İstanbul Şehir Üniversitesi’nde ‘İktisat Nereden Geldi Nereye Gidiyor’ konferansı

Yayın: 07:39 - 14.05.2018
Güncelleme: 07:39 - 14.05.2018

İstanbul Şehir Üniversitesi’nde “İktisat Nereden Geldi Nereye Gidiyor” konulu bir konferans düzenlendi. İstanbul Şehir Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi’nin Dragos Kampüsü’nde gerçekleştirdiği konferansta, birbirinden değerli konuşmacılar iktisadın dününü ve bugününü tartıştı.

 

İstanbul Şehir Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi tarafından “İktisat Nereden Geldi Nereye Gidiyor” başlıklı bir konferans düzenlendi. Dragos Kampüsü’nde üç ana oturum şeklinde gerçekleşen konferansın ilk oturumunda “Türkiye’de Bir İktisat Geleneği Var Mı?” konusu ele alındı. Oturum Başkanlığını İstanbul Şehir Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Faruk Aysan’ın üstlendiği oturumda Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, Prof. Dr. Ercan Eren ve Prof. Dr. Hüseyin Özel “Türkiye’de Bir İktisat Geleneği Var mı?” sorusuna yanıt aradı.

 

“İktisat zihniyeti üzerine düşünülmesi gerekiyor”

 

İstanbul Bilgi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, iktisadın dünyada yaşadığı sorunlara değinerek, öğrencilerin iktisat bölümü yerine daha cazip gelen finans ya da işletme bölümlerini tercih ettiklerini bildirdi. “Dünyada artık iktisat zihniyeti üzerinde düşünülmesi gerekiyor” diyen Prof. Asaf Savaş Akat, Türkiye’de bir iktisat geleneğinin olup olmadığı konusunda emin olamadığının da altını çizdi. Prof. Asaf Savaş Akat sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben iktisatçıyım dediğinizde tümüyle mali piyasalar ya da mali piyasa kriterli iktisatçılar anlaşılıyor. İktisatçıları döviz sorumlusu gibi algılıyorlar. Maalesef iktisat döviz kuruna indirgenen bir meslek haline geldi. Mesela sosyoloji dediğimizde aklımıza Şerif Mardin gelir, ama Türkiye’de iktisat denince aklımıza gelen pek isim yok.”

“Türkiye’de iktisat ekolü anlamında az gelişmişlik var. Üniversitelerin rolü bu noktada çok önemli. Ekoller bu şekilde oluşur. Usta çırak ilişkisi gelişir ve sistem büyür. Dergiler, konferanslar da tabi iktisat ekolünün gelişmesine katkı sağlar” dedi.

 

“Herkese göre bir iktisat vardır”

 

Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Eren konuşmasında iktisatçı tanımının üzerinde durdu. Okullardaki derslerde hep yasalardan söz ettiklerini anlatan Prof. Dr. Ercan Eren, “Gerçekte acaba bu yasalar işe yarıyor mu? Buna bakmamız lazım. Herkese göre bir iktisat vardır. Bir fizik ya da kimya gibi iktisadı tanımlamakta güçlük çekiyoruz, ama şu çok açık; iktisatta değişen koşullar değişen durumları da beraberinde getirir. Bu noktada Keynes ile barışık olmak gerekir. İktisadın gelişimi için, diğer alanlarda olduğu gibi, grup çalışmalarına yatkın olunmalıdır” diye konuştu.

 

“Gelenek yerine düşünce ekolü demek daha doğru”

 

Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Özel ise, paneldeki konuşmasında iktisattaki geleneklerden söz etti. Liberal ve liberal olmayan geleneklerin dışında iktisatta çok çeşitli bir gelenek olmadığını bildiren Prof. Dr. Hüseyin Özel şunları söyledi: “Bence Gelenek yerine düşünce ekolü dememiz dana doğru olacaktır. Aslında gelenek kapalı bir şey. Kendi aramızda tartışarak ortak bir dil geliştiriyoruz. Haliyle o geleneğin dışında kalanlar bizi anlamıyorlar. Bu iyi bir şey midir emin değilim. Türkiye’de iktisat anlamında bir gelenek oluşmadı. Gelenek oluşturmanın ilk adımı farklı düşüncelerdir.”

 

Konferansın ikinci oturumunda “Davranışsal İktisat Çözüm Mü?” konusu ele alındı. Oturum başkanlığını İstanbul Şehir Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haldun Evrenk’in yaptığı oturumda, Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Devrim Dumludağ, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Seçkin Sunal ve Işık Üniversitesi’nden Doç. Dr. Serhat Koloğlugil birer konuşma yaptı. Konferansın son oturumu ise “İdris Küçükömer’in Ardından” başlığı ile gerçekleşti. Oturum başkanlığını İstanbul Şehir Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Okumuş’un üstlendiği bu oturumda ise Osman Arolat, Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, Prof. Dr. Coşkun Çakır ve Hüseyin Etil konuşmacı olarak katıldı.

Exit mobile version