Sancaktepe’de Âşık Veysel anıldı

Yayın: 15:00 - 23.03.2010
Güncelleme: 15:00 - 23.03.2010

Alevi-Bektaşi kültürü içerisinde pişmiş, olgunlaşmış ve yetişmiş olan Âşık Veysel, halk şiirinde gelenekle beraber değişim ve dönüşümü başarabilmiş âşıklarımızdandır.

Çağının şartlarını büyük bir ustalıkla değerlendiren Aşık Veysel, vefatının yıldönümü dolayısıyla Sancaktepe’de düzenlenen bir programla anıldı. Samandıra Kültür Merkezinde gerçekleştirilen programda; Veysel’in hayatı, şiirleri ve sanatını anlama konusunda bilgiler verildi.

Programın açılış konuşmasını yapan Sanacaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem,“ Bir toplumun kültürel yapısını oluşturan esaslardan biri şiir diğeri sanattır. Dünyaya mal olmuş bir ozan Âşık Veysel, şiir ve sazıyla bizim kültürel değerlerimizdendir. Veysel’i iyi okuyup iyi tanımalıyız. Anadolu’nun bağrında yetişip bu seviyeye gelmek için umman gibi gönül gerek” dedi. Başkan Erdem, “Aşık Veysel’i yetiştiren bu kültür, umarım başka Veyselleri de yetiştirir” açıklamasını yaptıktan sonra, Başkan Erdem; “Yakın zamanda Mehmet Akif’i andık, 18 Martta Çanakkale şehitlerini andık. Bugünde Âşık Veysel’i anacağız.  Her 21 Mart’ta Âşık Veysel’i anarak yaşatacağız” diyerek sözlerini tamamladı.

Veysel’i anma programında konuşmacı olarak, Araştırmacı-Yazar Ahmet Özdemir katıldı. Özdemir, “21. yüzyılda gönülleri fethetmiş, 40 yaşına kadar belirli bir çevreden çıkmamış, gözü görmemiş, ama bunlara rağmen gönül gözü açık bir insan” diyerek sözlerine başladı.  Yazar Ahmet Özdemir,  Âşık Veysel’in hayatını anlatırken sık sık Aşık Veysel’in şiirlerine yer verdi. Özdemir, Veysel’in sanatı ve dünya görüşü hakkında bilgi verirken, “ sosyal çevrenin yazılı kültürden uzaklığı, bütün edebi birikimini sözlü kültürüyle oluşturduğu gerçeği göz ardı edilmezse, bu koşullar içerisindeki sanatçı tipinin anlaşılması mümkün olur. Bu sosyal çevreye, üstüne üstlük, bir de göz gibi bir organını yitirmiş insanın fiziki eksikliği eklenirse, Veysel anlamak daha kolay olur” dedi. “O gözleri ile görmediği karanlık dünyasından çıkıp bizleri aydınlatmıştır” diyerek sözlerine son verdi. 

 

Program kapsamında Âşık Veysel türküleri Sakine ve Mustafa Tatlıtürk   tarafından seslendirildi. Zaman zaman salondakilerin katıldığı türküler salonda beğeni ile izlendi.

Programın sonunda ise sevilen sanatçı Kubilay Dökmetaş,  Âşık Veysel’in türkü ve şiirlerinden oluşan repertuarıyla izleyenlerin karşına çıktı. Dökmetaş’ın türküleri okuyuşu salonda bulunanları zaman zaman duygulu anlar yaşamasına sebep oldu.

 

Samandıra Kültür Merkezi’nde yapılan anma programına, Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, Sancaktepe Kaymakamı Necmettin Kalkan, Belediye Başkan Yardımcıları, Meclis Üyeleri, Ak Parti Sancaktepe İlçe Başkan Yardımcısı Hikmet Yazıcı, Kent Konseyi Başkanı İsmail Karabiber ve Sancaktepeli vatandaşlar katıldı.

Programda gerçekleştirilen sinevizyon gösteriminde, Âşık Veysel’in hayatı ve eserlerinin konu edildiği video sunumu yapıldı.

 

 

Exit mobile version