Balık Yağınız Ne Kadar Güvenilir?

Yayın: 13:19 - 22.01.2020
Güncelleme: 13:19 - 22.01.2020

Doğal ortamda yaşayan balıkların hangi denizde avlandıkları güvenilirlik açısından önem taşımaktadır. Deniz kirliliğinin çok olduğu bir denizde yaşayan balıkta ağır metallerin birikimi fazla olacaktır. Kuzey Atlantik Denizi dünyanın en temiz denizlerinden biridir. Burada yaşayan balıklardaki ağır metal oranının da diğer denizlerdeki balıklara göre daha az olduğu iddia edilebilir. Fakat yine de temiz denizden avlanan balıklar kullanılıyor olsa da, üretim aşamasında bir başka kritik nokta hangi saflaştırma yönteminin uygulandığıdır. “Moleküler distilasyon” yöntemi adından da anlaşılacağı üzere hassas bir saflaştırma yöntemidir. Balık yağından vücuda zararlı olan ağır metallerin uzaklaştırılması açısından son yılların en ideal ve teknolojik yöntemlerinden biri kabul edilmektedir. Bir balık yağının güvenilirliği açısından ne derece saflaştırılmış olduğu konusunda üretici veya distribütör firmasıyla iletişime geçerek analiz belgelerini sorgulayarak öğrenebilirsiniz. Hamilelikte ve bebeklik dönemi gibi hassas dönemlerde bile kullanıldığı düşünüldüğünde, balık yağının güvenilirliği en dikkat edilmesi gereken konu olmalıdır.

Omega 3 içerikli ürünlerin, konsantrasyon, saflık, ağır metal ve kimyasal atık içermediği test edilmiş olması ve IFOS sertifikası ile belgelenmiş olması gerekir. IFOS kalite güvencesi uluslararası bir güvencedir. Bununla balık yağı nın saf olduğu, içinde hiçbir kimyasal zararlı maddenin bulunmadığı ispatlanmış olur.

Ayrıca soğuk pres yöntemiyle elde edilmiş omega 3’ün aktif madde yüzdesi daha yüksektir, bu yöntemle üretilen ürünler tercih edilmelidir. Omega 3, EPA ve DHA yağ asitlerinden oluşur.

Doğru bir Omega 3 seçimi yapmak istiyorsanız, kalp ve damar, kas ve iskelet sistemi sağlığınızı korumak, kolesterol ve trigliserid seviyelerini düzenlemek için EPA; beyin sağlığını korumak, hafızayı güçlendirmek, dikkat ve konsantrasyonu artırmak ve göz sağlığı için DHA oranı yüksek ürünler tercih etmelisiniz. Aldığınız omega 3’ün vücudunuza girdikten sonra, maksimum düzeyde emiliminin olması da mühimdir. Trigliserid yapıda üretilmiş formların emilimi ve dolayısıyla biyoyararlanımı daha yüksektir. Uzmanlar balık yağını tek başına ve aç karnına değil, diğer besinleri tüketirken almayı öneriyor.

Exit mobile version