SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Kartal’da kadının hükmü, kadının cesareti ve kadının adı Var

Yayınlanma:
ABONE OL

Kartal Belediyesi tarafından hayata geçirilen “Kadın Ürünleri Pazarı” bütün kadınların beğenisini kazanarak hayatın her alanında söz sahibi olmalarını sağlıyor.

Kartal Belediyesinin, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) ile birlikte başlattığı proje olan “Kadın Ürünleri Pazarı” İstanbullularla buluştu. Her hafta Perşembe ve Cumartesi günleri Kartal Ekolojik Pazar alanında faaliyet gösteren kadın ürünleri pazarında, kadınlar kendi emekleri ile ürettikleri ürünleri satarak,  hem ev ekonomilerine katkıda bulunuyor, hem de Kartal’da adlarının olduğunu ispatlamış oluyor.

Kadınların sosyal ve ekonomik yönlerini güçlendirmek, ürettiklerini değerlendirmek, becerilerini arttırmak ve iş kurmalarını sağlamak amacıyla Kartal Belediyesi ve KEDV tarafından hayata geçirilen Kadın Ürünleri Pazarı, kapalı kapılar ardında kaderlerine razı olan kadınların, kendi güçlerini ve öz güvenlerini ortaya koymaları bakımından da büyük rol oynuyor. Pazarda tezgâh açan kadınların kimisi işini kaybetmiş, kimisi eşini yitirmiş, kimisinin ise kocası işten çıkarılmış ama onlar kaderlerine boyun eğmeyerek, kabuklarını kırdılar ve kendileriyle aynı kaderi paylaşan kadınlara örnek oldular.

 

Kurulan pazarda kadınların kabuklarını kırarak üretken olduğu ve engelleri aştığına dair en güzel örnek Nesrin Aksöğüt. Geçirdiği beyin rahatsızlığı nedeni ile sol tarafı tamamen felç olan ve tekerlekli sandalyede yaşamını sürdüren Aksöğüt, 4 senedir el ürünleri ile ilgili çalışmalar yapıyor. 60 yaşında olan ve kendi ürettiği takı, ahşap, cam ve seramik ürünleri tasarlayarak açılan Kadın Ürünleri Pazarında satan Nesrin Aksöğüt “Engelli olmam hayata küsmem anlamına gelmiyor. Çocuklar oyuncaklarla oynar, bende takılarımla çocuklar gibi oynuyorum” diyor.

Pazarda stant açtığından beri hastalığının da iyiye gittiğini dile getiren Aksöğüt “psikolojik olarak bu Pazar bana çok iyi geldi, sosyal ve ekonomik anlamda büyük rahatlamalar yaşadım. Burada çok güzel arkadaşlıklar, dostluklar kurdum, böyle giderse ben burada yürümeye başlarım” şeklinde konuşuyor.

 

15 yıl Paris’te ünlü moda markalarında kreatörlük yapan Nalan Belge, El sanatları öğretmenliği yaparak başladığı mesleğinde büyük kariyerler elde etmiş. Paris’te yapılan ünlü moda defilelerine kreasyonlar tasarlayan Belge bu alanda Paris’in ünlü moda dergilerine de kapak olmuş. Ayrıca Avrupa Kültür Başkenti projeleri kapsamında yapılan Kırk yama yarışmasında da İstanbul’u anlatan bir tablo yapan Nalan Belge yarışmada birincilik ödülü kazanmış. 40 senelik yoğun bir çalışma hayatından sonra geçirdiği rahatsızlıktan sonra Kartal Kadın Ürünleri Pazarında stant açarak sakin bir hayata başlayan Belge, pazarda çok güzel dostluklar kurduğunu söyleyerek, kadınların bu fırsatları değerlendirmeleri gerektiğini dile getirdi.

Kadınların geri dönüşüm ürünlerini değerlendirerek ekonomik özgürlük sağlamasına bir örnek ise Gülten İlter. Sağlıklı kumaş, ip ve buna benzer eşyaların parçalarını değerlendirerek birçok ürün elde etmiş. Emekli olduktan sonra Kırk yama veya yamalı bohça adıyla bilinen sanata başlayan İlter, yırtık masa muşambalarından çocukların kullanacağı kese kâğıdına, artık olan elyaf ve kumaşlardan bebek ve kumaş toplara, kullanılmayan kotlardan mutfak önlükleri yapımına kadar pek çok ürünü geri dönüşümden tasarlayarak yapabiliyor.

Ülke olarak geri kazanım konusunda çok zarar edildiğini ifade eden Gülten İlter, geri dönüşümde profesyonelliğe geçilmesi gerektiğini söyledi. Kadınların kendi ürettiklerini sadece pazarlarda değil pazarlama usulü özel şirketlerle de görüşülüp ürünlerin değerlendirilebileceğini sözlerine ekledi.

Elişi Dantel, yün ve penye ürünleri üzerine çalışmalar yapan Satiye Böke, altı yıldır ürettiği ürünlerin piyasa da satışını yapıyor. Son olarak Kartal Kadın Ürünleri Pazarında bir stant açan, 42 yaşında ki Böke, evli ve 3 çocuk sahibi olduğunu, ürettiği ürünlerin satışından çocuklarını okuttuğunu dile getiriyor.

Kadınların kendi el emekleri ile hazırladıkları her türlü ürünü satabilecekleri Pazar yerinde iki yüz adet stant bulunuyor. Perşembe ve Cumartesi günleri açık olan pazarda ne arasanız bulabiliyorsunuz. Üstelik el emeği göz nuru olan ürünler piyasa fiyatının çok altında satılıyor.  İpek kozalarından ham ipeğe işlenen nakışlara, el örgüsü bebek giysilerinden, havlulara, dantellerden, yağlı boya tablolara kadar yok yok bu pazarda.

Gıda tezgâhlarında ise her şeyi bulmak mümkün. Bunlardan birkaç tanesi büyük çaba ve titizlikle açılmış ev baklavaları, içli köfteler, mantılar ve keklerin yanı sıra ev yapımı tarhana ve ev ekmeği taze olarak alıcısını bekliyor.

Pazar da ayrıca Konservatuar öğrencileri ve genç sanatçılar tarafından düzenlenen konserler, çocuklara yönelik sanatsal faaliyetler ve Moda-tasarım söyleşileri de yapılıyor.

Başvuru ve Bilgi için:

 

Kartal Belediyesi Hürriyet Mahallesi Yaşam Kalitesini Yükseltme Merkezi

Hürriyet Mahallesi Abdi İpekçi Caddesi

Telefon: 0216 452 12 66

 

 

İlgili Haberler

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Öğrenci Ecem bir günlüğüne Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü oldu

İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ, müdürlük makam koltuğunu “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” sebebiyle Kartal Eğe Sanayi İlkokulu öğrencisi Ecem VURAL’a devretti. Ecem VURAL, müdürlük makamına oturması ardından okullarda hayata geçirmek istediği projeleri anlattı. Okul öğrenci meclisi ile gerçekleştirmek istediği projeleri anlatan Ecem VURAL’ı dinleyen İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ: paylaştığı […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel, Cevizlideki Balkon Çökmesiyle Alakalı İncelemelerde Bulundu

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, geçtiğimiz gün Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’nde ani çökme sonucu yıkılan balkonun bulunduğu bölgeyi ziyaret etti. Ziyarette, Başkan Gökhan Yüksel incelemeler yaparak, yapılan çalışmaları kontrol etti. Ekipler, en kısa sürede olay yerine geçti Olay, geçtiğimiz gün Kartal Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’ndeki 5 katlı bir binada gerçekleşti. Binanın birinci katındaki balkon, büyük […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı admin See Full Bio

Basında Kartal
22 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel’den 23 Nisan Mesajı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısı ile bir kutlama mesajı yayımladı. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in yayımladığı mesajında şu ifadeler yer aldı: “Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin açılışının 104’üncü yılını milletçe birlik ve beraberlik içinde kutlamanın gurur, mutluluk ve coşkusunu yaşıyoruz. Tarihimizde önemli bir dönüm noktası olan 23 Nisan […]