Türetken, “Türk Teknolojisi ama nasıl?” adlı kitabıyla TÜYAP’ta!

Yayın: 18:03 - 06.11.2017
Güncelleme: 18:03 - 06.11.2017

Ülkemizin gözde kurumu Tübitak’ta yıllardır Yüksek Mühendis olarak başarılı çalışmalarıyla adından söz ettiren Prof. Dr. Bahattin Türetken, Türk gençliğine özgüven aşılamak düşüncesiyle yayınladığı “Türk Teknolojisi ama nasıl?” adlı kitabıyla TÜYAP Kitap Fuarında okurlarıyla buluştu.

Fuar süresince okurlarına kitaplarını imzalayarak sohbet eden Türetken, kitabı hakkında düşüncelerini şöyle dile getirdi; “20 yıl TÜBİTAK ArGe Laboratuvarlarında yapmış olduğum projelerden ve Üniversitede ki deneyim ve bilgi birikimimden yola çıkarak ‘Türk Teknolojisi ama nasıl?’ adlı naçizane eserimi paylaşmamın tek amacı vardı. Türk Gençliği’ne ‘Bizde yapabiliriz’ özgüvenini aşılamak.

Ve bugün bu hedefe ulaştığımı düşünüyorum. Fuardaki kitaplar bitti. Uzaktan ve yakından bizleri yalnız bırakmayan dostlar, bizi gönülden destekleyip yanımızda olamayan diğer şehirlerdeki dostlar, varolun. Sağolun. Çok Teşekkür ederim. Siz varsanız biz varız… Birlikte güçlüyüz” dedi.

Prof. Dr. Bahattin Türetken Özgeçmişi;

Prof. Dr. Bahattin Türetken, Aralık 1974 Erzurum’ da doğdu. Erzurum Lisesini 1991 yılında birincilikle, Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Bölümü’nü 1995 yılında ikincilikle tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Elektronik ve Haberleşme Bölümünden 1998 yılında birincilikle mezun olup “Yüksek mühendis” ünvanı aldı.

Aynı bölümde 2002 yılında doktora çalışmasını tamamlayarak “doktor” ünvanı aldı. Prof. Dr Bahattin Türetken “Plane Wave Diffraction by an Open Parallel Waveguide” adlı çalışmasıyla 1999 yılında Kanada da “Young Scientist Award -Genç Bilim Adamı Ödülü’ne layık görüldü. Yine “Comparison of symbolic computation techniques for the problems of electromagnetic” adlı çalışmasıyla 2002 yılında Ukrayna’da “Best Paper” (en iyi makale) ve “Genç Bilim Adamı” ödülünü aldı. 1995-1998 yılları arasında Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektronik ve Haberleşme Bölümünde Araştırma Görevlisi olarak çalışmıştır.

Prof.Dr. Türetken 1998’den beri TÜBİTAK’ta Savunma Sanayiye ait özgün projeler geliştirmektedir. Prof.Dr. Bahattin Türetken, ülkemizin, konusunda ilk akredite laboratuvarı olan EMC/TEMPEST Test Merkezinin kurulmasında aktif görev almış, cihaz, sistem seviyesi EMC (Elektromanyetik Uyumluluk) konularında özgün çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmalar arasında, F4 Uçağı modernizasyonunda kullanılmak üzere antenler arası kuplaj ve ışıma diyagramı analizleri, ve ülkemizin ilk askeri milli gemisi MİLGEM’ in antenler arasındaki etkileşim analizlerinin gerçekleştirilmesi gelmektedir.

Prof.Dr. Türetken daha sonra Radar Tekniği ve uygulama konularında çalışmalara başlamıştır. Ülkemizin LPI (Low Probability Intercept) özelliği taşıyan halk dilinde “hayalet radar” olarak bilinen ilk milli radar projesi GEMRAD’ ın çalışma ekibinde bulunmuş, Radar anten tasarım ve gerçekleştirmesini milli kaynaklarla gerçekleştirmiştir.

Exit mobile version