SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Kartal’da Dünya Kadınlar Günü etkinliklerle kutlandı

Yayınlanma:
ABONE OL

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kartalda beş gün süren etkinliklerle kutlandı.

Kartal Belediyesi ve Kent Konseyi Kadın Meclisinin ortaklaşa düzenledikleri 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamaları düzenlenen etkinliklerle son buldu. 6- 10 Mart tarihleri arasında, Kartal Hasan Âli Yücel Kültür Merkezi ve Kartal Cem Evi Konferans Salonunda düzenlenen etkinlikler çerçevesinde paneller, tiyatro ve film gösterimleri, resim sergileri, müzik dinletisi, folklor gösterileri ile birlikte sinevizyon ve dia gösterileri yer aldı.

Kutlama etkinliklerinin ilk günü Hasan Âli Yücel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün eşi Feray Öz’ün ev sahipliğini yaptığı etkinliklerde, CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Nur Serter, CHP Parti Meclis üyesi Begüm Yavuz ve KADER Genel Başkanı Çiğdem Aydın’da panelist olarak katıldı. Programda ayrıca sanatçı Şebnem Sönmez’in yönettiği “Emekçi Kadınlardan Mektuplar” adlı gösteri de yer aldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Feray Öz, Atatürk’ün Türk kadına inandığını ve toplumdaki yerini sağlamlaştırdığını belirtti. Atatürk’ün toplantılarında kadınları en baş köşelerde oturttuğunu ve kadınsız toplantı düzenlemediğini söyleyen Öz, “Bu değerleri devam ettirecek olan bizleriz” dedi.

 Türkiye’nin ilk kadın heykeltıraşı olan Sabiha Bengitaş’ı anlatarak sözlerine devam eden Öz, Taksim Cumhuriyet anıtının yapımında yer alan Bengitaş’ın, İtalyan yontmacı Pietro Canonica’nın asistanı olarak İtalya’ya gitmesi gerektiği ancak bu duruma bazı çevrelerce karşı çıkıldığını anlattı.

 Öz, sözlerine şu cümlelerle devam etti: “ O dönemde bir genç kızın bekâr olarak tek başına İtalya’ya gidip yaşaması bazı çevrelerce ters karşılanır ve engellenmeye çalışılır. Bu konuyu duyan zamanın Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati ise hemen devreye girer ve Sabiha Bengitaş’ı İtalya’ya, Canonica’nın asistanı olarak çalışmaya gönderir. Bu vesileyle Atatürk’ün ilk Milli Eğitim Bakanını da saygı ve rahmetle anıyorum.”

Engelli kadınlar adına söz alan, Kartal Belediyesi Engelliler Koordinasyon Birimi Koordinatör Yardımcısı Ayhan Alkan, Engelli kadınların da hayatın her bölümünde eşitsizlikle karşılaştıklarını söyledi. Engelli kadınların ilk olarak insanca yaşama sesinin duyulması gerektiğine değinen Alkan “hem kadın hem engellisin yani iki şekilde de sosyal alanlarda olmaman gerekiyor. Bırakın ataerkil bir toplumda yani ‘erkekler dünyasındaeşit olmayı, kadınlar içinde bile eşitlikten uzak kalmış engelli kadınların engelsiz ve insanca yaşama taleplerinin de artık duyulması gerekiyor” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Nur Serter, KADER Genel Başkanı Çiğdem Aydın, CHP Parti Meclis Üyesi Begüm Yavuz “Toplumda Kadının Yeri” konulu panele  konuşmacı olarak katıldılar. Düzenlenen panelde eğitim, sağlık, çalışma hayatı ve siyasette hala eşitsizliğin sürdüğü ve eğitim seviyesi bakımından kadınların da daha eğitimli olduğu vurgulandı.

Kadınların verecekleri kararlarla dünyanın yönetilebileceği ifade edilen panelde ülkede kadın erkek eşitliği hakkında yasal hiçbir engelleme olmadığı ancak yine de erkeklerin bir çok hakka engel olduğu belirtildi.

Kadınların sürekli evde kalmaları ve aktif olmamaları konusuna da değinilen panelde, tüm kadınların çalışması gerektiği ve her kadının kendi yapabildiği işi, evde ya da dışarıda yaparak topluma katkıda bulunmasının önemine değinildi.

Tiyatro sanatçısı Şebnem Sönmez’in yönettiği “Kartallı Emekçi Kadınlardan Mektuplar” bölümünde, dört kadın yazdıkları mektupları izleyicilere okudu. Bergüzar Tüzün’ün annesine, Şebnem Taneri’nin siyasetçilere, Karanfil Ekinci’nin Atatürk’e ve Hanife Tanrısever’in de vatanına yazdığı mektupları dinleyen katılımcılar gözyaşlarını tutamadı.

 Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Kartal’da ayrıca Atatürk Anıtına çelenk konuldu. Film ve tiyatro, müzik dinletileri ve folklor gösterilerinin de yer aldığı kutlamalarda ayrıca Memleket Sevdalıları derneğinin de kadınlarla ilgili paneli gerçekleşti.

 Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV)’in de eğitici seminerler düzenlediği programda Okul Aile Birlikleri kermes düzenledi. Etkinlikler süresince Kızılay Kartal Şubesi de katılımcılara kan şekeri testi yaptı.

İlgili Haberler

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Basında Kartal
16 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Kreş Öğrencilerinden Resim Sergisi

Kartal Belediyesi’nin ilçe genelinde hizmet veren 14 kreşinde eğitim gören kreş öğrencileri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı konu eden ‘Sanatın Çocukları’ adlı resim sergisine imza attı. Minik öğrencilerinin yaptığı 55 eserden oluşan sergi gelenler tarafından büyük beğeni topladı. Kartal Belediyesi Fuaye Alanı’nda düzenlenen serginin açılışına Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’i temsilen; Başkan Yardımcısı […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]