Deprem tatbikatı gerçeğini aratmadı

Yayın: 12:08 - 08.03.2010
Güncelleme: 12:08 - 08.03.2010

 Kartal Belediyesi, Deprem Haftasında bilgilendirme toplantısı ve tatbikat düzenledi.

1 – 7 Mart  Deprem Haftası dolayısıyla Kartal Belediyesi bilgilendirme toplantısı ve tatbikat düzenledi. Burak Bora Anadolu Lisesinde gerçekleştirilen tatbikatlar çerçevesinde okullardan tahliye, kurtarma, ilkyardım ve yangın söndürme alanlarında uygulamalar yapıldı. 

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ünde katılarak aktif rol aldığı tatbikat programı, saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasının ardından verilen eğitimlerle başladı. İlk olarak İstanbul Üniversitesi Jeofizik Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu tarafından öğrencilere slayt gösterisi eşliğinde afetlerin nasıl oluştuğu, nasıl korunacaklarını ve afet sırasında nelerin yapılması gerektiği konusunda bilgiler verildi.

Yapılan bilgilendirme toplantısından sonra Kartal Belediyesi Afet Acil Durum ekibi, Mahalle Afet Gönüllüleri, Siemens Arama Kurtarma Ekibi, Sağlık Bakanlığı Ulusal Medikal Kurtarma ekibi, Kızılay Marmara Bölgesi Afet Müdahale Lojistik Merkezi ve Kartal İtfaiye Grup Amirliği Acil Durum Ekibine bağlı eğitmen ve öğrenciler tam donanımlı olarak tatbikata başladı.

Siren sesleriyle başlayan ve ilk olarak mahsur kalan öğrencilerin okuldan tahliyesinin yapıldığı tatbikatta, mahsur kalan yaralılar da okul camlarından itfaiye ekipleri tarafından indirildi. Kurtarılan yaralı öğrencilerin ilk tedavileri triaj çadırında Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz tarafından yapıldı. Yapılan müdahalelerin ardından yaralılar en yakın sağlık kurumlarına sevk edildi. Afet sırasında ve sonrasında çıkan yangınlar, eğitim almış öğrenciler ve itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Gerekli güvenlik önlemlerinin de kriz merkezi tarafından kontrol altına alınmasının ardından tatbikat başarılı bir şekilde son buldu.

Tatbikat programında bir konuşma yapan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, 1983 yılında Erzincan depremini ailesi ile birlikte yaşadığını, oturdukları binanın temelinin sağlam olması nedeniyle kurtulduklarını söyledi. Deprem ülkesinde yaşadıklarını ve onun için dayanıksız binaların yapılmaması gerektiğini vurgulayan Öz, bu konuda en büyük görevin yerel yönetimlere düştüğünü ifade etti.

Öz konuşmasında Yönetimler bina yapımlarında kesinlikle taviz vermemelidirler. Bina yapımlarında kişi ya da kurumlar depreme dayanıklılık konusunda daha titiz davranıp kurallara riayet etmelidirler. Bizlere de bu yapıları sıkı sıkıya denetlemek düşüyor. Kontrolsüz yapılaşma bizlere en büyük zararı yaşatacaktır. Depremle arkadaş olarak yaşayıp, akıl ve bilimle de depremi yeneceğimize inanıyorum. Depremden korkmayın, cahillikten korkun dedi.

Tatbikat sonunda okul tarafından düzenlenen deprem konulu kompozisyon ve şiir branşlarında yapılan yarışmada dereceye girenlere de ödüllerini Kartal ve Ovacık Belediye başkanları birlikte verdi.

Tatbikata katkılarından dolayı, Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu’ya, eski İlçe Sivil Savunma Müdürü Erol Üçev’e, Kartal İtfaiye Grup Amiri Uğur Varol’a, Simens Sivil Savunma Uzmanı Yusuf Bülent Gündüz’e, Kızılay Marmara Bölgesi Kartal Afet Mücadele Müdürü Bayram Emir’e, Kartal Mahalle Afet Gönüllüleri Şenol Karasu’ya, Burak Bora Anadolu Lisesi okul müdürü Binali Kayacan’a plaket verildi.

Gerçekleştirilen tatbikata ayrıca, Kartal Belediye Başkan Yardımcıları, kardeş İlçe Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Kartal İlçe Emniyet Müdürü İzzet Kaptan, Kartal Kızılay Başkanı Mehmet Küçükali, İlçe Sağlık Grup Başkanı Bekir Nejati Şimşek,  İstanbul Üniversitesi Jeofizik Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Sivil toplum kuruluşları, mahalle muhtarları ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Exit mobile version