Migren Nedir? Migreni Tetikleyen Faktörler Nelerdir?

Yayın: 13:11 - 25.08.2020
Güncelleme: 13:11 - 25.08.2020

Migren, sebebi tam olarak bilinmemekle beraber belirli zaman aralıklarında farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkabilen kronik baş ağrısıdır. Atak halinde ortaya çıkan migren günümüzde nörolojik bir rahatsızlık olarak kabul edilmektedir ve migren atakları 4 – 72 saat aralığında sürebilir. Daha uzun süreli migren ataklarında bir doktora başvurarak semptomları azaltabilir, tamamlayıcı sağlık sigortasına sahipseniz bu işlemi hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Tamamlayıcı sağlık sigortası veya özel sağlık sigortasına sahip değilseniz de https://www.tamamlayicisaglik.com üzerinden sigorta şirketlerini karşılaştırabilir, size uygun olan sigorta tipini tercih edebilirsiniz.

Gündelik yaşamı olumsuz etkileyen migren, kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür ve bulantı, kusma gibi farklı semptomlar ile kendini gösterebilir. Tüm bu semptomlar kişisinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyerek gündelik yaşamın aksamasına sebep olurlar. Migreni tetikleyen çeşitli faktörler olduğu bilinmektedir. Yaşam tarzındaki değişiklikler, tüketilen besinler, stres gibi faktörler migren ataklarına sebep olarak kişilerin yaşam kalitesinin düşmesine sebep olur. Migreni tetikleyen faktörlerden uzak durarak migren ataklarınızı seyreltebilirsiniz.

Migren Belirtileri Nelerdir?

Bazen bir baş ağrısının migren ağrısı mı yoksa sıradan bir baş ağrısı mı olduğunu anlamakta güçlük çekebilirsiniz. Migren ve sıradan bir baş ağrısı arasında belli farklar bulunmaktadır. Migren, sıradan bir baş ağrısının aksine çok daha şiddetlidir. Migren ağrısında bulantı, kusma gibi semptomlar eşlik eder ve ağrı, asıl olarak tek taraflıdır. Başınızı hareket ettirdikçe ağrınız şiddetleniyorsa baş ağrınızın sebebinin migren olma olasılığı yüksektir.

Bazı kişilerde migren ağrısından önce aura evresi görülebilir. Aura evresi migren ağrısından 10 – 30 dakika önce kişide görme bozuklukları, ışık çakmaları, kollar veya bacaklarda karıncalanma ile ortaya çıkar.

Migren Tedavisi

Migren tedavisindeki ilk evre baş ağrısına klinik olarak tanı konulması ile başlar. Şiddetli ve sık görülen migren ağrıları için kriz tedavisi planlanırken daha seyrek görülen migren atakları için tetikleyici unsurlar belirlenerek kişinin bu durumlardan uzak kalması önerilir. Uzman kontrolünde alınan migren ilaçları da ağrıları azaltmada etkili olabilir.

Etkili bir migren tedavisinde günlük yaşam rutininin değiştirilmesi büyük öneme sahiptir. Baş ağrısı takvimi tutarak, düzenli egzersiz yaparak, uyku düzeninize dikkat ederek ve stresten uzak durarak migren ağrıları ile baş edebilir, yaşam kalitenizi arttırabilirsiniz.

Exit mobile version