ERLER TEKSTİL’İN 8 MART GELENEĞİ “Kadından Kadına Dayanışma!”

Yayın: 15:44 - 28.02.2022
Güncelleme: 15:44 - 28.02.2022

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü “Kadından kadına dayanışma,” mottosuyla kutlamayı gelenek haline getiren Erler Tekstil, bu yıl seramik sanatçısı Rümeysa Timurkaan Ergün ile iş birliği yaptı.

+

Her yıl Birleşmiş Milletler’in belirlediği bir tema etrafında kutlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, bu yıl iklim krizi ve afetlerden kadınların çok daha fazla etkilendiği gerçeğinden hareketle “Sürdürülebilir bir yarın için bugünden cinsiyet eşitliği” temasıyla kutlanmaya hazırlanıyor. Bu yılki temanın görsellerini Amerika’da serbest tasarımcı olarak yaşayan bir illüstratör Burcu Köleli üstlenirken 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü “Kadından kadına dayanışma,” mottosuyla kutlayan Erler Tekstil bu sene seramik sanatçısı Rümeysa Timurkaan Ergün ile iş birliği yaptı.

Pandemi dolayısı ile akademik kariyerine bir süre ara verip İstanbul’da kendi atölyesini açan Ergün, 8 Mart anısına kadınlara hediye edilmek üzere yine kadınlardan ilham aldığı bir kahve fincanı tasarlayıp üretti. Rumi Ceramic Studio adını taşıyan atölyeyi açtığı ilk yılda, Erler Tekstil ile iş birliği yapmanın kendisi için anlamlı bir destek olduğunun altını çizen Rümeysa Timurkaan Ergün, atölyesinde tasarladığı kahve fincanlarının 8 Mart’ta çalışan, üreten kadınlara hediye edilecek olmasından da gurur duyduğunu söyledi.

Erler Tekstil her yıl, başta kendi bünyesinde çalışan kadınlar başta olmak üzere, iletişimde olduğu tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlamak için bir başka emekçi kadınla iş birliği yapmaktadır. Geçen yıl yine bir başka kadın girişimci Burcu Kargın Günduru’nun atölyesinden çıkan yaratıcı beton saksılar ile 8 Mart’ı kutlayan Erler Tekstil, bunu bir şirket geleneği haline getirerek her yıl girişimci kadınlara destek vermeyi planlıyor.

Dünya Kadınlar Günü Ne Zaman Kutlanmaya Başladı?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü veya bir diğer adıyla Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün kökeni 1908 yılında, New York’ta 15 bin çalışan kadının, erkeklerle eşit haklar elde etme talebine dayanıyor. Clara Zetkin, 1910 yılında Kopenhag’da toplanan Uluslararası Emekçi Kadınlar Konferansı’nda Dünya Kadınlar Günü fikrini önerdi ve 17 ülkeden katılan 100 kadın, Zetkin’in önerisini oybirliğiyle kabul etti. 1975 yılında ise Birleşmiş Milletler Dünya Kadınlar Günü’nü kabul etti ve her yıl için özel bir tema belirlemeye başladı.

Exit mobile version