İSMAİL GASPIRALI’YI ANDIK

Yayın: 13:52 - 16.10.2019
Güncelleme: 13:52 - 16.10.2019

Pendik Ülkü ocakları, ‘İsmail Gaspıralı ve Kırım’ konulu bir konferans düzenledi. Pendik Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde gerçekleşen konferansta Prof. Dr. Kutluk Kağan Sümer Pendiklilere hitap etti.

Konferansa, Ülkü Ocakları İstanbul İl Başkanı Kazım Erdi Aktunç, Türk Eğitim Sen 6 nolu Şube Başkanı Sami Çelik, Türk Emekli Sen İstanbul Şube Başkanı Erol Güler, Pendik İsmail Gaspıralı Eğitim Derneği Başkanı Hakkı Karadaş ve Ülkü Ocakları mensupları katıldı.

Tüm şehitlerimiz adına yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan programda: İstanbul Ülkü Ocakları İl Başkanı Kazım Erdi Aktunç ve Pendik Ülkü Ocakları Başkanı Metehan Yurtbaş kısa birer konuşma yaptı.

Programda konuşan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Kırım Türk’ü Prof. Dr. Kutluk Kağan Sümer, ”Dilde, Fikirde, İşte Birlik” şiarı ile Türk dünyasını bir çatı altında toplamaya çalışan Türk Düşünürü, Gazeteci, Eğitimci, Yayıncı, Fikir ve Mücadele adamı İsmail Gaspıralı’nın hayatından kesitler sundu. Kutluk Kaan Sümer, anlatımını kendi çektiği fotoğraflarla belgeleyip, somutlaştırarak anlatıma renk ve heyecan kattı.

İsmail Gaspıralı, 21 Mart 1851’de Kırım Bahçesaray’da dünyaya geldi. Bahçesaray’da okula başlayan Gaspıralı, Çarlık Rusya’sı Moskova Harp Okulu mezunudur. Ailesinden aldığı Türk Milliyetçiliği fikri ile büyüyen Gaspıralı’nın hedefi Türk devlet ve topluluklarının bir bayrak ve bir çatı altında toplanmasıdır. Bu amaçla; “Dilde, Fikirde ve İşte Bilik” şiarı siyasete atılır.

Hayatının Kırım ve Türk Dünyasına adayan İsmail Gaspıralı; bilgi ve görgüsü geliştirmek için; Paris’e, fikirlerini yaymak için; Türkistan ve Mısır’a, Türk ordusuna katılmak için de; İstanbul’a gider.

Türk dünyasını birleştirmenin ilk adımını “Dil birliğini” olduğunu söyleyen Gaspıralı, işe eğitim ile başladı. Bahçesaray’da Çedit okullarını açtı. Okuma ve yazmayı kolaylaştırmak ve Türk Dünyasındaki dil birliğini sağlamak için yeni bir alfabe geliştirdi. Kırım Bahçesaray’da kurduğu matbaada ile çocuk kitapları, kadın dergileri,  okul kitapları, roman, gazete ve fikri eserler bastı.

Türk’ün yaşadığı her ülkeye giden Tercüman gazetesi, Tonguç dergisi ve Molla Nasrettin adlı karikatür dergisi ile Türk Dünyasına seslenip; “Dilde, Fikirde ve İşte Bilik” olmanın gereklerini anlattı. Bu anlatım ile Türk Dünyasında yeni bir uyanış ve şahlanış hareketi başlattı.

Üç bin Çedit okulu ile Kırım’da birlik ve dirlik sağlayan Gaspıralı Türk Dünyasınca kabul edilmiş, fikirleri hala hayatta olan önemli bir fikir adamı, “Turan” ve “Türk Milliyetçiliği”nin fikir babasıdır. Gaspıralı’ya göre Türk Dünyası aynı dili konuşup yazarak bir biri ile kültür bağı kurmalı, bir biri ile alış veriş yaparak ticari birlik oluşturmalı, mutlu ve güçlü bir gelecek için bir biri ile dayanışmalıdır.

Türkiye’de de tanınan Ziya Gökalp, Zeki Velidi Togan, Yusuf Akçura, Sultan Galiyev, Mehmet Emin Resulzâde, Cengiz Aytmatov ve Atatürk Gaspıralı’dan etkilenmiş binlerce aksiyon ve fikir adamlarından sadece birkaçıdır.

Rus Carlığında subay, Fransızca ve Rusça öğretmeni ve belediye başkanlığı yapan Büyük Türk Düşünürü, Gazeteci, Eğitimci, Yayıncı, Fikir ve Mücadele adamı İsmail Gaspıralı, 24 Eylül 1914’te Bahçesaray’da öldü.

Eğitim, Dil, Edebiyat, Seyahat, Roman, Hikâye ve Fikri Eserleri olan İsmail Gaspıralı ”Dilde, Fikirde, İşte Birlik” sloganı ile tanın büyük bir Turancı ve Türk Milliyetçisidir.

Konuşmasında İsmail Gaspıralı’yı dualar ve minnet ile anan Prof. Dr. Kutluk Kağan Sümer, Türk dünyasının bir araya gelmesini diledi.

Kırım Milli dansçısı Meryem Kadınova’nın Kırım dansından örnekler sunduğu konferans, plaket ve çiçek takdimi ile sona erdi.

MUSTAFA TELLİ

Mustafa Telli
Exit mobile version