SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Sevgiliniz olmasa da 14 Şubat’ı yalnız geçirmeyin

Yayınlanma:
ABONE OL

Duygusal şoklar…. Terk edilme… Aldatılma… Unutulma… Özellikle kadınları etkileyen bu durumlar, kalp kırıklıklarına ve kalp fonksiyonlarında bozulmalara neden oluyor.

Çabuk incinen, kolay kırılan kadın kalbi, yaşam tarzı ve kötü beslenmeden nasıl olumsuz etkileniyorsa, mutsuz bir aşk hayatı da kalbe olumsuz etki yapıyor.

Sevgililer Günü, sevgilinize ya da eşinize sevginizi göstereceğiniz çok önemli bir gün. Böyle özel bir günde kadınların kalbini kazanmak da kalplerini kırmak da çok kolay.

Bu nedenle Sevgililer Günü için özel bir hediye ya da hoş bir sürpriz, günü daha da anlamlı kılıyor. Özellikle kadınlar hediye almadıklarında ya da güzel bir sürprizle karşılaşmadıkları zaman, büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor.

Sevgililer Günü’nü tek başına geçiren kadınlar ise o günü mutlaka bir aktivite ile geçirmeli. Kendilerini yalnız hissetmemeleri için kız arkadaşları ile özel bir program hazırlayabilir ya da ailelerini özellikle de babalarını ziyaret edebilirler.

Memorial Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Kani Gemici, kadınların en çok etkileyen kırık kalp sendromu hakkında bilgi verdi ve 14 Şubat Sevgililer Günü önerilerinde bulundu.

Sevgililer gününde yalnızsanız, nedenini kendinize sorun!

Sevgililer Günü’nü yalnız geçirecekseniz, öncelikle bunun sebebini kendinizde arayın ve sebebini kendinize sorun. Çünkü çiftlerin sevgilerinin pekiştiği bu özel günde yalnız olmak, psikolojik olarak da olumsuz etkilenmenize neden olabilir. O nedenle 14 Şubat’ta yalnız kalmamaya özen gösterin. Kız arkadaşlarınızla özel bir program yapın, eğlenin ve yalnızlığınızı hissetmeyin. Aile ziyaretleri de böyle özel günlerde oldukça etkilidir. Ailenizle bir arada olun, özellikle babanıza sevginizi gösterin. Çünkü sevgiler gününde kendinizle baş başa kalırsanız, kalbiniz kırılabilir.

Kadınların bedenleri kadar duyguları da kalp hastalıklarına yatkın

Kadınların yaşam biçimlerinin yanı sıra yaşadıkları duygusal şokların kalp rahatsızlıklarına yol açtığı bilinen bir gerçek. Kişinin sevdiklerinin ölümü ya da eşleri tarafından terk edilme gibi olaylar kalplerinde bazı fonksiyon bozukluklarına ve kalp krizine neden oluyor. Kadınların ‘Kırık Kalp Sendromu’ adı verilen bu tür kalp hastalığına yakalanma riski, erkeklerden belirgin derecede daha fazla.

Kadınların kalbi daha çok kırılıyor

Kişinin çok sevdiği yakınlarından birini kaybetmesi, sevgililerin veya eşlerin ayrılması gibi olaylar, çoğunlukla bayanlarda adrenalin gibi stres hormonlarının artmasına neden olur. Buna bağlı olarak  göğüs ağrısı, nefes darlığı, sıkıntı, fenalık gibi semptomlarla seyreden ve kalp krizini taklit edebilen bir sendrom ortaya çıkar: “Kırık kalp sendromu”. Duygusal çöküntüler, travmalar, şoklar ve beraberinde gelen depresyon hali, vücuttaki hormon dengesi üzerinde olumsuz etkiler yapar.  Duygusal şoklar, stres hormonlarının salınımını artırır ve bunlar kalp üzerinde adeta zehir etkisine neden olur. Kalbin en önemli düşmanı olan depresyon ve stres, kalbin işleyişini de olumsuz etkiler. Çünkü stres ile birlikte adrenalin hormonu açığa çıkar ve kalbin en büyük düşmanı adrenalindir. Kalp damarlarında aşındırıcı etkiye neden olur. Stres ile birlikte mutluluk hormonu olan ve kalbi koruyucu etkiye sahip endorfin hormonunun salınımı da azalır.

Travmalar vücudu çökertiyor

Aşırı stres ve beraberinde gelen travmalar, organizmanın direncini de kırar. Tükenmişlik hali ortaya çıkar. Kalpte ortaya çıkan etki de, çarpıntı, göğüste sıkışma, nefes darlığı, göğüs ağrısı, taşikardiye varan kalp hızı artışı ve erken atımlardır. Bize duygusal travmalar nedeniyle kalp sorunu yaşadıkları için gelen birçok hasta var. Genelde belirtiler göğüs ağrısı, çarpıntı, göğüste sıkışma ve nefes alamama şeklinde ortaya çıkar. Yaptığımız tetkiklerin pek çoğunda kalpte bir sorun olmadığını görürüz. Bu durumda hastaların yaşadıkları stres ve depresyon durumunu atlatmak için eşleri ya da sevgilileri ile barışma yoluna gitmeleri onlar için iyi olacaktır. Özellikle eşler arasında yaşanan sorunlar kadınları daha çok etkiler. Çünkü kadınların kalbi hassas ve daha çabuk kırılır. Bu nedenle eğer geri dönüşü varsa ve düzeltilebilecek bir durumsa, eşiniz size barışmak için bir adım atarsa ona asla ‘hayır’ demeyin. Çünkü gerginlikler ve sonrasında oluşan kırgınlıklar daha çok stres yaşanmasına neden olur. Arayı düzeltme ve barışma bu stresi ortadan kaldırabilir.

Geri dönüşümü yoksa yeni bir iş ortamı ve sosyal çevre belirleyin

Geri dönüşümü olmayan bir durum söz konusu ise, yaşanan duygusal travmanın telafisi yoksa ve herhangi bir çözüm bulunamıyorsa üzerinde çok fazla düşünmenin bir manası da yok. Bu durumda kişilerin gerekirse bulundukları ortamı, çevresini, işlerini, şehirlerini hatta ülkelerini değiştirmeleri onlar için olumlu olacaktır. Çünkü sorunun bulunduğu yerden ve yaşanan travmanın etkisinden uzaklaşmak hastaya olumlu etki yapar. Başka bir şehir, ülke ve orada edinilen yeni bir çevre, bu travmanın etkilerinin zamanla silecektir. Kişi yeni bir iş ortamı ve sosyal çevre ile çizgisini belirleyebilir.

Boşanma dönemleri ve aldatma hikayeleri atlatılabilir

Kırık kalp sendromu genellikle olumlu bir yaklaşım, ailesel bir destek ya da kişinin olaylarla yüzleşip mantıklı bir yol bulması, affedici olması ile günler içinde kalpte herhangi bir hasar bırakmaksızın iyileşir. Kişinin travmanın etkisinden kurtulduktan sonra kendisine yeni bir hayat kurmasını öneriyorum. Bunun için de sevgi çok etkili bir ilaçtır. Geçmişte yaşanan kötü tecrübeler ve duygusal çöküntüler, kişinin yeniden aşık olmasına, sevmesine engel değildir. Çünkü aşk, kalbe iyi gelen endorfin hormonunun salınımını artırır. Kurulacak yeni bir düzen ve yeni çevreyle, depresyon etkisi yapan bu travmalardan kurtulmak kişi için daha kolay olacaktır. Mutlu olacağına inandığı biri ile yeni bir hayat kurmak, evlenmek ve çocuk sahibi olmak, geçmişte yaşadığı şokun etkilerini daha kolay silecektir.

İlgili Haberler

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]

Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı
Basında Kartal
23 Mart 2024
Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı

Kartal Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı Kartal Belediyesi’ndeki 35 yıllık çalışma hayatı boyunca Temizlik İşleri Müdürlüğü ile Basın ve Yayın Müdürlüğü birimlerinde müdürlük yapmış, son olarak atandığı Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’nde birim müdürü olarak çalışan ve geçirdiği bir rahatsızlık sonucu 55 yaşında hayatını kaybeden Hüseyin Güler, son yolculuğuna […]

Kartal Belediyesi’nin Acı Günü Hüseyin Caner Güler vefat etti
Basında Kartal
23 Mart 2024
Kartal Belediyesi’nin Acı Günü Hüseyin Caner Güler vefat etti

Uzun yıllardır Kartal Belediyesi’nde görev yapan, 4 buçuk yıllık Basın Yayın Müdürü görevinin ardından Kasım ayında Ruhsat Denetim Müdürü olarak atanan Hüseyin Caner Güler, tedavi gördüğü hastanede hayata veda etti. Merhumun cenazesi, 23 Mart Cumartesi günü (bugün) saat 16.00’da Kartal Cemevi’nde kılınacak cenaze namazı sonrasında saat 16.30’da yıllardır görev yaptığı Kartal Belediyesi önüne getirilecek, burada […]