DASK Fiyatı Neye Göre Belirlenir?

Yayın: 17:53 - 26.11.2022
Güncelleme: 17:53 - 26.11.2022

DASK fiyatları belirlenirken binanın yaşı en önemli faktörler arasında yer alır. Bina yapım yıllarına göre fiyatlandırmalar ortaya çıkarılır. Yapı tarzı ise DASK içerisinde ikiye ayrılır. Betonarme ve diğer yapılar olarak değerlendirmeler söz konusudur. Evin metrekaresi ve birim maliyeti, brüt metrekaresi esas alınarak hesaplanır. Her yıl T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından metrekare birim maliyetleri güncellenir.

Binanın yer aldığı il ve ilçe de fiyatlandırmalar konusunda belirleyici unsurlardandır. Riskli olarak bilinen bölgelerde fiyatlar değişebilir. En yüksek riskin ortaya çıktığı iller ”1. Risk Bölgesi” olarak tanımlanır. En az riskli olanlar ise ”5. Risk Bölgesi” olarak adlandırılır. Örneğin, İstanbul’da DASK yaptırmak isteyen birisi risk bölgeleri içerisinde 1. sırada yer alıyorsa prim ödemeleri de değişkenlik gösterebilir. Fiyatların sürekli güncellenmesinden dolayı prim değerlerinin düzenli olarak araştırılması gerekir.

DASK Nereye Ödenir?

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan Zorunlu Deprem Sigortası talimatlarına göre primler belirlenir. Ödemeler sigorta poliçesinin düzenlendiği sigorta şirketlerine yapılabilir. Özel bir mesken için DASK poliçe bedelleri sabit olabilir. Aynı konut için sigorta şirketleri farklı DASK fiyatları belirlemezler. DASK bedellerinin sigorta şirketlerine göre değişmemesi, aynı şartlar altındaki binalarda geçerli olur. Binaların yer aldığı yerin deprem risk bölgesi olması da fiyatlar için değişken yaratan bir faktördür.

DASK poliçesinin yılda bir defa yaptırılması gerekir. Poliçenin düzenlendiği günden itibaren DASK yılda bir kez ödenmelidir. Ayrıca sigorta poliçesi geçerlilik süresi sona erdiyse 30 gün içerisinde yenileme işleminin yapılması sizlerden talep edilir. DASK poliçe yenileme işlemi yapılırken 30 günlük süreyi geçmezseniz indirimlerden yararlanabilmeniz söz konusudur.

Olası bir depremden sonra oluşabilecek zararı sigorta şirketlerinin karşılama süreleri değişebilir. Bunun için ilk olarak zararın belirgin halde olması ve kesinleşmesi önemlidir. Hasarın ne şekilde meydana geldiği ve hasar bedelinin ne kadar olacağı gibi konular netleştikten sonra evraklar tamamlanmalıdır. Evrakların tamamlanması neticesinde tazminat ödemeleri gerçekleştirilir. Süre, belgelerin tamamlanmasından sonra ortalama 1 ay içerisinde sona erebilir. Bu bilgilerin haricinde, siz de DASK fiyatları ve aklınıza takılabilecek herhangi bir soru işareti için generali.com.tr’yi ziyaret edebilir, detaylı bilgi alabilirsiniz.

Exit mobile version