SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Kadıköy Belediyesi Namık Kemal’in heykelini yaptırdı

Yayınlanma:
ABONE OL

Kadıköy Belediyesi Türk edebiyat ve düşünce tarihinin önemli isimlerinden Namık Kemal’in heykelini yaptırdı.

Kadıköy Belediyesi Türk edebiyat ve düşünce tarihinin önemli isimlerinden Namık Kemal’in heykelini yaptırdı. ‘Vatan Şairi’ olarak tanınan Türk Edebiyatının önemli isimlerinden Namık Kemal’in heykeli 19 Mayıs mahallesinde yeni yapılan 19 Mayıs Parkı’na konuldu. Bronz heykel, heykeltraş Ümit Öztürk tarafından yapıldı. 2 metre 60 cm yüksekliğinde olan heykelin yapımı yaklaşık üç ay sürdü. Namık Kemal’in Kadıköy’le ilişkisi Ziya Paşa, Şinasi gibi isimlerle yaptığı fikir tartışmalarına dayanıyor. Uzun yıllar Kadıköy’de yaşayan 5. Murad’ın şimdi SGK ve Marmara Üniversitesi Kampüsü’nün bulunduğu yerdeki köşküne ziyarete gelen Namık Kemal, Ziya Paşa gibi isimlerle bu köşkte fikir tartışmalarında bulunuyordu. Köşk zamanla muhaliflerin buluşma yeri haline gelmiş ve sabahlara kadar fikir tartışmalarının yapıldığı mekân olmuştu. 21 Aralık 1840’ta doğan Kemal’in heykelinin doğum günü haftasında konulması da ayrı bir özellik taşıyor.

KILIÇDAROĞLU’NDAN ZİYARET

Aydınlanma ve Atatürk Devrimleri Çalıştayı için gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, milletvekilleri Bülent Tezcan, Erdoğan Toprak ve Mehmet Akif Hamzaçebi ile beraber heykeli ziyaret etti.

NAMIK KEMAL KİMDİR?

Türk edebiyat, düşünce ve siyaset tarihinin önde gelen şahsiyetlerinden biri olan Namık Kemal, 21 Aralık 1840’da Tekirdağ’da doğdu.

Annesini daha küçük yaşında kaybeden Namık Kemal, yaşamını dedesinin yanında sürdürdü. Abdülatif Paşa’nın değişik kentlerde görev yapması nedeniyle düzenli bir eğitime devam edemeyen Namık Kemal özel dersler aldı ve kendi kendini yetiştirmeye çalıştı. Arapça ve Farsça öğrendi. 1863’te Babıâli Tercüme Odası’na kâtip olarak girdi. Bu görev sırasında dönemin önemli düşünür ve sanatçılarıyla tanışma olanağı bularak fikir dünyasını oluşturdu.

Namık Kemal’in sanat ve fikir hayatının asıl dönüm noktası, İbrahim Şinasi ile tanıştığı ve Tasvir-i Efkâr’da yazmaya başladığı devirdir. Bu dönemde düşünceleri daha çok siyasî ve toplumsal meselelere yönelir ve şiirlerinin konusu tamamen değişir.

1865’te Şinasi’nin Paris’e gitmesi üzerine Namık Kemal, bu gazeteyi tek başına çıkarmaya devam etti. Namık Kemal, memleket meseleleri üzerine yazılar yazmaya ve yazarın bu tarz yazıları da kamuoyunda dikkat çekmeye başladı. 1865’te kurulan ve daha sonra Yeni Osmanlılar Cemiyeti adıyla ortaya çıkan İttifak-ı Hamiyet adlı derneğe katıldı.

1867 yılında Namık Kemal, Erzurum vali muavinliğine atandı. Bu göreve gitmeyerek, Ziya Paşa ile birlikte 17 Mayıs 1867’de Paris’e kaçtı. Bir süre sonra Londra’ya geçerek Ali Suavi’nin Yeni Osmanlılar adına çıkardığı “Muhbir” gazetesinde yazmaya başladı. 1870’te İstanbul’a döndü. İstanbul’dan uzaklaştırılmak için Gelibolu mutasarrıflığına atandı. Orada yazmaya başladığı “Vatan Yahut Silistre” oyunu, 1873’te Gedikpaşa Tiyatrosu’nda sahnelendi. Oyunu izleyenler galeyana gelip olay çıkardı. Namık Kemal birçok arkadaşıyla birlikte tutuklandı. Magosa’ya sürgüne gönderildi.

38 ay Magosa’da kaldıktan sonra Sultan Beşinci Murat’ın tahta geçmesi sonucunda diğer sürgünlerle birlikte affedilerek 20 Haziran 1876’da İstanbul’a döndü. Padişah II. Abdülhamit tarafından Şura-yı Devlet üyeliğine getirilen Namık Kemal 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nın ilanından sonra padişahın aleyhinde bulunduğu yolundaki bir ihbarla tutuklandı. Beş ay sonra beraat etmesine rağmen İstanbul’da tutulmayarak önce zorunlu ikamete, sonra da mutasarrıf olarak Midilli adasına gönderildi.

2 Aralık 1888’de Sakız adasında yakalandığı Zatürre nedeniyle hayatını kaybetti.

İlgili Haberler

Basında Kartal
15 Mayıs 2024
Kartal’da “Atıklar Potaya” temalı sıfır atık etkinliğinde ilk atışlar Ünlü Basketbolcu Shane Larkin’den

Kartal Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, ÇEVKO Vakfı ve Shane Larkin Vakfı iş birliğiyle düzenlenen ‘Atıklar Potaya’ temalı sıfır atık etkinliği ile geri dönüşüm önemine bir kez daha dikkat çekildi. Kartal İhsan Bayrakçı İlkokulu ve Yavuz Selim Ortaokulu’nda gerçekleştirilen etkinlikte, geri dönüşümle birlikte çevrenin korunmasına yönelik bilgiler öğrencilere aktarıldı. Düzenlenen etkinlik ile okullarda […]

Basında Kartal
14 Mayıs 2024
Başkan Gökhan Yüksel’den İstanbul Valisi Davut Gül’e Ziyaret

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, İstanbul Valisi Davut Gül’ü makamında ziyaret etti. Görüşmede 16 milyonluk nüfusu ile mega kent olan İstanbul’daki çalışmalarında Vali Gül’e kolaylıklar dileyen Başkan Gökhan Yüksel’e, İstanbul Valisi Davut Gül de nazik ziyareti için teşekkür etti. Vali Gül’e; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile koordineli çalışmalar neticesinde Kartal’ın altyapı sorununu büyük […]

Basında Kartal
13 Mayıs 2024
İBB’den Kartal’a Dev Yatırım: 650 Milyon Liralık İçme Suyu Projesi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, yerel seçimler öncesinde Kartal için verdikleri bir sözü daha tuttu. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürlüğü ve Kartal Belediyesi tarafından gerçekleştirilen rekor bir yatırımla, 30 bin metrekarelik alanda içme suyu depo inşaatının temeli atıldı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, temel atma […]

Belediye
12 Mayıs 2024
Maltepe Belediye Meclisi olağan gündemle toplandı

Maltepe Belediye Meclisi, Mayıs ayı olağan toplantısını Belediye Başkanı Esin Köymen’in başkanlığında gerçekleştirdi. Anneler Günü ve 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın da kutlandığı toplantıda gündeme ait 14 madde onaylandı. Maltepe Belediye Meclisi’nin 2024 Mayıs ayı toplantılarının 10 Mayıs tarihli 2. birleşiminin, 1. oturumu gerçekleştirildi. Anneler Günü ve 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik […]