenmesinden dolayı zamanla diz bükülmesinde ve açılması da sıkıntı yaşamaya başlar ve bu hareketleri ani olarak yapamaz hale gelir. En önemli sorun ise diz kireçlenmesi yaşayan kişilerde uzun süre hareketsizlik sonrasında şiddetli ağrı meydana gelir ve dizdeki şişlikte artış görülür. Ayrıca eklem bölgesinden aşırı bir hassasiyet meydana gelmeye başlar ve ara ara tutulmalar ve gerilmeler meydana gelir.

Diz kireçlenmesi daha çok yaşı ilerlemiş hastalar da ve kadın hastalarda daha çok görülmektedir. Yine aynı şekilde obezite rahatsızlığı olan hastalarında diz kireçlenme rahatsızlığına yakalanma riski oldukça yüksektir. Yine farklı rahatsızlıklara sahip olan hastalarında diz kireçlenmesine yakalanmasına neden olmaktadır. Bu rahatsızlıklar arasında diyabet, romatizma, gut, iltihaplı romatizma yer almaktadır ve bu rahatsızlıklardan birisine sahip olan birisi diz kireçlenmesi rahatsızlığına yakalanmamak için daha dikkatli olmalıdır. Yine kemik deformasyonu olan kişilerin diz kireçlenmesi yakalanmamak için daha dikkatli olmasında fayda var.

Diz kireçlenmesinde zamanla kişinin dizinde güçsüzlük ve üzerine basamama meydana gelir. Bazen dizde kilitlenme meydana gelir ve dizde ses ve çıtırtı hissi oluşabilir. Diz kireçlenmesinde muayene esnasında her iki diz karşılaştırılarak tanı konulmaya çalışılır. Mukayeseli röntgen çekiminden sonra kıkırdak kayıp miktarı tespit edilir. Romatem gibi alanıdna lider hastanelerde MR çekimi yapılır ve teşhis konulduktan sonra diz kireçlenmesinin şiddetine göre kişiye sıvı enjeksiyonu, fizik tedavi, ilaç tedavisi başlatılır. Tedavi sonrasında kişi diz ağrılarında kurtulur ve düzenli olarak kontrol muayenesine gitmesi gerekmektedir.

Exit mobile version