ÖNCE TEDBİR AL, SONRA TEVEKKÜL ET…

Yayın: 16:09 - 27.03.2021
Güncelleme: 16:09 - 27.03.2021

Müslüman insanlar öncelikli yapacakları işlerinde gerekli tedbir önlemleri almalı, sonra âlemlerin Rabbi Cenab-ı Allah’a tevekkül etmeli.

Herkes çalışıp rızkının peşinde koşarken, bizim hiçbir şey yapmadan tevekkül, ediyorum diyerek tembel tembel oturmamız doğru bir davranış değildir asla. Mübarek dinimiz İslam; böyle bir tevekküle, miskinliğe pejmürdeliğe, asalak yaşamaya hiçbir şekilde izin vermez.

İstanbul’dan Eskişehir’e nakil nedeniyle, internet hizmet sözleşmemin olduğu Türk Telekom. Eskişehir çalışanı Sayın Hasan Berber işlem için evimi bugün ziyaret etti. Önce selam, sonra kelâm. “Binanızda Doğalgaz kaçağı var sanırım , koku yoğun, lütfen kontrol ettirin diye uyarıda bulundu” Bunun üzerine Eskişehir Esgaz’ı aradım, sağolsunlar, onlarda hemen kontrolu gerçekleştirdi. Ve binada doğalgaz kaçağı tesbit edilerek, binanın doğalgazı kesildi.

Biz çok güzel Ümmet- Muhammed’iz. Biz biriz. Biz tekiz. Birbirimizi severiz. Birbirimize yeteriz. Allah vatanımızı korusun, bize dışarıdan dost yok.

İhmal etmeyiz, umursamaz davranmayız, birbirimize karşı, daima sevgi, saygı, hoşgörülüyüz. Yaşadığım bu olayda, dinimizin emri gereği, önce cana, canlara göstermiş olduğu iyi niyetine şeddeli teşekkür ederim. Allah razı olsun, Eskişehir Türk Telekom’un değerli çalışanı, Sayın Hasan Berber, kardeşim.

Konumuzla alakalı olduğu için Akif’in birkaç mısrasıyla önemini vurguladığı dörtlük ile devam edelim…

“Çalış dedikçe şeriat, çalışmadın, durdun.

Onun hesabına birçok hurafe uydurdun!

Sonunda bir de “TEVEKKÜL” sokuşturup araya,

Zavallı dini çevirdin onunla maskaraya!

Bunun gibi birçok örnek var, Kanamalı bir hastanın, önce hastaneye gidip, teşhis, tedavisini yaptırması, kanamanın durdurulması için dikiş atılması, ardından tevekkül edilerek Yüce Allah’tan şifa dilenmesinin gerektiğini, Fiilî duâ olmadan, kavlî duâ yapılmaz, yoksa boş çuvalın ağzını “bağlamaya”, yahutta evlenmeden “çocuk” istemeye benzer der beyitiyle Eğitimci Şair&Yazar Hanifi Kara.

Önce “fiilî” duâ, sonra gelir “kavlî”si

Fiilî duâ olmadan, istenmez hayırlısı…

Bugün Berat Kandili. Kandilimiz mübarek olsun. Tüm insanlık için dirilişe vesile olsun İnşa’Allah.

“Dilenme bilmeyen bir dilenciyim

Boş çevirme yâ Rab, kapına geldim!

Affın istemeye yüzüm yoksa da

Boş çevirme yâ Rab, kapına geldim!” şeklinde dua ettiği yolunda rivayet edilir ve saygılarımla selamlıyorum.

Lütfiye Çanacık

Lütfiye Çanacık
Lütfiye Çanacık lutfiyecanacik598@gmail.com 31.10.1973 İstanbul Kadıköy doğumluyum. Aslen Eskişehir Han'lıyım. Lakin doğma büyüme hep Kartal ilçesinde ikamet ettik. Babam Kartal Belediyesi, annem Tekel Cevizli Sigara Fabrikasından emekli.
Exit mobile version