Aşık Davut Sulari’yi andık!

Yayın: 10:08 - 13.02.2020
Güncelleme: 10:08 - 13.02.2020

Elini kalbine koyanlara, Hakk’ı gönülde arayanlara selam olsun.

Asıl adı Davut Ağbaba olan Aşık Davut Sulari, 1925 yılında Erzincan’da dünyaya gelmiş, 1985 yılında Erzurum’da aramızdan ayrılmıştır.  17 yaşında tasavvuf şairi olan Davut Sulari, şiir, türkü, atışma ve güzelleme dalında yüzlerce eser vermiştir. Atı Leyla ile Türkiye’nin hemen her iline gidip konser veren Sulari;  yurt dışında da sevilen ve sayılan bir sanatçıdır.

Pendik Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Aşık Davut Sulari’yi aramızdan ayrılışının 35. Yılında hasret ve minnet ile andı.  9 Şubat 2020 pazar günü Pendik Yunus Emre Kültür Merkezi’nde gerçekleşen anma törenine; Pir Sultan Abdal Derneği ve cem evleri mensupları, siyasi parti ve sivil toplum örgüt temsilcileri,  mahalle muhtarları ve Aşık Davut Sulari hayranları katıldı.

Gazetemiz muhabiri Mustafa Telli, anma töreninde bir plaket sundu.

Saygı duruşu ile başlayan anma töreninde; Pendik Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı İzzet Diktaş’ın konuşması, Halkoyunları gösterisi, Slayt gösterisi, Davut Sulari’nin torunu Özgür Sulari’nin değişleri, Pendik Pir Sultan Abdal Kültür Derneği kursiyerlerinin çalışmalarından örnekler ve plaket töreni yer aldı.

Başkan Diktaş yaptığı konuşmada: Pendik Pir Sultan Abdal Kültür Derneği,  Pendik Pir Sultan Abdal Derneği çalışmaları ve Alevi Bektaşi geleneği hakkında bilgiler verdi. “Alevi kültürünün özü, insanı sevmek” diyen Başkan Diktaş, Her alevi ‘Eline, beline, diline sahip olur’  Bu bizim kültürümüz, kültürümüzün elçileri de ozanlarımızdır. Bu ozanlarımızdan biri de Aşık Davut sulari’dir. At üstünde tüm ülkeyi Edirne’den Kars’a kadar gezen Aşık Davut Sulari’yi ebedi dünyaya göçünün 35. Yılında saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz. Şeklinde konuştu.

Davut Sulari’nin hayatının anlatıldığı slayt gösterisini,  Aşık Davut Sulari’nin değişleri izledi.

Davut Sulari’nin torunu sanatçı Öznur Sulari, muhteşem sesi ve yorumu ile geceye damga vurdu. Dedesinin yazıp bestelediği değişleri seslendiren Öznur Sulari,  mini konserinde tasavvuf müziğinin en güzel örneklerini sundu.

Pendik Pir Sultan Abdal Kültür Derneği kursiyerlerinin yer aldığı program,  Dilek Nat’ın yönettiği Türkmen kızı adlı halk oyunu ile başladı Pendik.  Musa Kurt ve Doğukan Bozkurt’un saz ekibini, Olgun Polat’ın gitar ekibi,  Yüzde sekiz topluluğu, Grup türkü ve Gülbahar Diktaş’ın Kadınlar korosu izledi.

Sanatçı Öznur Sulari’ye dedesi Davut Sulari’nin yağlı boya tablosunun hediye edilmesini, plaket töreni izledi.  Programa emek ve destek verenler ile görev alanların plaket ile onurlandığı gecede: İş adamları; Av. Tuncer Özyavuz, Prof. Dr. Av. Korkut Kanadoğlu ve Nurhan Demirhan, Öğretmen Musa Kurt,  Doğukan Bozkurt, Dilek Nak, Olgun Bolat, İş Adamları; Niyazi Güner, Yalçın Başıbüyük, ve Erol Köstek plaket alanlar arasında yer aldı.

Gazetemiz muhabiri, Başkan İzzet Diktaş’ın matematik öğretmeni Mustafa Telli’de satranç öğretmeni Melik Özçakar’a bir plaket sundu.

Programın Aşık Davut Sulari’yi anma programı olduğunu söyleyen Başkan Diktaş, sınır boylarında, depremde, çığ felaketinde ve uçak kazasında hayatlarını kaybedenleri de saygıyla andığını söyleyip, ebediyete intikal edenlere Allahtan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.  Nezaket ve letafet sahibi Başkan İzzet Diktaş  konuşmasının programa katılanlara ve salonu tahsis eden Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin’e teşekkür ederek noktaladı. 

Plaket törenini günü ölümsüzleştiren hatıra fotoğraflarının çekimi ve Fatihalar izledi.

Vardım Kırklar kapısına / Mail oldum yapısına / Tapmışım hak kapısına

Evvel Allah ahir Allah / Dönemem estağfurullah / İmanım amentü billah

MUSTAFA TELLİ

Mustafa Telli
Exit mobile version