“Beyaz Hüzün / Sarıkamış” filmi sinemalarda…

Yayın: 19:13 - 20.12.2019
Güncelleme: 19:13 - 20.12.2019

“Nasıl hatırlamak istiyorsanız yüzüme öyle bakın. Bu, beni son görüşünüz…”


· Savaş tarihinin en hüzünlü cephelerinden biri beyazperdede…
· 1. Dünya Savaşının en zorlu cephesinden yürek burkan bir öykü…
· Kenan Korkmaz ilk filminde Sarıkamış’tan bir insan hikayesine odaklanıyor…
· Erzincan ve Bayburt’taki çekimler zorlu iklim koşulları yüzünden tam iki yıl sürdü · Çekimlerde yaklaşık bin 500 kişi rol aldı aldı

BİR ÇAVUŞUN GÖZÜYLE SARIKAMIŞ…
İsmail Bilgin’in çok okunan “Sarıkamış-Beyaz Hüzün” romanından aynı isimle sinemaya uyarlanan filmin yönetmeni Kenan Korkmaz. 20 Aralık’ta gösterime girecek filmde Kenan Korkmaz ile birlikte Murat Yatman, Duygu Poyraz, Suat Ergin ve Yavuz Gürbüz oynuyor.



Çerkez Sürgününde Kafkasya’dan Anadolu’ya göç eden Abrek Çavuş’un Birinci Dünya Savaşındaki en acı olaylardan biri olan Sarıkamış Harekatına katılmasını konu ediniyor.
Kenan Korkmaz’ın ilk uzun metraj filmin çekimleri Erzincan ve Bayburt’ta gerçekleştirildi. İklim şartlarının zorluğu, zaman zaman kar yağışının yetersizliği nedeniyle filmin çekimleri iki yılda tamamlandı. 

ZORLU İKLİM KOŞULLARINDA ÇEKİLDİ
Yaklaşık bin 500 kişinin görev aldığı filmin çekimlerine yöre halkı da destek verdi. Sarp bir coğrafyada zorlu iklim koşullarıyla mücadele etmek durumunda kaldıklarını anlatan Yönetmen Kenan Korkmaz, “Oyuncu arkadaşlarımızı her çekimin ardından hastaneye yetiştirmek zorunda kaldık. Sette görev yapan sağlık ekibimiz, oyuncularımızın sağlıklı bir şekilde görev yapabilmesi için olağanüstü gayret sarf etti. Çekimler sırasında Sarıkamış Harekatının ne kadar zor koşullarda yapıldığını bir kez daha anlamış olduk.” diye konuştu.

İLK ASKERİ SARIKAMIŞ FİLMİ…
Filminin askeri anlamda çekilen ilk Sarıkamış filmi olduğunu savunan Kenan Korkmaz, “Zor bir dönemin zor bir filmini çektik. Amacım hep bir hikaye anlatmaktı. Ben büyük bir savaşın büyük komutanlarını, büyük meydan muharebelerini değil sıradan bir çavuşun öyküsünü anlatmayı tercih ettim. Savaş gibi yıkıcı bir gerçekliğe Abrek Çavuş’un gözüyle bakmaya gayret ettim. Umarım seyirci beğenir, çabamızı takdir eder.” dedi.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Kenan Korkmaz
Oyuncular: Kenan Korkmaz, Murat Yatman, Duygu Poyraz, Şenol Kara, Edip Tutal, Ali Poyraz, Yavuz Gürbüz, Suat Ergin ve Musa Has
Senaryo: Kenan Korkmaz
Görüntü Yönetmeni: Erol Civan
Müzik: Yıldıray Gürgen

Vizyon Tarihi: 20 Aralık 2019 Filmin Türü: Dram, Tarihi Yapım Yılı: 2018
Süre: 125 dakika
Web sitesi: www.beyazhuzun.com

FİLMİN ÖYKÜSÜ
Kenan Korkmaz’ın yazıp yönettiği Beyaz Hüzün, Balkan Savaşı’nın ardından mangasıyla birlikte Sarıkamış’a hareket eden Abrek Çavuş’un hikâyesini ele alıyor. Büyük Çerkez sürgününde annesi ile birlikte Anadolu topraklarına sığınan Abrek; annesini bir cami köşesinde kaybetmiştir. 

Sığınmış olduğu Osmanlı topraklarında bir asker olarak hayatına devam eden Abrek, Balkan Harbi’ne katılmış ve savaştaki hezimeti derinden hissetmiştir. Sarıkamış Harekatı için yola çıkan Abrek Çavuş’un tek hedefi; Balkan Harbinin hezimetini, hüznünü bu beyaz dağlarda üzerinden atıp mangasını Sarıkamış’a ulaştırmaktır. Askerler, kemiklerine kadar buz tutarken, köyler yakılıp yıkılmakta, halkın yaşam mücadelesi tüm şiddetiyle devam etmektedir.

Savaş şartlarında bir kızakla kaçmaya çalışan Kadir Ağa ve ailesini de zorlu bir yolculuk beklemektedir. Kadir Ağa, karısı Hatice ve kızı Zehra’yla birlikte, kendilerine emanet edilen minicik bir çocukla, bir kızağa binerek, adeta ölümle yarışır. Üstelik, onlara yük olacağını düşündüğü için, geride kalmak isteyen İbrahim de, o cesur kızaktadır. Kadir Ağa çıkmadık candan ümit kesilmez inancıyla atını kırbaçlarken, geride kimseyi bırakmamaya yeminlidir. 

Sıcacık evlerden, güvenden, sıladan, sevdadan, kısacası yolunda giden bir hayattan uzak, tüm bu insanlar, buzla kaplı kaderlerini yaşamaktadırlar! Vatan için, memleket için, bayrak için verilen bu mücadele içinde, öyle çok acı ve ızdırap barınmaktadır ki… Oysa alabildiğine beyazdır her yer…

Kar ve kan, bayrağın rengi için kucaklaşırken, acaba Abrek Çavuş ve Kadir Ağa’nın yolları nasıl kesişecektir? Zehra’nın barut kokusundan uzak yanık sesi, Abrek’in buzlarını biraz olsun eritebilecek midir? Dahası onu, yolundan çevirebilecek midir? Abrek Çavuş ve mangası, düşmanla süngü süngüye çarpışabilmek için emredilen hedefe, sağ salim varabilecekler midir?

Exit mobile version