Dr.Ali Torlak TBMM’ye iki tane soru önergesi yolladı

Yayın: 08:15 - 31.05.2010
Güncelleme: 08:15 - 31.05.2010

İstanbul Milletvekili  D.Ali Torlak  Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’ye iki soru önergesi verdi.Önergeler şu şekilde:

 

 

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Orman Bakanı Sayın Veysel Eroğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Durmuşali  TORLAK                

İstanbul  Milletvekili

Dünyada ve ülkemizdeki orman yangınlarının yüzde sekseninden fazlası yaz mevsiminde meydana gelmektedir. Akdeniz coğrafyası ve iklim kuşağında yer alması nedeniyle ormanlarımız yazın büyük bir yangın tehlikesi içerisindedir. Türkiye ormanlarının çok parçalı olması, köy yerleşimlerinin birçoğunun ormanlarının kenarında olması ve orman alanlarımızın neredeyse dörtte birinin maalesef yangına duyarlı ağaç türleriyle kaplı olması da Türkiye’de orman yangını riskini artırmaktadır. Orman yangınlarına karşı alınan önlemlerinden biride yangın emniyet yol çalışmalarıdır.

Bu kapsamda;

1 – Orman yangınları en yoğun olduğu 1 Haziran -31 Ekim tarihleri arasında yaşanmaktadır. Bu tarihlerde orman yangınları için alınacak önlemleriniz nelerdir?

2 – Kalkınma planları ilke ve tedbirleri ile 6831 sayılı Orman Yasası’nın 75. maddesi gereğince inşa edilen yangın emniyet yollarının miktarı nedir? Yangın orman yollarının açılmasında orman alan kaybı ne kadardır?

3 – Yangın emniyet yol ve şeritleri tek başına yangın önlemede yeterli midir? Bunun yanında orman yangınlarını önlemeye yönelik diğer çalışmalarınız nelerdir?

  

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Orman Bakanı Sayın Veysel Eroğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Durmuşali TORLAK                                                                                         

İstanbul  Milletvekili

Çam ağaçları üzerindeki beyaz pamuksu tırtıl keseleriyle kendini belli eden çam kese böcekleri ormanlarımız istila etmiş durumdadır. Türkiye ormanlarında görülen “Çam Kese Böceği”nin tırtırları ağaçların ibrelerini(yapraklarını) yemek suretiyle zarar vermektedir. Son iki yıldır normalden daha fazla görülen Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde gözüken çam kese böcekleri orman yangınından daha büyük alanda etkili olarak çam ağaçlarının kurumasına neden olmuşlardır. Çam kese böcekleri aynı zamanda insanlarda kaşıntı ve alerji yaparak sağlığı tehdit etmektedir. Bu durum ormanlarımızın dumansız yangın tehlikesi haline gelmiştir ve geçimini ormancılık ve meyvecilik yaparak kazanan vatandaşlarımızı da olumsuz yönde etkilemektedir.

Buna göre;

1 – Her yıl yaşanan çam kese böceklerinin ormanları istila etmesi hakkında bakanlığınızca alınan önlemleriniz nelerdir?

2 – Son beş yıl içinde çam kese böcekleri kaç hektar ormana zarar vermiştir?

3-Çam kese böceklerinin oluşturduğu zararın orman yangınlarına oranı nedir?

Exit mobile version