İdrar yolu enfeksiyonları hakkında….

Yayın: 08:40 - 05.04.2018
Güncelleme: 08:40 - 05.04.2018

İdrar yolu enfeksiyonu:

İdrar yolları enfeksiyonu %95 oranla esherishia coli (E.Coli) bakterisinin sebep olduğu bir enfeksiyon türüdür.E.colinin anüs çevresinden idrar yolları çıkışına gelmesiyle süreç başlamış burada çoğalmaya başlamasıyla da üretrit dediğimiz enfeksiyon meydana gelmiş olur.Üretrit tedavi edilmezse çoğalıp yayılarak mesanede Sistit dediğimiz ‘’mesane iltihabına’’ yol açar Sistit te tedavi edilemezse E coli üreter kanallarını kullanarak böbreklere ilerler ve piyelonefrit dediğimiz ciddi enfeksiyona yol açar.

İdrar Yolu enfeksiyonu belirtileri: Sık idrar yapma isteği duymak,devamlı idrara çıkmak fakat azar azar idrar yapmak,idrarını tutamamak yada tutmakta zorluk çekmek,idrar kaçırmak gece sık sık idrara kalkmak, karın ve pelvik bölgede ağrı hissetmek, karnın alt bölgesinde şişlik gaz ve ağrı hissetmek, idrar yaparken yanma sızlama koyu  bulanık ve ağır kokulu idrar idrarda kan bel ağrısı (piyelonefritte ) Ateş üşüme  titreme bulantı kusma iştahsızlık.

Kadında ve Erkekte İdrar Yolu Enfeksiyonu:İdrar yolu enfeksiyonlarının %95 lik kısmından sorumlu olan esherishia coli (E.coli) bakterisi aslında  insanların bağırsaklarında bulunan bir bakteridir enfeksiyona sebebiyet vermediği sürece bağırsakta yaşamını sürdürmeye devam eder.Kadınların anüs bölgeleriyle idrar çıkışının yakın olması ve idrar yollarının kısa olması E colinin enfeksiyon yaratmasına sebep olur.Bu nedenle kadınlar erkeklere oranla daha kolay ve daha sık idrar yolu enfeksiyonuyla karşı karşıya kalır. 1 yılda her 5 kadından birisi en az bir defa idrar yolu enfeksiyonu şikayetleriyle sağlık kuruluşlarına başvururlar.

İdrar yolu enfeksiyonunda teşhis ve tadavi:

İdrar yollarından şikayeti olan kişiler sağlık kuruluşlarına giderek hekimlerin idrar tahlili idrar kültürü hemogram ve CRP testlerinden sonra durumlarını öğrenebilirler. İdrar yolu enfeksiyonlarında hekimler genellikle Antibiyotik tedavisi tercih ederler. Antibiyotiklerin doktor tarafından önerilen ölçek ve gün kadar kullanılması zorunludur aksi takdirde tedavi mümkün olmaz. Tedavi sürecinde yada tedavi sonunda iyileşmeyi ölçmek için tekrar tahlil istenilir.

http://otcistanbulilac.com/pac-36/

H.Murat Bütüner

Referanslar:
1. American Urological Association Foundation
http://www.urologyhealth.org/
2. National Kidney and Urologic Diseases Information Clearinghouse
http://kidney.niddk.nih.gov/
3. Canadian Urological Association
http://www.cua.org/
4. Womens Health Matters
http://www.womenshealthmatters.ca/
5. Car J. Urinary tract infections in women: diagnosis and management in primary care. BMJ . 2006;14;332. 
6. Jepson RG, Craig JC. Cranberries for preventing urinary tract infections. Cochrane Database Syst Rev. 2008 Jan 23;(1):CD001321. 
7. Sheffield JS, Cunningham FG. Urinary tract infection in women. Obstet Gynecol . 2005;106:1085-1092. 
8. Urinary Tract Infections in Adults. American Urological Association Foundation website. http://www.urologyhealth.org/adult/index.cfm?cat=07 HYPERLINK “http://www.urologyhealth.org/adult/index.cfm?cat=07&topic=147″& HYPERLINK “http://www.urologyhealth.org/adult/index.cfm?cat=07&topic=147″topic=147 . July 31, 2010. 
9. Urinary tract infections in adults. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases website. at: http://kidney.niddk.nih.gov/kudiseases/pubs/utiadult/ . Published December 2005. July 31, 2010. 
10. 12/5/2007 DynaMeds Systematic Literature Surveillance DynaMeds Systematic Literature Surveillance : Pohl A. Modes of administration of antibiotics for symptomatic severe urinary tract infections [review]. Cochrane Database of Systematic Reviews . 2007(4). DOI: 10.1002/14651858.CD003237

 

 

Exit mobile version