SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Sahne-İ Neyzen Kartal’da mezarı başında anıldı

Yayınlanma:
ABONE OL

 

“Sahne-i Neyzen burası. “Varlık”tan “hiç”liğe, “hiç”likten “sonsuzluk”a Tevfik’in sahnesi burası. Bu sahne dünyaya bir umut ışığı olsun. Ve diğer hakkı verilmemiş şairlere de önderlik etsin bu sahne.”

Ünlü neyzen, düşün adamı Tevfik Kolaylı, Kartal’daki mezarı başında Kartal Belediyesi tarafından düzenlenen törenle anıldı.Kartal Belediyesi, ayrıca Neyzen Tevfik’in bugüne kadar hiçbir yerde kullanılmayan, yayımlanmayan resim ve eserlerini de içeren programla da anma etkinliği düzenledi.

Yaşadığı dönemde toplumsal kuralları sorgulayan, hicivleri ile tanınan şair ve neyzen Tevfik Kolaylı Kartal’da düzenlenen etkinliklerle anıldı. Kartal Belediyesi tarafından ünlü ney ustası için ilk olarak Kartal Merkez Mezarlığında bulunan mezarı başında tören düzenlendi. Neyzen dostlarının bir araya geldiği tören Üsküdar Musiki Cemiyeti ney ustası Namık Soran’ın neyi eşliğinde gerçekleştirildi.

 

Anma töreninde bir konuşma yapan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Neyzen’in felsefesi bana biraz uyduğu için belki de Onu fazlasıyla seviyorum” diyerek Neyzen Tevfik’in özelliklerini şöyle anlattı:

“Neyzen’e memurluk teklif ederler. Memur olduktan sonra ne olacağını sorar. ‘Amir olursun’ yanıtını alır. Ardından ne olacağını sorduğunda, sadrazamlığa kadar yükselebileceğini söylerler. Sonrası padişahlık ! Neyzen yine sorar ‘Sonra?’ diye. Memurluk önerenler ‘hiç’ derler. Neyzen’in yanıtı; ‘Ben zaten hiçim. Bir hiç olmak için niye uğraşayım?’ olur.”

Başkan Altınok Öz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Neyzen biliyorsunuz Bakırköy’de 21 numaralı koğuşta kalıyor. Zaman zaman oraya gidip kalıyor, çıkıyor. Biliyorsunuz orası bir felsefe koğuşuna dönüyor. Ağabeyi de Kartal Veteriner Müdürü. Ağabeyi ziyarete gittiğinde, Başhekim Mazhar Osman, kendisinden hastane bahçesi için iki araba hayvan gübresi istiyor. Gübre gönderiliyor. Mazhar Osman parasını ödemek istiyor. Ağabeyi almıyor. Neyzen’in bu olaydan sonradan haberi oluyor. Ağabeyi kadar sevdiği Mazhar Osman için şu dörtlüğü yazıyor.

‘Bilirim baştabibin kudret-i ilmiyesini,

Onun için kimi şöyle kimi böyle dedi.

Kamudan çalma rüşvet olarak

Mazhar Osman iki araba gübre yedi’.

Hastane bahçesi için kullanılan iki araba gübreyi rüşvet sayan Neyzen, makam peşinde olmayan, insani olarak simdi çok aradığımız dürüstlük peşinde koşan ve bunları kaleme alan bir kimlikti, onun ruhunu yad ediyoruz”.

Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, Neyzen Tevfik’in heykelinin bitmek üzere olduğunu da belirterek, kısa süre sonra Kartal’ın değeri olan Neyzen Tevfik Heykeli’nin, Kartal Meydanına yerleştirileceğini de belirtti.

Kartal Merkez Cami imamı Vedat Özbaş tarafından okunan dualardan sonra sevenleri tarafından Neyzen Tevfik’in hiciv ve şiirleri okundu. Anma törenine ayrıca Kartal Kaymakamı Hasan Bağcı, Kartal Sanat Tiyatrosu Genel Yayın Yönetmeni Nihat Nadi Ülger, sinema sanatçısı Ruhi Sarı, karikatürist Hasan Seçkin, Neyzen’in manevi kızı ve Neyzen Tevfik dostları katıldı. Törene katılamayan tiyatro sanatçısı Müjdat Gezen ve şair Sunay Akın’ın mesajları da okundu.

Mezarında düzenlenen tören haricinde Kartal Belediyesi, Kartal Hasan Âli Yücel Kültür Merkezinde düzenlenen programla da Neyzen Tevfik’i andı. Programa katılan neyzenler Ahmet Şahin, Ali Tan, Can Gülbal, Alper Akaryıldız ve solist Mehmet Kemiksiz, ünlü neyzen için yaptıkları çalışmalarla, bu güne kadar hiçbir yerde kullanılmayan, yayımlanmayan eser ve fotoğrafları sevenleri ile buluşturuldu.

Mustafa Said Şahin, Ahmet Şahin, Mehmet Kemiksiz, ve Tahsin Arkadaş tarafından uzun süreli yapılan çalışmalar sonucu Neyzen Tevfik’in çoğu yayımlanmamış 60’a yakın fotoğraf ve eserinden oluşan kayıtlar slayt olarak gösterildi. Ulaşılan kayıtlarda Osmanlıca eserleri çevirerek notaya alan ustalar, programda bu eserleri de ilk kez seslendirdi.

Neyzen Tevfik’in kendi sesinden “Geçer” şiiri ve ney dinletisinin de yayınlandığı programda Neyzen Tevfik Kolaylı’nın kendi beste ve icrasından oluşan 6 eser de neyzenler tarafından icra edildi.

İlgili Haberler

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]

Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı
Basında Kartal
23 Mart 2024
Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı

Kartal Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı Kartal Belediyesi’ndeki 35 yıllık çalışma hayatı boyunca Temizlik İşleri Müdürlüğü ile Basın ve Yayın Müdürlüğü birimlerinde müdürlük yapmış, son olarak atandığı Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’nde birim müdürü olarak çalışan ve geçirdiği bir rahatsızlık sonucu 55 yaşında hayatını kaybeden Hüseyin Güler, son yolculuğuna […]

Kartal Belediyesi’nin Acı Günü Hüseyin Caner Güler vefat etti
Basında Kartal
23 Mart 2024
Kartal Belediyesi’nin Acı Günü Hüseyin Caner Güler vefat etti

Uzun yıllardır Kartal Belediyesi’nde görev yapan, 4 buçuk yıllık Basın Yayın Müdürü görevinin ardından Kasım ayında Ruhsat Denetim Müdürü olarak atanan Hüseyin Caner Güler, tedavi gördüğü hastanede hayata veda etti. Merhumun cenazesi, 23 Mart Cumartesi günü (bugün) saat 16.00’da Kartal Cemevi’nde kılınacak cenaze namazı sonrasında saat 16.30’da yıllardır görev yaptığı Kartal Belediyesi önüne getirilecek, burada […]