SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Kartal’da ekmek üretimi değerlendirildi

Yayınlanma:
ABONE OL

Kartal Belediyesi fırıncılarla bir araya gelerek ekmek üretimi ve ekmeğin ambalaja alınmasını değerlendirdi.

Kartal Belediyesi ilçe genelinde faaliyet gösteren fırın ve unlu mamulcüler ile bir araya gelerek değerlendirme toplantısı yaptı. Geçtiğimiz günlerde ekmeğin ambalajlanması konusunda fırıncılarla anlaşma sağlayan Kartal Belediyesi, Tarım İlçe Müdürünün de katıldığı bir toplantı ile fırınlardaki hijyen ve ekmeğin ambalajlanması konusunu tartıştı.

Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Ali Haydar Süslü öncülüğünde Kartal Ekolojik Pazar Eğitim Çadırında bir araya gelen fırıncılar, Kartal Tarım İlçe Müdürü Dr. Kamil Sağlam, Kartal Belediyesi Ruhsat Denetleme Müdürü Funda Aydoğan, Kartal Zabıta Müdürü Atilla İlgün ile bir araya gelerek ambalaj ve imalathanelerin durumlarını hakkında değerlendirmeler yaptı.

Toplantının ev sahipliğini yapan Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Ali Haydar Süslü, ilk olarak üretilen ekmeğin ambalajlanması ve bu konu hakkında hijyen kurallarının da göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Kartal halkının daha sağlıklı ve iyi gıda tüketmesini sağlamak için böyle bir uygulamanın hayata geçirilmesi gerektiğine değinen Süslü, üretilen ekmeğin 200 bin kişinin eline değdiğini bu konuda tüketicinin ciddi bir risk altında olduğunu söyledi. Süslü, bu riski ortadan kaldırmanın tek yolunun ise ekmeği ambalajlanmasından geçtiğini ifade etti.

 

Hep birlikte birbirimize destek olursak bu işi başarabiliriz” diye fırıncılara seslenen Ali Haydar Süslü “Tekelleşmeye giden bir sektörümüz var 3-4 yıl sonra öyle bir noktada olacaksınız ki, hazır hamur ekmeğinin bile piyasaya sunulduğunu göreceksiniz dedi.

Bu konuda fırınlar ile birlikte ekmeği satan market ve bakkalları da denetleyeceklerini sözlerine ekleyen Başkan Yardımcısı Ali Haydar Süslü, ambalajın poşet olarak algılandığını, bunun yanlış bir algılama olduğunu ifade etti. Süslü, bu konuda ambalaj yönetmeliği olduğunu ve maalesef bu kaliteyi yeterince yakalayamadıklarını da belirtti. Denetimlerin yetersiz olmasından dolayı uygun olmayan ambalajlar üretildiğini de sözlerine ekleyen Süslü, denetimlerde ise sadece ürün hakkında değil ambalaj hakkında da teknik çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi.

Kısa süre önce fırınlara yönelik gece denetimleri yaptıklarını hatırlatan Süslü,  fırınlara bakıldığında genel anlamda iyileşmeler olduğunu söyledi. Yapılacak çalışmalar ve fırıncıların desteği ile bu iyileşmeleri daha üst noktalara taşınabileceğini belirten Süslü, yapılan bu denetlemelerin polisiye bir denetleme değil, eksiklikleri görme ve yol haritası çizme noktasında yapılan denetimler olduğunu vurguladı. Fırıncı esnafının ayakta kalmasını ve daha iyisini yapmasını sağlayacaklarını belirten Ali Haydar Süslü, proje ile ilgili olarak  “Pilot uygulama olduğu için değil, inandığımız şeyi hayata geçirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

 

Toplantıya katılarak ekmek üretimi, hijyeni, ve ambalajlanması konusunda bilgiler aktaran Kartal Tarım İlçe Müdürü Dr. Kamil Sağlam, Ambalajla ilgili çalışmalarda Avrupa Birliği standartlarına gelinmesi gerektiğine değinerek, hijyenik olarak ekmeğin üretilmesi ve hiç kirlenmeden tüketiciye sunulması gerektiğini söyledi. Sağlam, “Ne kadar iyi ekmek üretilirse üretilsin tüketiciye uygun bir şekilde sunulmazsa yapılan çalışmalar da boşa gider” diye konuştu.

Halkın ekmek tüketimi konusunda bilinçli olmadığına da değinen Tarım İlçe Müdürü aşama aşama fırınlardaki hijyenin nasıl yok olduğunu örnekler vererek anlattı. Sağlam, ekmeğin fırından çıktıktan sonra kasalara konulduğunu, o kasaların da yerlere ve üst üste konularak hijyenin bu şekilde sağlanamadığını söyledi.

Dr. Kamil Sağlam ayrıca “ekmekler açık kasaların içinde bakkalların marketlerin önünde biriktiriliyor, hayvanlar da gelip onlara temas edip kirletebiliyor. Ekmekler üretici ve tüketici tarafından elleniyor, elimizdeki mikropları ekmeğe bulaştırıyoruz ve pislik bizlerle birlikte o dokunan ve ekmeği yiyenlere de bulaşıyor. Bunu önlemenin tek yolu ambalajdır” dedi.

Ambalaj

Ambalaj olmadan bu sorun çözülemeyeceğini dile getiren Sağlam, teknolojinin de hızla geliştiğini, ambalaj çeşitleri haricinde rutubet önleyiciler bile olduğunu söyledi. Ekmeği ambalajlamak ile işin bitmediğini ve barkotlamanın da yapılması gerektiğini söyleyerek, barkot ve etiketlerle ilgili bilgiler de verdi.

Sağlam,“ürünün gramajı, nasıl tüketileceği, gıda maddesinin adı, içindekinin ne olduğu, hangi firma tarafından hangi sicille üretildiği, hangi şekilde muhafaza edileceği, hangi adreste üretildiği, parti seri numarası, izin tarihinin yazılı olduğu barkotların ve etiketlerin ambalajın üzerinde yer alması gerekli” diye konuştu.

Yapılan toplantıya katılan Eski Belediye Başkanı ve fırıncı Ali Duranoğlu yaptığı konuşmada “Esnaf para kazanmazsa hizmet yapamaz. Ya birlik olur, Belediye ve Tarım Müdürlüğüne öncülük yaparız. Ya da firmalarımızı büyük marketlere teslim ederiz” diye konuştu.

 

Toplantıya ayrıca Kartal Belediye Başkan Yardımcıları, Kartal Fırıncılar Kooperatifi Başkanı Mehmet Taşçı ve ilçe genelinde faaliyet gösteren çok sayıda fırıncı katıldı.

İlgili Haberler

Ekonomi
18 Mayıs 2024
Palandöken: “Yeni bir yapılandırma kanununa ihtiyaç var”

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kamuda tasarruf paketi açıklandıktan sonra esnafın ve vatandaşın rahatlaması için yeni bir yapılandırma kanunu çıkması gerektiğini ifade etti. Kamuda tasarruf paketi açıklandıktan sonra esnafın ve vatandaşın rahatlaması için yeni bir yapılandırma kanunu çıkması gerektiğini ifade eden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Enflasyondaki artış sadece dar gelirlileri değil esnafı da büyük […]

Belediye
15 Mayıs 2024
ATATÜRK’ÜN MİRASI BÜYÜKDERE FİDANLIĞI BAHÇIVANLIK OKULU 27 YIL SONRA İLK MEZUNLARINI VERDİ

İBB’nin atıl durumdan, hak ettiği yeni görünümüne kavuşturduğu Atatürk’ün mirası Büyükdere Atatürk Fidanlığı ve Bahçıvanlık Okulu 27 yıl sonra ilk mezunlarını verdi. Tarihi mezuniyet töreninde 37 kursiyer sertifikalarını aldı. Yeni dönem kayıtları Eylül ayında başlayacak.  Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 1928 yılında kurulan, 1997’ye kadar faaliyetlerini sürdüren ancak o tarihten bu yana da kaderine terk edilen […]

Basında Kartal
15 Mayıs 2024
Kartal’da “Atıklar Potaya” temalı sıfır atık etkinliğinde ilk atışlar Ünlü Basketbolcu Shane Larkin’den

Kartal Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, ÇEVKO Vakfı ve Shane Larkin Vakfı iş birliğiyle düzenlenen ‘Atıklar Potaya’ temalı sıfır atık etkinliği ile geri dönüşüm önemine bir kez daha dikkat çekildi. Kartal İhsan Bayrakçı İlkokulu ve Yavuz Selim Ortaokulu’nda gerçekleştirilen etkinlikte, geri dönüşümle birlikte çevrenin korunmasına yönelik bilgiler öğrencilere aktarıldı. Düzenlenen etkinlik ile okullarda […]

Basında Kartal
14 Mayıs 2024
Başkan Gökhan Yüksel’den İstanbul Valisi Davut Gül’e Ziyaret

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, İstanbul Valisi Davut Gül’ü makamında ziyaret etti. Görüşmede 16 milyonluk nüfusu ile mega kent olan İstanbul’daki çalışmalarında Vali Gül’e kolaylıklar dileyen Başkan Gökhan Yüksel’e, İstanbul Valisi Davut Gül de nazik ziyareti için teşekkür etti. Vali Gül’e; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile koordineli çalışmalar neticesinde Kartal’ın altyapı sorununu büyük […]