Kerkük’te yaşanan gerginliğin sebebi nedir?

Yayın: 22:25 - 02.09.2023
Güncelleme: 22:25 - 02.09.2023

Irakta yakın zamanda yapılan partiler koalisyonunda alınan bir kararla Kerkük’te bulunan Müşterek Harekat Komutanlığı karargâhının binası ve 33 karakolun peşmergenin kontrolüne verileceği konusu Kerkük’te fitili ateşleyen faktör oldu.

Söz konusu bu karar, Bağdat parlamentosunda, Sünni ve Şii Araplar ile Kürt partileri arasında, fakat Kerkük’ün asıl sahibi Türkmenlerin (Temsilcilerin) yer almadığı bir toplantıda alınmış. 

Şii – Sünni – Kürt ve Arap siyasilerden oluşan ittifak toplantısında Barzani’ye bağlı KDP partisinin 2017 tarihinden önce bir süre siyasi bürosu olarak kullandığı şuan ise Irak ordusu ve diğer birimlerin Müşterek Harekât Komutanlığı karargâhı olarak kullandığı binasını tekrar kullanmak istemesi üzerine patlak verdiği belirtildi.

Geçtiğimiz günlerde de, Irak Başbakanı Muhammed Şiya esSudani tarafından gündeme taşınan Kerkük’te, 33 karakol karargâhının KDP peşmergelerine teslim edileceğinin açıklanması, Kerkük halkını tedirgin ederek bugün gerginliklerin yaşanmasına sebep oldu.

Söz konusu binanın, KDP tarafından 2017 tarihinden önce siyasi çalışma bürosu olarak kullanmak üzere yapılmış bir parti binası olduğu belirtildi.

Şimdi ise seçim öncesi bir dönem olduğu için KDP bu binayı kullanmak istiyor, Kerkük halkı ise 2017 tarihinden beri Erbil’e çekilen peşmergeyi Kerkük’te bir daha görmek istemediklerini belirtip tepki gösteriyorlar. Kerkük’te cereyan eden olaylarda, peşmergeyi Kerkük’te görmek istemeyen Arapların ön saflarda olduğu belirtiliyor. Yaşanan bu gerginliğin daha fazla büyümemesi özellikle Türkmen halkının selameti için Türk yetkililerin de bir an önce gerekli girişimlerde bulunması talep edilmektedir. Çözüm adımı olarak, KDP’nin talep ettiği Müşterek Harekât Komutanlığı karargâhı bina konusu ile alakalı alınan karardan vazgeçilmesi gerektiği dile getirilmektedir.           

Öte yandan bölgeden edinilen bilgilere göre, Peşmergenin Erbil’den dışarı çıkmaya da aslında mecalide yokmuş. Yani birkaç aydır maaşlarını dahi alamıyorlarmış, maaşları da çok gecikmeli alabiliyorlarmış. Fakat yaşatılan bu gerginliklerin bazı çevrelerce provokasyona dönüştürülmeye çalışılmakta olduğu belirtildi.

Günün sonunda insanın aklına şu soru geliyor; Türkmenler kendi öz yurdunda azınlık durumuna nasıl düşürüldü?

Haber: Kenan Gülerci

Exit mobile version