ŞEHİR MANİFESTOLARI

Yayın: 17:19 - 07.02.2021
Güncelleme: 17:19 - 07.02.2021

Yirmi milyona yaklaşan nüfus kontrol altına alınmazsa; İstanbul’un ulaşım, asayiş, su ve sağlık meselelerini kimse çözemez.

Mimar | Şehir Bilimci Mehmet OSMANLIOĞLU 18 Milyon nüfuslu İstanbul’un yaşanmaz bir hale doğru hızla gittiğine dikkat çekerek çok önemli uyarılarda bulunacak (Şehir Manifestoları) başlıklı yazı kaleme aldı.

Mimar | Şehirbilimci Osmanlıoğlu, Metropol şehir olmanın övünülecek bir şey olmadığı kabul edilerek, nüfusu 100.000 olan küçük şehir modellerine geçilmelidir!

ŞEHİR MANİFESTOLARI

– Ülke çapında acilen asgari 100 yeni şehir planlanmalı ve büyükşehirlerden buralara nüfus akışını sağlayacak teşvikler sağlanmalıdır!

– Yirmi milyona yaklaşan nüfus kontrol altına alınmazsa; İstanbul’un ulaşım, asayiş, su ve sağlık meselelerini kimse çözemez.

– İstanbul’un nüfusu -yeni kurulacak şehirlerin özendirilmesiyle- önümüzdeki 25 yılda 5,5 milyona indirilmelidir!

– Şehirlerin nüfus limitlerinin de belirleneceği asgari 50 yıl geçerli olacak yeni imar planları yapılmalı, artan nüfus yeni kurulacak şehirlere yönlendirilmelidir!

– İmar planları TBMM tarafından tasdik edilerek yürürlüğe girmeli ve asgari 50 yıl değiştirilememelidir!

– Yeni kurulacak şehirlerde ev yapmak için gerekli arsa devlet tarafından bedelsiz olarak tahsis edilmeli, tapu verilmeden sadece binanın sahibi olunmalı, arsa-bina satışından doğacak spekülasyonlar önlenmelidir!

– Şehirlerin hafızasını silen, şehrin insanını sekülerleştiren, orta ve düşük gelir grubunu şehrin çeperlerine iten ve nüfus yoğunluğunu daha da artıran kentsel dönüşüm projelerinden vazgeçilerek, yerinde dönüşüm modeline geçilmelidir.

– Yerinde dönüşümle komşuluk ve mahalle kültürü muhafaza edilmeli, barınma hakkı rant elde etme sarmalından kurtulmalıdır!

– Metropol şehir olmanın övünülecek bir şey olmadığı kabul edilerek, nüfusu 100.000 olan küçük şehir modellerine geçilmelidir!

Exit mobile version