Aktüatörlü Vana Kullanım Alanları Nelerdir? Nasıl Çalışır?

Yayın: 11:29 - 20.10.2021
Güncelleme: 11:29 - 20.10.2021

Aktüatör, vananın açma kapama işleminin otomatik olarak yapılmasını sağlayan operatör mekanizması olarak tanımlanır. Endüstriyel üretimlerde, vana üzerine monte edilir ve hava ve elektrik ile çalışır.

Farklı kullanım alanları vardır. Birçok alanda ürün gruplarının akışını kontrol etmek ve yön vermek için kullanılmaktadır. Bir sistemi kontrol eden ya da hareket ettiren motor sistemidir ve farklı enerji kaynakları ile çalışmaktadır.

Aktüatörlü Vana Çeşitleri

Aktüatörlü vana türleri güç tahrik özelliklerine göre üç gruba ayrılıyor. Güç tahrik türleri de kullanım alanlarına göre değişiyor.

Elektrikli aktüatör vanaların açıp kapama işlemleri üzerindeki elektrik motoru ile sağlanır. Pnömatik aktüatör vanalarda ise basınçlı hava sistemi kullanılıyor. Hidrolik aktüater vanalarda ise basınçlı sıvı ile açma kapama işlemleri yapılır. Tüm aktüatörlü vanalar manuel kullanıma göre daha hızlı çalışmaktadır.

Aktüatörlü Vana Kullanım Yerleri

Endüstriyel alanlarda otomasyon sistemlerine dahil edilen aktüatörlü vanaların kullanım yerleri proses işleyişlerine göre farklıdır. Kullanım yerleri arasında şunlar yer alıyor.

Birçok alanda proses işleyişine göre vana gruplarında kanal kapaklarının açılıp kapanması ve ürün akışına yön vermek için kullanılır.

Aktüatörlü Vana Yapısı

Farklı kullanım alanları için üretilen aktüatörlü vana çeşitleri iki kısımdan oluşuyor. Birinci bölüm gövde içerisinde akışkanın sınırlayan ya da aç-kapa hareketlerini yapan klape bileşenlerinin olduğu sistemdir. İkinci bölümde ise vananın otomatikleşmesini sağlayan ve güç kaynağı ile çalışan aktüatör sistemidir. Aktüatörün hareketi, elektrik, hava basıncı ya da sıvı basıncı sağlıyor.

Aktüatörlü Vana Seçimi

Kullanım alanlarına göre aktüatörlü vana seçimi yaparken nelerin göz önünde bulundurulması gerektiği bilinmelidir. Öncelikle aktüatörlü vananın prosese uygun olmasına dikkat edilmelidir.

Sistemde ürün akışına yön verebilecek ve kontrol edebilecek aktüatör seçimi yapılmalıdır. Seçim yapılırken, vana tipi, güç kaynağı, çalışma ortamı, operasyonel özellikleri birlikte değerlendirilmelidir. Aktüatörlü vana, açma kapama işleminin kontrollü yapılmasını sağlayan sistemdir ve tüm kullanım alanlarında işlemlerin daha hızlı yapılmasını sağlar.

İhtiyacınıza uygun tüm vana çeşitleri için https://www.smstork.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Exit mobile version