Freelance İşler Nasıl Bulunur?

Yayın: 08:04 - 13.12.2021
Güncelleme: 08:04 - 13.12.2021

Çalışma hayatındaki düzen geri dönülemeyecek şekilde değişime uğramıştır. Söz konusu bu değişim, kişilerin çalışma esnekliği ile beraber bağımsızlık durumlarını sürdürme isteğine bağlı olarak da gelişmeye devam etmektedir. bireylerin, iş yaşamlarından beklentileri kurumsal ve ofis düzeni ile tam olarak karşılanmadığından dolayı freelance işler ve freelance çalışmafaaliyetleri, giderek hız kazanmaya devam etmektedir. Merak edenler ve konuyu tam olarak öğrenmek isteyenler için freelancer nedir? sorusunu yanıtlamaya çalışalım. Aynı zamanda freelance çalışmak isteyen ve bu alana dair iş fikirlerini yakalamak isteyenler için de freelance işler nasıl bulunur sorusunu da giriş mahiyetinde anlatmaya çalışalım.

Bionluk.com İle İşleriniz Yarım Kalmayacak

Freelancer, tam zamanlı ofis çalışanından ziyade iş ve proje bazlı olarak iş verenler ile yapılan esnek prosedürler neticesinde iş faaliyeti gösteren kişi aynı zamanda mekanı, zamanı ve çalışma koşulları serbest olan, bağımsız iş ve proje olarak tanımlanabilmektedir. Tanım her ne kadar yapılan işin freelance ya da freelancer olup olmadığını anlatamasa da kısa ve genel bir örnek ile bunu açıklamak mümkündür. Örneğin, bir İngilizce öğretmeni, okulda çalışmanın yanında online olarak canlı ders veren bir platformda saatlik olarak İngilizce öğretmenliği yapmak istiyor. Bu durumda internet üzerinde yapabileceği araştırmalar neticesinde bilgi ve becerisini saat ya da proje bazlı olarak satmak isteyebilir. Ben de müşteri olarak o kişiden İngilizce dersi almak isteyebilirim. Fiyat konusunda anlaşma sağlandıktan sonra ders başlayabilir ve öğretmenimiz de freelance olarak bu işi gerçekleştirmiş olabilir. En basit örnek olarak ele alınabilecek bu iş, yazılımdan grafik tasarımına, online eğitimden metin yazarlığına, veri uzmanlığından SEO uzmanlığına ya da satış ve danışmanlık hizmetine uzanabilmektedir.

Freelance iş alanları bu kadar çeşitlilik gösterirken, iş verenler ve iş isteyenler neden bağımsız ve otorite dışı bir şekilde buluşmak isterler sorusu ister istemez merak uyandırmaktadır. Aslında cevabı oldukça kolay. Birincisi iş verenler, daha düşük personel ve gider kalemleri için proje bazında kişilerle anlaşarak iş ve emek satın alabilir. İkincisi iş verenlerin ihtiyaçları değişebilmektedir. Bu nedenle metin yazarı ile çalıştıktan sonra bir yazılımcı ve tasarımcı ihtiyacı da olabilir. Dolayısı ile yazar, tasarımcı ve yazılımcı uzmanlarının her birini maaşlı olarak istihdam etmek yerine proje bazlı olarak bu alanların uzmanları ile çalışmak daha az maliyetli ve daha yönetilebilir bir çalışma bütünlüğü sunmaktadır. Freelance çalışanlar için ise istedikleri projede, kendi zaman aralıklarına ve çalışma ortamına bağlı olarak serbest ve özgürce proje bazlı çalışabilmektedir. Kişilerin kendi çalışmaları için belirleyecekleri fiyatlar üzerinden faaliyet göstermeleri de ayrı bir avantaj sunmaktadır. Bu sayede hem iş veren hem de iş alan kişi, uzlaşı ve amaç doğrultusunda proje bazlı çalışmış olacaklardır.

Freelance çalışmanın her iki taraf için de elverişli olduğu aşikardır. Her iki tarafın da amaçlarını gerçekleştirebilmeleri için ortak buluşma alanları sanal düzlemde mevcuttur. Çeşitli online platformlar sayesinde freelancer olan kişiler yetenek, beceri ve referanslarını sergileyebilecekleri bir platformda iş veren kişilerin tekliflerini alabilmekte ya da ilanda olan işve projeler için teklif vererek iş üzerinde anlaşma sağlayabilmektedir. Belirtmekte fayda vardır, freelance işler için yalnızca Türkiye’de olmak ya da Türkiye’deki freelance projelerde çalışmak zorunlu değildir. Dil ve alan yeterliliğine sahip iseniz dünyanın her yerinden freelance iş alıp, projelerde saat ya da birim bazlı çalışıp bu işleri teslim edip para kazanabilirsiniz. Ancak henüz bu alanda yeni iseniz, daha yerel ve ulusal düzeyde bir başlangıç, sektörün nasıl işlediğini çözebilmek adına istikrar sağlayacaktır.

Exit mobile version