Kartal Belediye Meclisi toplandı tartışmalar dikkat çekti

Yayın: 16:51 - 10.05.2019
Güncelleme: 16:51 - 10.05.2019

Kartal Belediye Meclisi toplantısı, gündem dışı konuşmalarda yaşanan tartışmaların gölgesinde gerçekleşti.  Meclis Başkan vekili Yılmaz Tuncer başkanlığında gerçekleşen Mayıs ayının üçüncü toplantısında Kartal Belediyesi yıllık kesin hesap cetvelleri oylaması oy çokluğuyla kabul edildi. Oturumda gündem konularının yanı sıra gündem dışı konularda görüşüldü.

“Kartal’ın hakkının peşinde olacağız”

İlk olarak söz alan Ak Parti Belediye Meclis üyesi Arzu Öğüt Şimşek, Kartal Belediyesi’nin yıllık hesap verilerinin inceleme sonuçlarından yola çıkarak. Belediyenin bütçe açıklarına ilişkin eleştirilerde bulundu. Kartal Belediye’sinin gelir gider dengesi arasındaki uçurumun ciddi rakamlara ulaştığını belirten Şimşek “ Halkın ihtiyaçları için kullanılması gereken bütçe doğru yönetilememektedir. Ödeneklerin dağılımına baktığımızda 94 bin 94 milyon müdürlükler arasında plansızca dağıtılmıştır. Çok net söyleyebiliriz ki bu sonuç yönetim organizasyona sahip olmayan bir anlayışla karşı karşıyayız. Bu onun sonucudur. Kartal’ın hakkını takip edeceğiz. Peşinde olacağız” dedi.

“Kartal halkı gerçeğe bakıyor”

Sonrasında kürsüyü devralan Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Meclis üyesi Yusuf Altay eleştirilere yanıt verdi. Altay “ Kamu kurum ve kuruluşları zarar etmezler. Ve bunun için kurulan kurumlar değillerdir. Sizin yönettiğiniz belediyeleri de bakıyoruz ve görüyoruz. Kartal halkı gerçeğe bakıyor. Size muhalefet görevini veriyor bize yönetim görevini veriyor. Size denetim konusunda başarılar diliyorum. Muhalefete alışacaksınız” ifadelerini kullandı.

“Sorun harcamaların karşılığında yatırımın yapılmaması”

Yusuf Altay’ın ardından sözü alan Ak Parti Belediye Meclis Üyesi Nizamettin Altuntaş denetim konusundaki kararlılıklarını ifade ederek “ Belediyenin harcadığı bir para var. Bu paranın nerede ve nasıl harcandığını tabiî ki araştıracağız. Sorun sizin harcamalarınız değil. Harcamaların karşılığında yapılan hiçbir yatırımın olmayışı. 2018 yılında 85 milyon lira açık veren bir Belediye’den söz ediyoruz. Bunu nasıl açıklayacağız. Bu Açık karşısında Kartal halkına sunulan ne var ? Denetim görevimizi sonuna kadar yerine getireceğiz. Bundan rahatsız olmayın” diyerek Belediye tarafından yapılması gereken yatırımların yapılmadığına dikkat çekti. Altuntaş son dönemlerde esnaflardan aldığı şikayetleri dile getirerek “ Bütçe açığı arttıkça belediye gelirleri arttırmanın yolunu bulmayı çalışıyor.  Özellikle işyerlerinin cephesinin sokağa bakması ve caddeden cephe almasıyla alınan vergi oranı değişiyor. Bina girişi arka sokaktan olmasına rağmen caddeden cephe aldığı için insanlardan yüksek vergiler alıyorsunuz. Sonra aradan 3 yıl geçince bu insanlardan geriye dönük ücret tahsil etmeye kalkıyorsunuz. Mahkeme tarafından reddedildiğinde bu insanları tazminat ödemek zorunda kalıyorsunuz. Belediyeyi böyle bir yükün altına sokmaya hakkınız yok “ diyerek bu konuların takipçisi olacaklarını vurguladı. Son olarak manidar bir göndermede bulunan Altuntaş, “ Sayın Belediye Başkanımızı ilk toplantıdan bu yana hiç görmedim. Geçen 10 yıla baktığımızda kendisinin Altınok Bey’in izinden gittiğini ve meclise verdiği önemi görüyoruz” diyerek eleştiride bulundu.

Tartışmalar sırasında gergin anlar yaşandı

Eleştirilere cevap veren Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Meclis üyesi İmam Aydın “ Siz bizim burada yaptığımız çalışmaları görmüyorsunuz. İspark’ın yaptığı yatırımlardan birini bana söyleyin. Asıl siz vatandaşın anasını ağlattınız. Vatandaşa borçlarını ödeme gücünü bile bırakmadınız. O kadar korkunç bir rant sistemi var ki vatandaş artık sorununu söylemeye bile korkar hale geldi. Projelere gelince biz çok şey yapacağız ama siz buna engel oluyorsunuz” ifadelerini kullandı. Konuşması esnasında Ak Parti vekilleri tarafından tepkiler yükseldi.

Bektaş : “Hizmet edecektiniz de 10 yıldır neredeydiniz”

Sonrasında kürsüyü devralan Ak Parti Belediye Meclis üyesi Muhammer Bektaş , İmam Aydın’ın sözlerine karşılık olarak “ Asıl siz muhalefete alışmaya devam edin. Biz dün olduğu gibi hep iktidarda kalacağız.  Hizmet edecektiniz de 10 yıldır neredeydiniz. Vatandaşı haraca bağlamışınız. Vatandaşa kendi kafanıza göre tahakkuk koyamazsınız. Biz buna izin vermeyeceğiz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden Kartal’a yapılan yardım ve yatırımların diğerlerine yapılanlardan hiçbir farkı yok. Etap 1 ve Etap 2 projesi yapacağız dediniz. Sonrasında olanları gördük. Kime soruldu da bu alanlar riskli alan ilan edildi. Bunun cevabını vermeniz gerekiyor. Bu projeye 2 milyon lira harcandı. Yıllar geçti siz daha işi ihale ettiğiniz firmayı bile takip etmiyorsunuz. Biz takip ediyoruz” diyerek Belediye’nin 10 yıllık sürede özellikle yatırımlarda gösterdiği başarısızlıkları belirtti.

“Sadece lafla bu iş olmaz icraat lazım”

Ak Parti Belediye Meclis üyesi Haydar Göksoy’da imam Aydın’ın konuşmasına tepki gösterdi. Göksoy, “ Siz alışacaksınız. Türkiye’nin %53’ü bize oy veriyor. Siz neyin muhalefetini yapıyorsunuz. 2023 yılında iktidar olursunuz. Ondan sonra konuşacaksınız” dedi. Devamında söz alan Ak Parti Belediye Meclis üyesi Nizamettin Aydın “Yapılan hizmeti de takdirle karşılayacak yapıdayız. 10 senedir yaptığınız borçlar bizim borçlarımız mı ?. Sadece lafla bu iş olmaz icraat lazım. Kartal Belediyesi hiçbir yatırım yapmadan bu borcu yaptı. Bizim eleştirdiğimiz nokta bu” diyerek Ak Parti olarak denetim çalışmalarına her daim devam edeceklerinin vurgusunu yaptı.

“Sizin hiç sarayın harcamalarından haberiniz oldu mu ? “ 

Son konuşmayı yapmak üzere kürsüye çıkan Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Meclis üyesi Olcay Özgün, “ Ak Parti öncelikle kendi borçlarına baksın. Vatandaş artık her şeyin farkında. Tasarruftan söz ediyorsunuz. Sizin hiç sarayın harcamalarından haberiniz oldu mu ?  Yıllık sadece 607 milyon lira saraya harcanıyor” dedi.

HABER : Merve TOKAZ


 

Exit mobile version