Harvard Yaz Okulu İstanbul’da

Yayın: 09:36 - 15.07.2009
Güncelleme: 09:36 - 15.07.2009

Sabancı Üniversitesi Harvard Yaz Okulu’nu İstanbul’a getirdi

 

Türkiye’de türünün ilk örneği olacak olan “Sabancı-Harvard Yaz Okulu Programı”, iki üniversite arasında tamamen eşit bir akademik ortaklık temeline oturuyor. Program 8 haftalık, tam kredili bir yaz sömestrine karşılık geliyor.

 

 

Sabancı-Harvard Yaz Okulu, Harvard Üniversitesi’nden 13, Sabancı Üniversitesi’nden 37 olmak üzere toplam 50 öğrencisiyle eğitime başladı. Sabancı Üniversitesi ile Harvard Yaz Okulu arasında her bakımdan eşit bir akademik ortaklığı öngörüldüğü programda derslerin dördüncü haftasına girildi.  Sabancı-Harvard Yaz Okulu’nda ABD’den öğrenci başvuru ve kabullerini Harvard, Türkiye’den öğrenci başvuru ve kabullerini ise Sabancı Üniversitesi yürüttü.

 

Kapsamı ve içerdiği fakülteler-arası işbirliği düzeyi bakımından, çok iddialı bir projeyi temsil eden “Sabancı-Harvard Yaz Okulu Programı”nın bu ilk yılında toplam altı ders açıldı. Harvard profesörlerinden Dani Rodrik, “küreselleşme” üzerine; Pınar Doğan, “oyun teorileri” üzerine; Roger Owen ise “1945 sonrası Ortadoğu ekonomi tarihi” üzerine ders veriyor. Sabancı tarafından da Koray Durak (Boğaziçi Üniversitesi), “Bizans tarihi”; Tülay Artan, “Osmanlı kültürünün başyapıtları”; Halil Berktay, “Birinci Dünya Savaşı ve Osmanlı İmparatorluğu” konulu dersler veriliyor.

 

Bunlardan Koray Durak ve Tülay Artan’ın dersleri, Bizans ve Osmanlı mimarî mirasının başlıca örneklerine üçer gezi ile ek bir zenginlik kazanıyor. 15-21 Haziran arasındaki “Oryantasyon Haftası”nın ardından, 22 Haziran Pazartesi günü başlayan dersler, 7 Ağustos Cuma günü son buluyor.

 

Derslerin yanı sıra, öğrencilerin, coğrafî ve tarihsel bakımdan benzersiz bir konuma sahip olan İstanbul’u ve çevresini daha yakından tanımalarına imkan verecek kültürel aktiviteler de program tasarımının hedefleri arasında yer alıyor. Bu tür “çerçeve etkinlikler” kapsamında, ister derslerle bağlantılı ve isterse bağlantısız olarak, şehri, tarihini, insanlarını ve kültürel özelliklerini öğrencilere tanıtmaya yönelik geziler de yer alıyor. Öğrenciler gerek Sabancı Üniversitesi Bilgi Merkezi’nde, gerekse İstanbul’daki diğer kütüphane ve araştırma merkezlerinde çalışabilecek, araştırma yapabilecek. Bütün bu yollarla, her iki ülke ve üniversitenin gençlerinin tanışması ve kaynaşması, birlikte çalışması ve öğrenmesi amaçlanıyor.

 

Sabancı Üniversitesi’nin uluslararasılaşma çabalarında önemli bir aşamayı ifade eden “Sabancı-Harvard Yaz Okulu Programı”nın, önümüzdeki yıllarda giderek artan sayıda ders ve öğrenciyle sürmesi bekleniyor.

 

Dersler transkriptlerde de yer alacak

 

 

“Sabancı-Harvard Yaz Okulu”, her iki taraftan eşit sayıda öğretim üyesinin katılacağı ortak bir akademik kurul tarafından yönetiliyor ve bütün krediler karşılıklı transfer edilebiliyor. Her iki üniversite, kendi öğrencilerinden başvuru ve kabul süreçlerini kendileri düzenliyor; programa kabul edilen öğrencilerinin kayıtlarını kendi bünyesinde tutuyor; öğrencilerinin öğrenim ücretlerini kendisi topluyor; bu öğrencilerle ilgili belgeleri arşivliyor; her iki üniversiteden gelen öğrenciler için de transkript sağlıyor. Böylece, örneğin Sabancı Üniversitesi öğrencileri, transkript’lerinde Harvard’dan aldıkları dersleri de, Harvard tasdikli olarak gösterme imkânına sahip oluyor.

Exit mobile version