D.Ali Torlak Kurbağalıdere’yi inceledi ve konuyla ilgili soru önergesi sundu

Yayın: 11:18 - 14.06.2010
Güncelleme: 11:18 - 14.06.2010

MHP İstanbul Milletvekili D.Ali Torlak,Şehir planlamacı MHP MYK üyesi Ahmet Turgut, MHP Ataşehir İlçe Başkanı Mahmut Kılınç ve bir grup partiliyle birlikte sel felaketinin yaşandığı Kurbağalıdere’yi gezerek incelemelerde bulundu.

D.Ali Torlak dere yatağının bulunduğu ve su baskınlarının yaşandığı evlerin sahiplerini de ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Torlak vatandaşlara MHP olarak gördükleri manzarayı gerek parti yetkililerine gerekse hükümet kanadındaki yetkililere ileteceklerini söyledi. Yaşanan sel felaketinde hayatını kaybeden işçi Mevlüt Macit’in hayatını kaybettiği Kurbağalıdere’nin dere yatağı boyunca incelemelerde bulundu. Ali Torlak basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Sel felaketinde kaybeden işçimize Allah’tan rahmet diliyorum. Buradaki sıkıntı dere yatağındaki genişliklerinin yanlışlıklarından kaynaklanıyor. Derenin bazı yerlerinde genişlik yedi sekiz metre bazı yerlerde ani bir düşüş var. En önemli çalışma dere yatakları genişletilip temizlenmeli ve yapılar başka yere taşınmalı, ayrıca yeni yapılaşmalar engellenmeli. Türkiye’yi sekiz yıldır yöneten iktidar, On altı senedir İstanbul’u yöneten belediyecilik derenin genişliğini hesap etmeden yaptıysa büyük yanlışlık yapmıştır ve ihmal vardır. Kendileri mutlaka acil bir çalışma başlatmalılar. Gördüğüm kadarıyla belediye kanalın açılması gibi bir çalışma başlatmamış. Çok acil yetkililer gelip kanalı açmalı temizlemeli ve vatandaşlara hizmetleri sunmalılar. Kalıcı çözümleri sunmalı aksi takdirde her yağışta vatandaşlar daha kötü durumlarla karşılaşabilir. Bunun önüne geçebilmek İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanlığının işidir ve İç İşleri Bakanlığının işidir.Biz MHP olarak sel felaketinin neden olduğu zararların araştırılması, gereken önlemlerin alınması ve sorunların çözülmesi ile sorumluların tespiti konusunda meclis araştırması ve yazılı soru önergesi verdik.İstanbul ile ilgili doğal afetlerde meydana gelen sorunların incelenmesi,çözümüne yönelik politika ve önlemlerin en kısa sürede hayata geçirilmesi gerekmektedir. Vatandaşlarımızın burada çekilen sıkıntısının takipçisi olacağız” dedi.

D.Ali Torlak’ın  TBMM’ye  gönderdiği soru önergesi  şu şekilde:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Beşir Atalay tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

  Durmuşali TORLAK                                                                                                              

İstanbul  Milletvekili

Afet; insanlar için fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplar doğuran, normal yaşamı ve insan faaliyetlerini durdurarak veya kesintiye uğratarak toplulukları etkileyen doğal, teknolojik veya insan kökenli olaylardır.

2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul’da her yıl meydana gelen şiddetli yağış, bir çok olumsuzlukları ve acılı olayları İstanbul halkına yaşatmaktadır. İstanbul’da yaşanan bu sel felaketlerinde meydana gelen ve tüm dünya kamuoyunun da ibretle izlediği bu görüntüler, ülkemizin itibarının sarsılmasına ve zedelenmesine neden olurken, ülke genelinde büyük üzüntülere sebep olmaktadır.

Bu kapsamda, son üç gündür kentin Anadolu yakasında ve özellikle Kartal, Maltepe, Ataşehir, Ümraniye, Kadıköy, Pendik ve Tuzla bölgelerinde çok sayıda su baskınlarına neden olan şiddetli yağışların verdiği sel baskınlarıyla, E-5 ve D-100 Karayolu’nun büyük bölümü su baskınından etkilenirken, bölgenin birçok yerinden geçen Kurbağalıdere’nin taşan sularına kapılan bir belediye işçisi hayatını kaybetmiştir.

İstanbul’da üç gündür devam eden sağanak yağış, kentin özellikle Anadolu Yakası’nda günlük yaşamı felç etmiş, çok sayıda ev ve işyeri su baskınına maruz kalmış, patlayan rögar kapakları nedeniyle şehir içi yollar kullanılamaz hale gelmiştir. Sürücüler yağmur nedeniyle trafikte zor anlar yaşarken bir çok maddi hasarlı trafik kazaları meydana gelmiştir. Bu kapsamda bir çok ana bulvar ve caddeler ile E-5 ve D-10 karayolu ulaşıma kapanmıştır.

Buna göre,

1-     İstanbul genelinde hükümetiniz döneminde meydana gelen sel felaketi sayısı kaçtır? Bu sel felaketlerinde yaşanan can ve mal kaybı ne kadardır?

2-     2009 yılında sel felaketinin yaşandığı Ayamama Deresi çevresindeki çarpık ve kaçak yapılaşma ile ilgili bir çalışmanız var mı? Var ise ne gibi çalışma yapılmakta ve ne aşamadadır?

3-     İstanbul’da yaşanan son sel baskınlarını bir doğal afet olarak mı, yoksa Büyükşehir Belediye yönetiminin yetersizliği olarak mı değerlendirmektesiniz?

4-     Son yaşanan sel felaketinde İstanbul genelinde toplam kaç su baskını ihbarı alınmıştır? Can ve mal kaybı ne kadardır?

5-     İstanbul gibi bir kentte dere yataklarının toprak döküm ve yerleşim alanı olarak kullanılmasını doğru buluyor musunuz? Bulmuyorsanız ne gibi çalışmanız var?

6-     Basında çıkan iddialara göre Kurbağalı Dere’ nin koruma bandı olması gereken alanların bir süredir toprak döküm sahası olarak kullanıldığı doğru mudur? Doğru ise sorumlular hakkında yasal süreç başlatmayı düşünüyor musunuz? 

7-     İstanbul’da afet bilgi sistemi kurulmuş mudur? Kurulmadıysa sebebi nedir?

Exit mobile version