Down Sendromuyla ilgili Fiziksel Aktivite Merkezi” Projesi hayata geçti

Yayın: 13:30 - 27.03.2018
Güncelleme: 13:30 - 27.03.2018

21. kromozom çiftinde bir fazla kromozomun bulunmasından kaynaklanan Down Sendromuyla ilgili olarak farkındalık yaratmak için her yıl tüm dünyada ve ülkemizde etkinlikler düzenleniyor. Bu etkinliklerden biri de İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve İstanbul Gedik Üniversitesi, Pendik Belediyesi, Pendik Kaymakamlığı, İstanbul Valiliği, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul Müdürlüğü ve Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi işbirliği ile yürütülen “Aktifiz Toplumun İçindeyiz; Bütünleşik Fiziksel Aktivite Merkezi” Projesi kapsamında gerçekleşti.

Kendisini insan vücudundaki hücrelerde 46 yerine fazladan bir kromozom, yani 47 kromozom bulunması ile gösteren Down Sendromuyla ilgili farkındalık yaratmak ve Down sendromlu bireylerin toplumda kabul ve saygı görmelerini sağlamak amacıyla, Özel Ünsev Fen Bilimleri Anadolu Lisesi ve İyi Dersler Okulları öğrencileri Bütünleşik Fiziksel Aktivite Merkezi’ndeDown sendromlu çocuk ve gençlerle bir araya geldi.  Etkinlikte, Pendik İyi Yaşam Derneği Engelsiz Atölye, Özel Yeni Tomurcuk Özel Eğitim Merkezi ve projeden yararlanan Down Sendromlu çocuk ve gençler akranları ile birlikte fiziksel aktivite programına katıldılar.

“Down Sendromlu bireyler sevgi ve şefkat dolu, mutlu bireylerdir “

Çeşitli dans gösterileri ile başlayan etkinlik Down Sendromlu çocukların akranları ile katıldıkları fiziksel aktivitelerle devam etti. Proje Koordinatörü Prof. Dr. Dilara Özer etkinlikle ilgili olarak “Down Sendromlu bireylerin yaşamda karşılaştıkları en önemli engellerden biri olumsuz önyargılar ve ayrımcılıktır.  Bu bireyler toplumun önyargıları nedeniyle akranları ile eşit şekilde eğitim, sosyal-kültürel ve spor etkinliklere katılamamakta, bu da potansiyellerini geliştirmelerini, aktif ve doyumlu bir yaşam sürdürmelerini engellemektedir. Halbuki Down Sendromlu bireyler sevgi ve şefkat dolu, mutlu bireylerdir. Bu mutluluklarını birlikte oldukları insanlara aktarmakta ve bu şekilde insanlarla güçlü duygusal bağ kurmada çok ustadırlar.  Böylece bulundukları ortamlardaki insanların  yüzünü güldürür kalplerini ısıtırlar ve değerli hissettirirler.  İnsanlarla kalp kalbe, insan insana ilişki kurarlar. Bu şekilde topluma değer katarlar, “ diye konuştu.

“Biz her yıl Down Sendromlu özel sporcularımızı çevre okullardaki akranları ile merkezimizde bir araya getirerek spor aktivitelerine katılmak suretiyle birbirlerini tanımaları, arkadaşlık ilişkileri geliştirmelerini teşvik ediyoruz.” Diyen Prof. Dr. Özer,   erken yaşta ön yargıların kaldırılmasını, kısa ve uzun vadede Down Sendromlu bireyler için  kabul edici ve destekleyici bir toplumun yaratılması açısından son derece önemli bulduklarını ifade etti.

Exit mobile version