SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Başkan Öz, Belediye kanununda değişiklik tasarısına tepki gösterdi…

Yayınlanma:
ABONE OL

Kartal Belediye Başkanı Opr. Dr. Altınok Öz, Hükümetin Belediyeler Kanununun 73. Maddesini değiştirmeye yönelik hazırladığı kanun tasarısı ile ilgili düzenlediği bilgilendirme toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Bu girişim, İlçe belediye yetkilerine by – pass …

Hükümet, hazırlandığı kanun değişikliğiyle İlçe Belediyelerinin yetkilerini elinden alıyor.
Hükümet, “Kentsel Dönüşüm projelerinin önünde en büyük engel gördüğü İlçe Belediyelerini işlevsiz bırakmak için, Belediye Kanunu’nun 73 maddesini değiştiriyor.


Bu kanunla “Kentsel Dönüşüm” projeleri, İmar ve ruhsat işlemleri, iş yeri açma, iskan verme vb işlemler dahil, tüm yetkiler Büyükşehir Belediyelerinde toplanıyor.
Sivil Toplum Kuruluşları, siyasi partiler ve Belediyeler “73. Maddeye Hayır “ eylemine hazırlanıyor.

Yeni belediye kanun tasarısı bazı ilçe belediyelerinin tepkisine yol açtı.

TBMM alt komisyonunda görüşülmesine başlanan kanun tasarısı önümüzdeki günlerde Meclis gündemine gelecek.
Uzmanlar, kanunun yasalaşması durumunda ilçe belediyelerinin yasal haklarının ellerinden alınacağını, kamu arazilerinin metalaştırılarak sermayeye peşkeş çekileceğini, halkın metropol sürgünleri haline getirileceğini söylüyorlar.
Öte yandan, Kartal’da bulunan Sivil Toplum Kuruluşları, mahalle sakinleri ve bazı siyasi partiler “73. Maddeye Hayır” eylemine hazırlanıyorlar.

Halka rağmen her hangi bir yasanın yürürlüğe girmesi mümkün değil

CHP Partinin belediyenin ve toplumun görev düşüyor.

Alt komisyonda görüşülen bu yasa taslağı genel merkezden bize ulaştırıldı, Demokratik kitle örgütleri bir araya gelerek bu yasaya karşı çıkacak. Kartal olarak demokratik hakkımızı savunacağız.

Bu kanun taslağı 12 Ocak 2010 tarihinde alt komisyonda görüşüldü, bir gün sonra karşı cevap yazıldı, 16 Ocak 2010 bugünde biz sizi bilgilendiriyoruz.

Hak gaspı önlenecek, zaten Kartal halkı kendisi üzerinde oynanan oyunlara 29 Mart seçimlerinde gereken cevabı vermiştir.

Ayrıca bu yasa düzenlemesi de Kartal için iftihar meselesi durumundadır. Çünkü Kartal Kentsel dönüşümün kalbidir, zira Kartal üzerinde oynanan oyunu bozarak böyle yasal düzenleme yoluna zorlamaya itmiştir. 

Kartal Belediyesi hemen harekete geçti
Bu arada “Kentsel Dönüşüm projelerinin kalbini oluşturan Kartal Belediyesi de harekete geçti. Belediye Başkanı Opr. Dr. Altınok Öz, konuyla ilgili Mahalle Muhtarları ve Sivil Toplum Kuruluşlarına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Öz “ Bu bilgileri vermek bizim belediye olarak boynumuzun borcu idi. Biz belediye olarak sizin yanınızdayız. Siz kimin yanında olacağınıza karar vereceksiniz. İşbirlikçilerin, malınızın üstüne oturmaya kalkanların, sizi Kartal’dan sürmeye kalkanların yanında mı yer alacaksınız, yoksa kendi malınızı korumak için Belediye ile açıkça ve yüreklice iş birliği yapmaya hazır mısınız” dedi.
Belediyenin arkasına dönüp iki puan alma girişimidir
Partinin, belediyenin ve toplumun ayrı ayrı görevleri bulunduğunu, bu görevleri her kes tarafından yerine getirildiği taktirde hak gaspının önlenmiş olacağını ifade eden Öz “Zaten birinci aşamada Kartal halkı 29 mart seçimleriyle kendisi üzerinde oynanan oyunlara cevap verdi. Şimdi burayı aşıp emellerine istediklerine ve uygulamak istedikleri projeye ulaşamayacaklarını anladıklar.

Bu bizim için ayrıca iftihar vesilesidir, iftihar kaynağıdır. Geçen 9.5 ay süresince dik duruşunu sergilediği için bu belediyenin ve sizlerin arkasına dönüp iki puan alma girişimidir. Bunun başka izahı yok Onun için birlikte çalışmak zorundayız. Ama bu bilgileri de sizlerle önce paylaşıp, ondan sonrada yine bir araya gelip ortak tavır alma noktasında bir yol yürümemiz gerekiyor.

Bu bir bilgilendirme toplantısı, bundan sonraki toplantılarda nasıl ne şekilde yaparız, hangi konular ve maddeler Kartal’ın aleyhindedir, bunları tespit edip ortak akıl üretip biz şunlara şu gerekçelerle ve şöyle olmak kaydıyla karşı çıkıyoruz’u ortak akılla ortaya koyacağız bulacağız”
Tasarıdan bazı maddeler
–“Kentsel Dönüşüm ve gelişim projesi alanı ilan etmeye, Büyükşehir Belediyeleri yetkilidir. Büyükşehir Belediyesince uygun görülmesi halinde ilçe Belediyeleri kendi sınırları içinde kentsel dönüşüm ve gelişim projelerini uygulayabilir”
–Kentsel Dönüşüm proje alanı olarak ilan edilen alan ve bu alan için yapılan değişik ölçekteki imar planları ile parselasyon planları hakkında, idare mahkemeleri tarafından yürütmeyi durdurma veya iptal kararı verilebilmesi için, yapılan işlemin açıkça hukuka aykırı olması şarttır”
–“Her ölçekli imar planı, parselasyon planı, bina inşaat ruhsatı, yapı kullanma izni ve benzeri tüm imar işlemleri ile işyeri açma ve çalışma ruhsatlarını vermeye ve 3194 sayılı İmar Kanununda belediyelere verilen yetkileri kullanmaya Büyükşehir Belediyeleri yetkilidir”
—“Proje orta gideri ödenmeden yapılan binalara yapı kullanma izni verilmez, su doğalgaz ve elektrik bağlanmaz.”
—“Kentsel Dönüşüm alanı ilan edilen yerlerde, devam eden inşaatlardan projeye uygunluğu belediye tarafından kabul edilenler dışındaki diğer inşaatlar beş yıl süreyle durdurulur. Bu sürenin sonunda durdurma kararının devam edip etmeyeceğine belediye tarafından karar verilir. Toplam durdurma süresi on yılı geçemez”
–“Büyükşehir Belediye sınırları içinde yapılacak Kentsel Dönüşüm uygulamalarında Büyükşehir Belediyesi münhasır yetkili olup, Büyükşehir Belediye Meclisinin uygun görmesi halinde ilçe belediyelerinin de Kentsel Dönüşüm ve gelişil projelerini uygulayabilmesine imkan verilmiştir”
–Kentsel Dönüşüm ve gelişim proje alanındaki taşınmaz sahiplerinin 2981 sayılı kanuna göre tabi olacağı usul ve esaslar da bu değişiklik kapsamında projelerin uygulanmasında esneklik temin bakımından Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile işbirliği yapılmasına da imkan verilmiştir” dedi.

İlgili Haberler

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Politika
08 Nisan 2024
SON DAKİKA Meral Akşener pes etti! Kongrede aday olmayacağını açıkladı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’den bomba açıklama. Akşener, yazılı bir açıklama yaparak kongrede aday olmayacağını duyurdu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’den son dakika açıklaması geldi. Son dönemlerde eleştiri oklarının hedefinde olan Meral Akşener, yakın zamanda yapılacak olan Kurultayda aday olmayacağını açıkladı. MERAL AKŞENER’DEN YAZILI AÇIKLAMA Hem genel seçimlerde hem de yerel seçimlerde yaşanan […]