YÖK Asker Öğretim Elemanı Talebimizi Hayata Geçiriyor

Yayın: 07:10 - 04.05.2010
Güncelleme: 07:10 - 04.05.2010

Türk Eğitim Sen, akademisyenlerin de, öğretmenler gibi, asker öğretim üyesi olarak askerlik yapabilmelerini istemiş ve askerlik sürelerinin tartışıldığı bugünlerde konuyu gündeme taşıyan bir basın açıklaması yapmıştı.
 
Türk Eğitim Sen olarak 27.01.2010 tarihinde YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Yekta SARAÇ ziyaret edilerek üniversite çalışanlarının sorunları gündeme getirilmiş ve daha sonra Asker Öğretim Elemanı talebimiz de dâhil olmak üzere birçok sorun rapor halinde kendisine sunulmuştur.
 
02.05.2010 tarihli bir gazeteye YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya ÖZCAN verdiği beyanatta; akademisyenlerin askerlik hizmetlerini üniversitelerde yapabilmesi için girişimlerde bulunacağını, yeni açılan birçok üniversite olduğunu, bu üniversitelerde ve diğerlerinde öğretim elemanı açığı bulunduğunu bildirmiştir. YÖK Başkanının gazetede yer alan beyanatı aynen şöyledir:
 
“YÖK Başkanı: Akademisyenler üniversitede askerlik yapsın (02.05.2010 tarihli açıklama) 
 
YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Başbakan Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un görüşmesiyle alevlenen bedelli tartışmaları küllenmeden, akademisyenlerin askerliği üniversitelerde yapmasını önerdi. Önerisini YÖK Genel Kurulu’na taşıyacağını ve karar çıkarsa Genelkurmay Başkanlığı’na bu konuda yazı gönderebileceklerini belirten Özcan, “akademisyen askerlerin” görev yaptıkları üniversitede de çalışabilecekleri gibi ihtiyacı bulunan üniversitelere gönderilebileceğini vurguladı. Özcan şöyle konuştu: “Bizim istediğimiz hiç olmazsa akademisyenlere, eskiden olduğu gibi bir aylık bir temel askerlik eğitiminin verilmesi, kalan sürede de öğretim üyeliği yapmaları. Bu benim arzum, arkadaşlarımızla konuştuk onlar da beğendiler ama henüz karar almadık.” Özcan, “Akademisyenler, askerlik lerini yaptıkları yerdeki üniversitelere mi gönderilir” sorusu üzerine de “Kendi üniversiteleri de olur. Başka bir üniversiteye vermek de olabilir. ‘Rahatları bozulmuyor’ diye şikayetler olabilir. O zaman ihtiyacı olan üniversitelere de gidebilirler. Bize yetki verirler, biz onları ihtiyaç bulunan yerlere görevlendirebiliriz” dedi. Önerisinin YÖK Genel Kurulu’nda görüşüleceğini anlatan Özcan, “Genelkurmay Başkanlığı’na yazı da yazabiliriz” dedi.
 
ÖZCAN’IN GEREKÇELERİ
 
Özcan, önerisinin gerekçelerini de şöyle sıraladı: “Çünkü öğretim üyesi açığımız var. Yeni üniversitelerimiz açılıyor. İşte daha yeni dokuz devlet üniversitesi açtık. Bir sürü vakıf üniversitesi açıyoruz. Hepsine öğretim üyesi lazım. Açığı kapatmanın bir yolu bu olabilir. İnsanları bir iki yıl çalışma sürecinden alacağınıza mesleklerini yapsın. Ama bir aylık iki aylık askerlik görevini de yapsınlar.”
 
KAYNAK:SABAH “
 
Türk Eğitim Sen olarak, 1999 yılından beri dile getirdiğimiz asker öğretim elemanı isteğimizin kısa zamanda hayata geçirilmesini diliyoruz. Konuyu yakından takip ettiğimizin bilinmesini istiyoruz.
 
            Türk Eğitim-Sen
İstanbul Bölge Başkanı
Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan

author avatar
M. Hanifi Bostan
Exit mobile version