Çekişmeli Boşanma

Yayın: 07:08 - 08.11.2021
Güncelleme: 07:08 - 08.11.2021

Boşanma davaları eşlerin anlaşamadıkları durumlarda ortaya çıkan önemli bir problemdir. Aile birliği kurulurken bunun hiç bitmemesi istenir. Buna rağmen bazen eşler anlaşmakta sorun yaşayabilecekleri gibi problemin boyutuna bağlı olarak da ayrılık kararı alabilirler.

Aile toplumun en önemli yapı taşlarından biri olurken onun zarar görmesi istenmez. Devlet aileyi kanunları aracılığı ile koruma altına alır. Bundan dolayı da boşanma kararı alacak olan tarafların iradesi ayrılık için yeterli olmaz. Bu durumda devlet kurumları devreye girerken eşler Aile Mahkemesi’ne müracaat etmek sureti ile boşanabilir.

Boşanma davaları iki türde görülür. Anlaşmalı ya da çekişmeli olarak görülecek davaların süreçleri birbirinden farklı olurken anlaşmalı davalar daha kısa sürede sonuçlanır. Çekişmeli davaların ise süreçleri daha uzundur. Eşler nafaka, mal paylaşımı ya da çocukların durumu gibi konularda fikir birliğine varamadıklarında çekişme yaşar.

Bu durumda açılacak dava çekişmeli boşanma davası olarak adlandırılırken hukuki bir yardım alınması kaçınılmaz olur. Davanın anlaşmalı ya çekişmeli olması halinde her iki durumda da avukat yardımı almak hak kayıplarının engellenmesi açısından önem arz eder.

Çekişmeli Boşanma Şartları

Çekişmeli boşanma davalarında boşanma avukatı ile temsil edilmek eşler açısından haklarının savunulması için gereklidir. Avukatlar aracılığı ile hem hak kayıpları engellenir hem de hukuki yanlışlıkların önüne geçilir. Bu sebeplerle boşanma davalarında hukuki destek almak gerekir.

Çekişmeli boşanma davalarında tanık beyanları delil yerine geçer. Bundan dolayı da şahitlerin dinlenmesi de davayı ilgilendiren durumlar arasında yer alır. Çekişmeli boşanma davalarında çeşitli problemler ortaya çıkabilir. Eşlerden biri boşanmak istediği halde diğerinin istememesi bu sorunlardan biridir.

Bazı durumlarda da her iki taraf da boşanmayı istedikleri halde asgari müştereklerde buluşamaz. Çocukların durumu ya da nafaka gibi konuları açıklığa kavuşturamadıklarında ise çekişme süreci devreye girer. Çekişmeli boşanma davası açılmak istendiğinde eşlerin sebeplerini bazı iddiaların varlığına dayandırmak zorundadır.

Çekişmeli davalarda aranan boşanma şartları arasında; zina, hayata kastetme, haysiyetsiz bir yaşam sürme, terk, akıl sağlığının yitirilmesi gibi nedenler yer alır. Evlilik birliğinin temelden sarsılması da bu nedenlerden biridir. Boşanma davası görülürken tarafların haklılık oranları, kusurlu olan tarafın kusurunun ispatlanması, delillerin mahkemeye sunulması önemli hale gelir.

Çekişmeli Boşanma Ne Kadar Sürer?

Çekişmeli boşanma davalarının süreci anlaşmalı boşanma davasına göre daha uzundur. Davanın görülmesi sırasında ortaya çıkabilecek gelişmeler de davayı etkiler. Bundan dolayı da çekişmeli boşanma davaları açısından deliller önemli bir unsurdur.

İstanbul boşanma avukatı çekişmeli boşanma davalarının tüm gereksinimlerine hâkim bir avukattır. Bu tür davalarda kişi haklarının savunulması önemli hale gelir. Hak kayıpları yaşanmak istenmediğinde ise hukuki destek almak zorunlu olur.

Davalar görülürken davalı olarak adlandırılan taraf duruşmaya katılmak zorunda olmaz. Davalı duruşmaya katılmaması durumunda ise itiraz etme hakkını kaybeder. Davalının davaya katılmaması davanın görülmesine engel teşkil etmez. Dava sürerken davalının kendisi hakkında ortaya atılacak iddialara cevap verme hakkı ortadan kalkar.

Çekişmeli boşanma davalarında davalı veya kanuni temsilcisinin davada yer alması kendi haklarının korunması açısından önem taşır. Dava sırasında bazı tedbirlerin uygulanması söz konusu olur. Nafaka veya çocukların velayeti konusunda hâkimin tedbir uygulaması gündeme gelebilir. Bu konular arasında ortak malların yönetimi, çocukların bakımı gibi durumlar da yer alır. Hâkim bu konularda geçici tedbir uygulaması yapabilmektedir.

Çekişmeli boşanma davasında bazı aşamalardan da söz etmek gerekir. İlk aşamada dava dilekçesinin hazırlanarak mahkemeye sunulması yer alır. Daha sonra ise öninceleme süreci yaşanır. Tahkikat yapıldıktan sonra ise sözlü yargılama yapılır. Davanın istenilen sonuçları vermesi açısından ise profesyonel bir avukat tarafından temsil edilmek oldukça önemlidir.

Exit mobile version