Cumhurbaşkanı Erdoğan, Halkalı-Gebze Banliyö Hattını Kartal’da açtı!

Yayın: 11:40 - 12.03.2019
Güncelleme: 11:40 - 12.03.2019

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Halkalı-Gebze Banliyö Hattı Açılış Töreni’nde konuştu.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Gebze-Halkalı hattının açılışı Kartal’da yapıldı. İlk yolculuk Cumhurbaşkanı yaptı ve beraberindeki heyetle yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Gebze-Halkalı banliyö tren hattı eskiden 185 dakikada kat edilen mesafe iken şimdi 115 dakikaya inerek İstanbullulara net 1 saat 10 dakika kazandıracak” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kartal’da yaptığı konuşma sonrası İBB Başkan Adayı Binali Yıldırım, Kartal Belediye Başkan Adayı Ebubekir Taşyürek ile birlikte hattın açılış kurdelesini kesti.

Haydarpaşa-Gebze arasında bulunan, 29 Mayıs 1969 yılından bu yana hizmet veren banliyö tren hattının Pendik-Gebze bölümü 29 Nisan 2012 de, Kazlıçeşme-Halkalı bölümü 1 Mart 2013’de, Haydarpaşa-Pendik arasındaki bölüm 19 Haziran 2013’te yapılan son seferlerin ardından kapatılmıştı. Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren projesi ve Marmaray’la entegre olarak çalışması planlanan hattaki yenilenme çalışmaları nedeniyle, raylar sökülmüş, pek çoğu tarihi eser statüsünde bulunan istasyonların da yenilenmesine karar verilmişti.

Yapım süresi 24 ay olarak planlanan yenileme çalışmalarının 2015 yılı Haziran ayında sonuçlandırılması hedeflenmişti. Ancak aradan geçen süre içinde yapımı üstlenen firma, maliyetlerdeki aşırı artışı gerekçe göstererek 2014 yılının Ekim ayında çalışmaları durdurmuştu.

Sorunların çözülmesinin ardından çalışmalar 2015 yılı içinde tekrar başlamıştı. 70 aylık çalışmanın ardından tamamlanan Halkalı-Gebze banliyö trenlerinin kullanacağı iki hattın yanında hızlı tren seferlerinin yapılacağı bir hat daha bulunuyor. Hat boyunca ray döşeme elektrik hattı ve sinyalizasyon sistemi çalışmaları tamamlandı. Yeni yapılan ve restorasyondan geçirilen istasyonlar tamamlandı. Sistem artık kullanıma açılacağı günü bekliyor.

Tren hatlarının tamamlanması ve Marmaray projesi ile entegrasyonu sağlandığında 43 istasyonun bulunacağı Gebze’den Halkalı’ya 105 dakikada seyahat edilebilecek. Hatta Bakırköy’den Bostancı’ya 37 dakika, Söğütlüçeşme-Yenikapı’nın seyahat süresi ise 12 dakika olacak. Hatta günde 1 milyon yolcunun taşınması planlanıyor.

Exit mobile version