Talat Yavuz, Milli Eğitim Bakanlığı’mız sesimize kulak verirse sorunlar daha hızlı çözülür

Yayın: 17:08 - 09.09.2022
Güncelleme: 17:08 - 09.09.2022

Eğitim Bir Sen İstanbul 4 Nolu Şube Başkanı ve Memur Sen İstanbul İl Başkanı Talat Yavuz, medya mensuplarıyla yeni eğitim sezonu öncesi bir araya geldi.

Eğitim Bir Sen’in 450 binden fazla üyesiyle Türkiye’nin en büyük eğitim sendikası olduğuna dikkat çeken Başkan Talat Yavuz, bu durumun kendilerine önemli sorumluluk yüklediğine işaret etti.

Medya mensuplarıyla Pendik Gülistan Sofrasında kahvaltılı toplantıda bir araya gelen Başkan Talat yavuz, her fırsatta eğitimin ve eğitimcinin sorunlarını en üst perdeden dile getirdiklerini, bundan sonrada yüksek sesle dile getirmeye devam edeceklerini kaydetti.

Türkiye’de her anlamda güzel şeyler yapıldığını son 20 yılda Türkiye’nin önemli gelişim gösterdiğini vurgulayan Talat Yavuz, bunun yanısıra sorunlarında devam ettiğini söyledi.

Bütün gayretlerinin nitelikli bir eğitim olduğuna işaret eden Memur Sen İstanbul İl Başkanı Başkanı Talat Yavuz, ” 2022-2023 Eğitim Öğretim yılı başlangıcı sebebiyle gerek sendikal gündemlerimiz gerekse okullarımızın ve öğretmenlerimizin sorunlarını konuşmak öncelikli hedefimizdir.

Türkiye’de nitelikli bir eğitim için gayret göstermekteyiz ve bu noktada üzerimize düşeni yaptığımıza inanıyorum. Bunun yanı sıra eğitimcilerimizin; okul müdürlerimizin, öğretmenlerimizin ve diğer eğitim çalışanlarımızın da sorunları vardır.

Öğretmenler, artan konut ve kira fiyatları temel problem olmaktadır

Ülkemizde özellikle son bir yılda hayat pahalılığı yaşanmaktadır. Bu durumdan öğretmenlerimiz ve eğitim çalışanlarımız da ziyadesiyle etkilenmektedir. Eğitimcilerimizin yaşam standartları yükseltilmeli, maaşlarında ivedilikle düzeltme yapılmalıdır.

Ülkemizde son dönemde yaşanan enflasyon gerçeği eğitim çalışanlarını fazlasıyla zorlamaktadır. Özellikle İstanbul gibi pahalı ve büyük bir şehirde kamu hizmeti sunan görevliler artık en temel insani ihtiyaçları bile karşılamak konusunda zorlanmakta her geçen gün daha fazla kemer sıkmaya mecbur kalmaktadır. Artan konut ve kira fiyatları temel problem olmaktadır. İlimize bu dönem atanan 10 bin öğretmen arkadaşımız yaklaşık 8 bin 5 yüz tl maaşla göreve başlamakta ancak 5-6 bin tl atında neredeyse kiralık daire bulunamamaktadır. Devletimizin özellikle büyük şehirlerde kamu hizmeti yapan memurlarımız için çözüm üretmesi zaruridir.

Bilindiği üzere iki yılda bir toplu sözleşme yapılmaktadır.

2023 ağustos ayında yapılacak toplu sözleşmeye giderken kamu görevlilerin beklentileri iyi anlaşılması ve ivedilikle çözüm bulunması gerekmektedir.

Tüm bu zor koşullarda eğitim bir sen olarak teşkilat çalışmalarımız aralıksız sürmekte ve üyelerimiz ve tüm memurlar için çözümler üretmeye devam etmekteyiz.

Tüzüğümüz gereği 4 yılda bir yapılan genel kurul sürecine şubemiz girmiş bulunmaktadır. Bizlerde doğal süreç içinde sendikal çalışmalarımıza devam edecek ve üyelerimizin desteğini tekrar alarak görevimize devam etmek azmindeyiz.

Okullara yönelik küçük çözüm adımları atılıyor fakat, asıl sorunlar gözden kaçıyor

Okullarımızın da bazı sorunları vardır. Temizlik personeli, güvenlik elemanı  ve benzeri sorunlar vardır. Bu sorunların çözümü için yetkililerle sıklıkla bir araya geliyor ve maruzatımızı anlatıyoruz. Güvenlik, personel ve bütçe konularında adımlar atılsa da hala çözümsüzlükler daha büyük boyuttadır. Milli Eğitim Bakanlığımızın sendikamızın sesine kulak vererek okullarda yaşanan sorunların çözümü için bizleri dinlemesi ülkemiz menfaatinedir. Sahanın sesi onlara yardımcı olacaktır.

Aklın yolu birdir

Mesela okulların ihtiyacı olan görevli personeller konusunda belirtilen şartlar yeni istihdam öncelikli değilde, işlevsellik bakımından ele alınarak düzenleme yapılsaydı verimli bir adım atılmış olurdu. Yani okul aile birlikleri tarafından finanse edilen mevcut görevli personeller bu yeni düzenlemeyle sisteme dahil edilseydi tam isabetli bir iş yapılmış olurdu, zira halihazırda çalışmakta olan personel okulu tanıyor, işini biliyor yeterli tecrübeye sahipken bakanlık yaptığı bu yeni düzenlemeyle “yeni istihdam” şartı koyarak okulun yükünü hafifletmek yerine iyice ağırlaştırmış oldu. Çok basit bir maddeyle mevcut çalışan personellerinde bu istihdam düzenlemesine dahil edilmesi sorunu çözecektir. Umarız akılcı bir hamle yapılır. Aksi halde bu adım okul aile birliklerinin ve okulun yükünü artıracaktır.

Öğretmenlik meslek kanunundaki memnuniyetsizlik devam ediyor

Öğretmenlik meslek kanunu ile ilgili yaptığımız öneri ve eleştirilere yeteri kadar önem verilmemesi bugün büyük bir memnuniyetsizlik olarak bakanlığımızın önündedir. Bizler öğretmenlerimiz için uygun görülen sınav ve eğitim süreçlerinin ne kadar üstün körü ve plansız olduğunu üzülerek görmekteyiz. Memnuniyet sağlamak için sınav ısrarından vazgeçilmeli ve meslek kanunu güncellenmelidir. Bu güncelleme süreci de bizlerin katkısına ve eleştirisine açık olmalıdır.

Talat Yavuz, 15 Ekim’de Eğitim Bir Sen İstanbul 4 Nolu Şube’nin genel kurulu olduğunu da açıkladığı konuşmasında, kendisinin ve ekibinin yeniden aday olduğunu da duyurdu.

Exit mobile version