Yazdıklarımız ve paylaşımlarımız Sandığımızdan Çok Daha Değerlidir!

Yayın: 07:34 - 03.12.2021
Güncelleme: 07:34 - 03.12.2021

İnternet üzerinde paylaşımda bulunmadan önce bir iki saniyene düşünün. Kendinize bunu gerçekten söylemek isteyip istemediğinizi sorun. Bunun daha sonra hukuki veya ahlaki yönden arkadaşlarınızın, ailenizin, çevrenizin okuduğunda bir sorun yaratmayacağından emin olun.

Kendimizi duygusal olarak kaptırıp kolayca o an için komik gelen veya sinirli duygular içinde hakaret içeren bir şey yazabilirsiniz. Bazen de sizin için çok basit gibi görünen ama aslında telif hakları yasası kapsamında korunan başkalarına ait olan paylaşımları kopyalayarak izinsiz olarak yayınladığınızda suç işlediğinizi bilmeniz gerekmektedir. Paylaşımlarınızın birini gerçekten incitebileceğini veya başınızı derde sokabileceğini unutmayın.

Paylaştığınız Yazılar ve Resimler Siz Silseniz bile İnternet de uzun yıllar boyunca karşınıza gelecektir.  Günümüzde birçok gencin okul hayatındaki yaptığı paylaşımlarının mezuniyet sonrasında iş hayatına atıldıklarında karşılarına çıktığında, bulundukları mevki ve makamlar için utanç verici durumlara düşüre bildiğini görebilirsiniz.

Unutmayalım ki sizin için hakaret sayılmayan çok basit bir söz ya da tehdit bile hapis kararı ile sonuçlanabiliyor.

Ülkemizde son günlerde en çok karşılaştığımız sanal ortamdaki hakaret olayı ise siyasi liderler veya parti üyeleri hakkında karşıt görüşlü kişilerin yazdıkları yazılardan dolayı kolluk kuvvetleri tarafından yakalanarak mahkemeye çıkarılma haberleri oluyor, bu kişilerin gerekli cezai yaptırımlar ile karşılaştıklarını da görmekteyiz.

Bu konu hakkında Dikkatinizi çekebilecek Türkiye de alınan gerçek bir mahkeme kararını örnek olarak yazmak isterim.

Yoruma Ceza! Kendilerini belirli bir konuda aynı fikirde olan kişiler sosyal medya üzerinden toplanarak karalama ve imza kampanyaları başlattı. X Kişi Bu gruba katılarak yorumlar yazmaya başladı. Bir ilimizde ’de sulh ceza mahkemesi, X adlı şahsın, T.B.’nin Sosyal Medya sayfasındaki resminin altına şu kelimeyi yazar. ‘Böyle terbiyesizlere söyleyecek lafım yok. İnsan olması lazım.’ Bu yazıdan dolayı savcılığa suç duyurusunda bulundu X. hakkında “sesli yazılı veya görüntülü bir ileti ile hakaret” suçundan Sulh Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.Sonuç; Mahkeme heyeti, sanık X “hakaret” suçunu işlediği gerekçesiyle hapis cezası verdi.

Aynı hakareti Sahte hesap açarak yapmaya çalışanlar, hiç tanımadıkları insanları internet üzerinden tehdit edenler ve daha birçok örnekleri olan bu olayların sonuçları genelde hep adli makamlar tarafından tespit edilerek suçu işleyen kişiler için hapis veya para cezası gibi sonuçlanmaktadır.

Unutulmamalıdır ki Bilişim suçlarının temel özelliklerinden birisi suçların işlenmesinin oldukça kolay olmasıdır. Fakat teknolojinin hızla ilerlemesi sayesinde tespit edilmesi de oldukça kolaylaşmıştır.

Okan ALGÜN - Siber Güvenlik Uzmanı
MCITP - Siber Güvenlik Uzmanı
Exit mobile version