Altın, Haftayı Yükselişle Açtı

Yayın: 20:48 - 14.01.2019
Güncelleme: 20:48 - 14.01.2019

Altın fiyatları, geçen haftayı ons başına 1.287,54 dolar seviyesinde kapattıktan sonra Pazartesi günü Asya seansında yükselerek 1.293 dolara kadar çıktı. Geçen hafta Fed yetkililerinden gelen güvercin açıklamalarla birlikte üyelerin Fed tutanaklarında temkinli bir duruş sergilediğinin görülmesi dolar endeksinde gerilemeye neden olurken altın fiyatlarının gücünü korumasını sağladı. Fed’in bu sene iki defa faiz artırması bekleniyor. Öte yandan açıklanan zayıf ekonomik verilerle birlikte küresel büyüme endişeleri sürüyor.

Geçen hafta yayınlanan Fed tutanaklarında üyelerin çoğunun faiz artışında yavaşlamaya gidilmesi yönünde görüş belirttiği görülmüş ve bununla birlikte dolar endeksinin 95,03’e kadar gerilemesiyle altın fiyatları ons başına 1.297 dolara kadar çıkmıştı. Öte yandan Fed Başkanı Jerome Powell Perşembe günü yaptığı açıklamalarda Fed’in faiz artışlarında sabırlı davranma yetisinin bulunduğunu söyleyerek piyasalara olumlu mesajlar vermişti. Risk iştahındaki bir miktar artış ve kar satışları ile birlikte ise altın fiyatlarının gerilediği görülmüştü.

Bugün haftaya yükselişle başlayan spot altın 12:35 itibariyle 1.293,95 dolardan işlem görürken dolar endeksinin %0,08 düşüşle 95,59 seviyesinde bulunduğu görülüyor. Öte yandan dolar/TL kuru ABD Başkanı Trump’ın Türkiye’ye dair açıklamaları ile yükselişe geçerken yerel altın fiyatlarının da buna paralel olarak artış gösterdiği görülüyor. Çeyrek altın fiyatı 378 liraya çıkarken gram altın 229 liradan alıcı buluyor.

Reuters Teknik Analisti Wang Tao’ya göre altın 1.279-1.299 dolar aralığında nötr seyrediyor ve bu seviyelerin dışına çıkılması önümüzdeki dönemde fiyatların yönünü belirleyebilir.

Öte yandan UBS Fed’in bu sene iki defa faiz artışı yapacağını öngörüyor. Baş Yatırım Ofisi Yöneticisi Min Lan Tan Pazartesi günü bir konferanstaki konuşmasında büyüyen Amerikan ekonomisi ile düşük resesyon riskinin borçlanma maliyetini artırma imkanı verebileceğini söyledi. UBS’nin yanı sıra J.P Morgan ve Bank of America da bu sene iki faiz artışı öngörüyor.

Faiz artışları ile birlikte güçlenen dolar 2018’in dördüncü çeyreğine kadar altın fiyatlarını baskılayan önemli etkenlerden birisi olmuştu. Öte yandan ekonomik büyümeye dair endişeler ile birlikte küresel piyasalarda oynaklığın artması altın fiyatlarına destek olmaya devam ediyor.

Bugün Çin’de ticaret verileri açıklandı. İhracat Aralık ayında yıllık olarak %4,4 azalırken ithalat %7,6 gerileyerek beklentilerin altında kaldı. Commerzbank Ekonomisti Zhou Hao Bloomberg’deki açıklamasında “açık şekilde aşağı yönlü bir eğilim” olduğunu belirtirken bunun sadece ticaret savaşı ya da gümrük vergileri yüzünden olmadığını, küresel talepte düşüş görüldüğünü söyledi.

Ticaret savaşı tarafında ise geçen hafta gerçekleştirilen görüşmelerin olumlu geçtiği açıklanmıştı. Görüşmelerin bu ay sonunda Çinli bir heyetin ABD’ye yapacağı ziyaretle devam etmesi beklenirken Çin ekonomisinden gelen zayıf verilerle birlikte Çin tarafının anlaşmaya varma konusunda daha istekli olabileceği belirtiliyor. Öte yandan görüşmelerin ek vergi uygulamasının ertelenmesini sağlayacağı yorumları yapılırken temel hususlardaki ayrılığın devam etmesi bekleniyor.

Exit mobile version