Maltepe Engelliler Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı

Yayın: 12:46 - 17.05.2010
Güncelleme: 12:46 - 17.05.2010

Engelliler Haftası’nda Maltepeli engelliler müzik dinletileri ve tiyatro gösterileri ile güzel bir gün geçirdiler. 

Etkinlikte Yetenek SİZsiniz Türkiye yarışması yıldızı Kaan Baybağ’ın “Michael  Jackson Dans Showu”nun sergilendiği  etkinlikte,  GÖZDER GMT Müzik Topluluğu’nun Türk Sanat Müziği dinletisi, Salsa gösterileri ve mini skeçler ve tiyatro oyunları sergilendi.

Maltepe Belediyesi’nin öncülüğünde Maltepe Kent Konseyi Engelliler Meclisi’nin ev sahipliğinde organize edilen etkinlikte konuşan Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Bingöl “Yerel yönetimler, yaşamı kolaylaştıracak hizmetler sunmak durumundadır. Ama biliyorsunuz ki altyapı bugünden yarına çok kolay değiştirilemeyecek uygulamalardır.  Biz uzun vadeli, kalıcı projeler üzerinde çalışıyoruz“ dedi.

Maltepe Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Bingöl ve Ömer Lütfü Somun’un yanı sıra, Kent Konseyi Başkanı Mehmet Ali Candaş, Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Tülay Düztaş, Dr. Hasan Güventürk ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Kent Konseyi Başkanı Mehmet Ali Candaş konuşmasında nüfusun yüzde 12’sinin engelli olduğunu, en büyük sorunlarının yasal düzenlemeler ve hak almalar konusundaki bilgi eksikliği olduğunu söyledi.

Zihinsel engellilerle ilgili birçok çalışmaları olan Dr. Hasan Güventürk, engellilerin sosyal yaşamda var olabilmeleri için en önemli başlangıcın ailenin kabullenmesi olduğunu söyledi.

Hasan Güventürk, konuşmasında, engelli ailelerinin dernekler çatısı altında örgütlenmelerinin çok önemli olduğunu, bu örgütlerle engellilerin eğitim ve istihdam haklarını alabileceklerini vurguladı. Dr. Güventürk, “Aile, engelli çocuğunu ne kadar erken kabullenirse rehabilitasyon ve eğitim o kadar erken yaşta başlar ve bu süreç de engelli kişinin yaşamında çok önemlidir.” dedi. Dr. Güventürk, engellilerin sorunlarını, eğitim, istihdam, yasal düzenlemeler ve hukuk, örgütlenme ve hak arama olarak özetledi.

Engellilerin eğitim aldıklarında neler başaracağını göstermeyi amaçlayan etkinlikte, açılış konuşmalarının ardından engelliler Film festivali filmlerinden Diyarbakır’da yaşayan bedensel engelli İsmail Tunç’un günlük yaşamını anlatan belgesel bir film gösterildi. Diyarbakır’da bir televizyon kanalında “Ben de varım” adıyla engellilere yönelik bir program yapan İsmail Tunç, engellilerin eğitim alarak engelleri aşacağı mesajını verdi.

Film gösteriminin ardından, İstanbul Dans merkezi görme engelli sanatçılar Salsa gösterileri, Yetenek SİZsizsiniz yarışması yıldızı Kaan Baybağ’ın “Michael Jackson Dans Show”u, mini skeçler ve GÖZDER GMT Müzik Topluluğu’nun Türk Sanat Müziği dinletisiyle güzel bir gün yaşattılar.

Exit mobile version