Toplum olarak rahatsız olduğumuz bu modifiyeli araç tutkusu hakkında!

Yayın: 17:08 - 11.09.2023
Güncelleme: 17:08 - 11.09.2023

Toplumumuzun özellikle genç kitlesi tarafından ilgi duyulan bu rahatsız edici, faydasız faaliyet alanı daha doğru daha verimli değerlendirilemez mi, yönlendirilemez mi?



Yani gençlerimizin bu enerjileri bu üretken – uygulamacı özellikleri otomotiv sektörü tarafından yapılacak akılcı projelerle daha verimli bir çalışma ortamına dönüştürülemez mi?

Bakıyoruz gençler bir otomobili alıyor sırf ilgi çekici görünsün diye yüklü miktarda paralar harcayıp masraf ediyorlar, fabrika ayarlarıyla oynayıp trafikte seyir halindeyken kazalara sebep olabilecek derecede tehlikeli işler yapıyorlar.

Neymiş efendim?

Onun arabası yere sıfır seviyede, hareket edince amuda kalkıyor sanki…

Falanın arabasında bir ses sistemi var, bilmem kaç bin lira değerinde, bilmem kaç desibel wolum basıyor.

Filanın arabasının bir abart egzozu var gaza basınca mahalleli ayağa kalkıyor.

Evet sen gaza basıp patinaj çekerken o mahalle halkı çok rahatsız oluyor. Hastalar rahatsız oluyor, uyuyan bebekler veya büyük insanlar uyanıyor rahatsız oluyorlar,  rahatsızlık verenler yani modifiye tutkunu denilenler hakkında da hiç güzel şeyler söylemiyor ha bunu da bilesiniz…

İlle de bir iş yapacaksanız standardı bozarak değil de insan hayatına faydalı yeni projeler geliştirin.  
Bir tarafta otomobil üretiminde çalışan mühendisler, teknisyenler, arge birimleri tarafından belirli standartlarda üretilerek vatandaşın kullanımına sunulan orijinal araçları düşünürken, bu meslek alanında genelde herhangi bir eğitimi deneyimi olmayan modifiye (süsleme) tutkunu diye adlandırılan bir kitle kendi kafasına göre havalı görünsün diye aracın birçok teknik ayarlarını bozarak trafiğe çıkıp (zaten böyle araçların trafiğe çıkması dahi sakıncalı iken) birde yetmemiş gibi kendi keyfince aracın egzozunu daha çok ses çıkaran (abart egzoz takarak) ve siyah duman atarak havayı kirletip ve arkadan gelen aracın görüş mesafesini tehlikeye sokarak, üstüne üstlük yüksek ses sistemiyle de kendinden daha çok çevresindeki insanları rahatsız etme davranışını sergileyenlere modifiye tutkunu gençler denilmeye başladı.


Ya bunun adı böyle olmamalı, bu gençlerin bu konuda harcadıkları enerjiye masraflara yazık çok yazık. Genç insanların enerjileri daha verimli şekilde topluma da faydalı alanlarda değerlendirilmelidir.

Yani gençlerimizin bu enerjileri, bu üretken – uygulamacı dahi özellikleri otomotiv sektörü tarafından yapılacak akılcı projelerle daha verimli bir çalışma ortamına dönüştürülemez mi?
Ne dersiniz?

Kenan GÜLERCİ
Exit mobile version