SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

D.Ali Torlak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a soru önergesi yolladı

Yayınlanma:
ABONE OL

İstanbul Milletvekili D.Ali Torlak geçen hafta katıldığı Beykoz Muhtarlar Derneğinin düzenlediği Beykoz’un mülkiyet sorununun ele alındığı toplantıda bu sorunun çözümünün meclis olduğunu dile getirdi ve   konuyu başbakanın cevaplandırılması istemiyle yazılı soru önergesiyle TBMM’ye taşıdı.

Verilen yazılı soru önergesi şöyle; Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Bilindiği üzere, 4706 sayılı  Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi Ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ve bu kanunun uygulanmasına dair 26 Kasım 2004 tarih ve 25652 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 285 sıra no’lu Milli Emlak Genel Tebliği halen yürürlüktedir.

Söz konusu 4706 sayılı kanun gereği, hazine arazilerinin 2000 yılı öncesi işgalci olduğunu emlak vergisi, elektrik veya su faturası v.b belgelerle hak sahipliğini ispat etmeleri halinde, hak sahiplerinin müracaatları durumunda söz konusu hazine arazilerinin satışları yapılmaktadır. Bu satışlar hak sahiplerine direkt olarak yapılabildiği gibi belediyeler kanalıyla da yapılmasına imkân tanınmıştır.

Mülkiyet problemi olan hazine arazileri ile ilgili olarak ise; 4706 sayılı kanun kapsamında Ankara/Yenimahalle/Şentepe semtinde ve Ankara/Etimesgut/Şırıncaktepe semtinde yaşamakta olan hak sahiplerine verilmek üzere hayata geçirilen kentsel yenileme projelerinin uygulandığı da bilinmektedir.

Ancak, İstanbul’un 210 bin nüfuslu Beykoz ilçesinde yaşamakta olan vatandaşlarımız; yıllardır tapu tahsis belgesi veya 4706 sayılı kanun kapsamında 2000 yılından önce işgalci olduğunu belge ibraz etmek suretiyle ispat ettiği halde aslını geçen ve ödenemeyecek boyutta olan faizler, ticari-konut arsa ayrımı yapılmadan belirlenen ve makul olmayan fiyatlandırmalar, ecrimisil ödemeleri, bazı mahalle ve köylerin 1950’li yıllar şartlarında  NATO kapsamında askeri yasak bölge ilan edilmesi, 2B yasası gereği yapılan kadastro çalışmaları ve sit alanı olması v.b. nedenlerle yaşanan mağduriyetlere bağlı olarak tapularını hala alamamaktadır. 

1-     Beykoz İlçesinde, bazı mahalle ve köylerin yerleşimleri dikkate alınarak 2960 sayılı Boğaziçi Kanununda değişiklik yapılarak sınırların günün şartlarına göre yeniden belirlenmesini ile ilgili bir çalışmanız var mıdır? Var ise ne aşamadadır?

2-     Beykoz ilçesinde bulunan sit alanları için koruma imar planları yapılarak halen sit alanı olarak gözüken, ancak yerleşime izin verilen mahallelerin sit alanı kapsamının dışına çıkartılarak yaşanmakta olan mağduriyetlerin çözümü için bir çalışmanız var mıdır? Var ise ne aşamadadır?

3-      2B yasası kapsamında Beykoz ilçesi sınırları içerisinde ve orman içinde kalan köylerdeki yerleşim yerleri ile ormanların birbirinden ayrılarak, yerleşim yerlerinin sahiplerine verilmesi hususunda bir çalışmanız var mı? Var ise ne aşamadadır?

4-     Hazineye ait arsa ve tarım arazilerinin kullanım maksatlarına göre yeniden değerlendirilmesi, mesken ve ticari alanların ayrılması, fiyatlandırmanın makul bir seviyeye çekilmesi ve kullanıcılarına devrinin sağlanarak bu yerlerin tapulandırılması konularında bir çalışmanız var mı? Var ise ne aşamadadır?

5-     Tapu tahsis belgeleri dikkate alınarak, vatandaşların kazanılmış haklarının korunması, tahakkukların ödenebilir bir seviyeye çekilmesi ve aslını geçen faizlerin silinerek şu ana kadar ecrimisil ödemelerinden dolayı mağdur duruma düşenlerin mağduriyetinin giderilmesi için bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?         

6-     1950 yıllarının şartlarında NATO kapsamında askeri yasak bölgelerin iptal edilerek yerleşim alanı dışına çıkarılması hususunda bir çalışmanız var mı? Var ise hangi aşamadadır?                                                                                                                             

7-     4706 sayılı kanun hükümlerince hazine adına kayıtlı ancak, Beykoz ilçe sınırları içerisinde mülkiyeti problemli olan yerlerin, işgalci durumda olan hak sahiplerine verilmek kaydıyla, Beykoz Belediyesi kanalıyla kentsel dönüşüm projesi uygulamasının yapılarak söz konusu yerlerin satışı ile ilgili bir çalışmanız var mı? Var ise ne aşamadadır?

8-     Beykoz İlçesinde yaşanan sorunlara çözümsüzlük getirilerek, arsa ve arazilerin hazine veya belediye adına tescili yapılarak belirli kişilere rant mı sağlanmak istenmektedir?

İlgili Haberler

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]

Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı
Basında Kartal
23 Mart 2024
Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı

Kartal Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı Kartal Belediyesi’ndeki 35 yıllık çalışma hayatı boyunca Temizlik İşleri Müdürlüğü ile Basın ve Yayın Müdürlüğü birimlerinde müdürlük yapmış, son olarak atandığı Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’nde birim müdürü olarak çalışan ve geçirdiği bir rahatsızlık sonucu 55 yaşında hayatını kaybeden Hüseyin Güler, son yolculuğuna […]

Kartal Belediyesi’nin Acı Günü Hüseyin Caner Güler vefat etti
Basında Kartal
23 Mart 2024
Kartal Belediyesi’nin Acı Günü Hüseyin Caner Güler vefat etti

Uzun yıllardır Kartal Belediyesi’nde görev yapan, 4 buçuk yıllık Basın Yayın Müdürü görevinin ardından Kasım ayında Ruhsat Denetim Müdürü olarak atanan Hüseyin Caner Güler, tedavi gördüğü hastanede hayata veda etti. Merhumun cenazesi, 23 Mart Cumartesi günü (bugün) saat 16.00’da Kartal Cemevi’nde kılınacak cenaze namazı sonrasında saat 16.30’da yıllardır görev yaptığı Kartal Belediyesi önüne getirilecek, burada […]