“Irak Türkmen Cephesi Partisi” değil, “Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi Koalisyonu” muhatap alınmalıdır

Yayın: 12:46 - 08.04.2022
Güncelleme: 12:46 - 08.04.2022

1995’te çatı kuruluşu olarak kurulan ve 2005’te dönemin Cephe Başkanı Ergeç tarafından Irak Devletinde parti olarak tescil ettirilen bugünkü Irak Türkmen Cephesi Partisi, Irak’ta faaliyet gösteren 9 Türkmen partisinden sadece bir tanesi olduğu gerçeği hem Türk devleti üst düzeyinden hem de Irak ile ilgili merkezlerden saklanmaya devam etmeyi sürdürmektedir. 

Ustaca ve pişkince diğer Türkmen parti ve kuruluşlarını da kapsadığı algısı pompalanmaktadır. Gerçeği bilenler de üç maymuna oynamayı tercih etmekteler. Zira kişisel hesapları üç maymuna oynamayı gerektiriyor.  Irak Türkmen cephesi partisi hiç bir zaman Irak’taki Türkmen temsilcilerinin yüzde 18 den fazla bir temsil oranını yakalamadığı halde hala da akıl almaz bir kör bakış ile sanki Türkmen Hareketinin bir çatısı imiş gibi sunulmakta.

Türkiye’nin Türkmenlere sağladığı bütün yardımları tekelinde tutmaya devam etmektedir. Sağlanan yardımların da üçte biri israf üçte biri de üst düzeyin yolsuzlukları ve üç te biri de elemanlarına maaş olarak vermektedir. Gerçi maaş karşılığında elemanlara iş ve çalışma programı da verilmemektedir. Yani sıfır verim, rantabıl olmayan başarısız bir anlayış genel olarak adet ve gelenek halini almıştır. 

Çoğu ilgililer de Türkmenleri, cephe partisine, cephe Partisini de cephe başkanına feda etmekteler.   Cephe partisi başkanlarını da Türkmenlerin lideriymiş gibi akıl almaz bir yaklaşım ile algı yapmaktalar.  Cephe başkanları ve bazı ilgililerin en büyük kaygıları diğer Türkmen partilerinin de etkili olabilmeleridir, onun için binbir güçlükle ayakta durmaya çalışan Türkmen partilerinin aleyhlerine bir çok çirkin oyunları da zaman zaman tezgâhlamaktalar. 

Böylece Türkmen siyasi ve milli hareketine büyük zarar vermekteler.  Burada kullanılan üslup ve davranış ise nifak ve ikiyüzlülük olduğu için halkın ve ilgililerin gerçeği anlamasına da engel olmaktalar.  Türkmen olmayan diğer siyasi kuruluşlar ile iyi ilişki hatta iş birliği davranışı içinde bulunan cephe partisi yöneticileri perde arkasında Türkmen partilerine karşı düşmanca davranış ve söz konusu davranışın bazı ilgililerce de gizli olarak benimsenmesinin ardında kişisel hesapların yattığı kesin bir gerçektir.   Bugün Türkmen hareketinin hezimetinin altında da bu geçek yatmaktadır.  Türkmen toplumu bundan da çok büyük zararlar gördü ve görmeye de devam etmektedir. Ancak insafa gelen ve bu tehlikeli gidişata dur diyebilen, ezber bozabilen devlet adamlarının konuyu hem Türkiye’nin hem de Türkmenler’in menfaatını öncelikle ele alan kadroların işe el atmaları ile mümkün olur.  Her şeye rağmen cephe partisi dışındaki bazı Türkmen partileri de büyük milletimize hizmet için mücadeleye devam etmeleri büyük bir şanstır. 

Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi Koalisyonu (ittifakı)

Irakta faaliyet gösteren 9 Türkmen Partisinin Nisan 2021 de bir araya gelerek oluşturdukları seçim işleri ve Türkmen Hareketinin tek bir çatı altında toplayan ve Irak devletinde tescil edilen tek bir siyasi oluşumdur.  İçerisinde yer alan partiler ise;

1-Irak Türkmen Cephesi Partisi,

2- Türkmeneli Partisi,

3- Türkmen Adalet Partisi,

4- Türkmen Karar Partisi,

5- Türkmen Hak Partisi,

6- Türkmen Milliyetçi Hareketi,

7- Türkmen Vefa Hareketi,

8- Türkmen İslami Birliği,

9- Türkmen İrade Partisi,

Ancak hala da Irak Türkmen Cephesi Partisi listede de avantajlı ve önemli bir konumda olmasına rağmen koalisyonu ve bu milli çatıyı bir türlü hazmedemiyor olmasının en büyük ispatı da kelime oyunlarının arkasına sığınarak bu sefer de birleşik cephenin sağladığı misyonu sanki Irak Türkmen Cephesi Partisine sağlanan misyon imiş gibi bir algı oluşmaya devam ediliyor. Bazı ilgililerinde Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi Koalisyonunu cephe partisine destek ve legalite ve milli meşruiyet verilmesi için bir araç görmesi büyük ve tehlikeli bir hatadır. Sadece Birleşik Koalisyona zarar vermez aynı zamanda da büyük milletimize ve Türkmen Hareketine de büyük bir zarardır. Samimiyet ve güvenirliği de bitirir.

Türkmeneli’de Türkmenler zor durumdalar.  Gelecek umut verici değil, radikal bir operasyon gerekiyor.

Özellikle de Ankara’da yıllardan beri Türkmen yanıltma merkezlerini devre dışı bırakmak ya da düzeltmek gerekiyor. Türkmen cephesi Temsilciliği, Türkmeneli Vakfı, Kerkük Vakfı ve Orsam söz konusu kuruluşlar dar kapsamlı, taraflı propaganda yaparak bazı yerlerde kısmi körlük oluşturmaktadırlar. Bu durumda, Türkmenlerin yaşadığı gerçeklere kamuoyunun ulaşmasını engelleme yöntemi uygulamak anlamına geliyor. Böylece Türkmen Hareketini zayıflaması ve habire kan kaybetmesi demek oluyor.

Kenan GÜLERCİ
Exit mobile version