Genco Erkal, Kartal’da ‘Bir Delinin Hatıra Defteri’ adlı oyununu sergiledi

Yayın: 07:52 - 27.03.2018
Güncelleme: 07:52 - 27.03.2018

Kartal Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün Mart ayı kültür sanat etkinlikleri kapsamında “Bir Delinin Hatıra Defteri” adlı tiyatro oyunu, Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde Kartallı tiyatro severler için sahnelendi.

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz ve eşi Feray Öz, Cumhuriyet Halk Partisi Kartal İlçe Başkanı Muammer Çelebi, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcıları; Mustafa Fehmi Okay, Gökhan Yüksel, Atatürkçü Düşünce Derneği Kartal Şube Başkanı Kemal Aslan ve CHP Meclis üyelerinin izlediği oyun ayakta alkışlanırken, Kartallı sanatseverlerden büyük beğeni topladı.

Bir delinin değil; adım adım deliliğe giden, yaşadığı gerçeklerle baş edemeyen bir adamın hatıra defteri… Genco Erkal, kendisiyle özdeşleşen ve efsaneleşen oyunu, Kartal’da yeniden sahneledi. Usta oyuncuya birçok ödül de getiren “Bir Delinin Hatıra Defteri”, Erkal’ın ilk oynayışının 50. yılına özel günümüze ışık tutan göndermelerle, yeniden tiyatro severlerin karşısına çıktı. Nikolay Gogol’un yazdığı ve Coşkun Tunçtan’ın Türkçeleştirdiği, Genco Erkal’ın uyarlayıp yönettiği ve oynadığı oyun, Dostlar Tiyatrosu tarafından sahneleniyor. Gogol’un toplumsal kara mizah başyapıtını Genco Erkal ilk kez 1965 yılında 27 yaşındayken Ankara Sanat Tiyatrosu’nda sahnelemiş. Genco Erkal o yıllarda sahneye çıkmadan önce akıl hastanelerinde gezmiş, gözlemler yapmış ve karakterini böyle oluşturmuş. İkinci versiyonunu, 3 yıl sonra oynamış. Ardından 1993’te bir daha… Ve aradan tam 50 yıl geçtikten sonra Genco Erkal, bir ‘Gogol üstadı’ olarak şimdi ‘Bir Delinin Hatıra Defteri’ni bu kez de Kartallı tiyatro severler için sahneledi. Usta oyuncu tek kişilik performansıyla, 1 saat 20 dakika sahnede kalırken izleyicilerden yoğun alkış aldı.

“Bir Delinin Hatıra Defteri”

Nikolai Gogol’un 1835’te yayımlanan ölümsüz eseri “Bir Delinin Hatıra Defteri”; gerçeklerin ağırlığını kaldıramayan, yaşadıklarıyla baş edemeyen ve adım adım deliliğe doğru giden bir adamın hatıra defterinde yazanların hikâyesi. Aksentiy İvanoviç Poprişçin, St Petersburg’da 9. dereceden bir memur. Yalnız ve yoksul. Genel müdürün kızına deli gibi âşık. Giderek kimsenin görmediği şeyleri görmeye başlıyor. Bu görüleri, kendini İspanya Kralı zannedecek kadar ilerliyor. Sonunda da soluğu akıl hastanesinde alıyor… “Bir Delinin Hatıra Defteri” toplumsal eleştirileriyle günümüze de göndermeler yapıyor. Çarlık Rusya’sının acımasız bir toplumsal eleştirisi olan bu fantastik öyküyle Gogol bizleri hem güldürüyor hem de içimizi fena halde acıtıyor. Bu yüzden de hala sahneleniyor ve hala oldukça sevilerek izleniyor.

Exit mobile version