SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

“Tam Dumansız Tuzla” İçin Elele…

Yayınlanma:
ABONE OL

Tuzla Kaymakamlığı, Tuzla Belediyesi ve Tuzla Sağlık Grup Başkanlığı, toplum sağlığını korumak amacıyla kapalı mekanlarda sigara içilmesini yasaklayan kanunun 19 Temmuz 2009 tarihinde, kapsamı genişletilerek yürürlüğe girmesi nedeniyle “Tam Dumansız Tuzla” konulu bir toplantı düzenledi.

Toplum sağlığını korumak amacıyla, 4207 sayılı Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine İlişkin Yasa’da yapılan değişiklikle kapsamı genişletilen,  kapalı mekanlarda sigara ve benzeri tütün ürünlerinin içilmemesini öngören uygulama, 19 Temmuz 2009 günü başladı.

Tuzla Kaymakamlığı, Tuzla Belediyesi ve Tuzla Sağlık Grup Başkanlığı, toplum sağlığını korumak amacıyla kapalı mekanlarda sigara içilmesini yasaklayan kanunun 19 Temmuz’da kapsamı genişletilerek yürürlüğe girmesi nedeniyle “Tam Dumansız Tuzla” konulu bir toplantı düzenledi.

İBB İdris Güllüce Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya, Tuzla Kaymakamı Mümin Heybet, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Tuzla Emniyet Müdürü Ahmet Korkmaz, Tuzla Belediye Başkan Yardımcısı Av. Mehmet Çelikel, Tuzla Sağlık Grup Başkanı Dr. Fatma Kuzkaya’nın yanı sıra Tuzla Belediyesi’nin ilgili müdürleri, muhtarlar, çeşitli sivil toplum kuruluşlarından temsilciler, esnaf ve vatandaşlar katıldı.

Sigara Yüzünden Her 8 Saniyede Bir Kişi Ölüyor

Program, Tuzla Sağlık Grup Başkanı Dr. Fatma Kuzkaya’nın yaptığı ‘Sigara Gerçeği’ başlıklı bir sunumla başladı. Sigarayı, “özenti ile başlanan, görsel yolla bulaşan salgın bir hastalıktır” diye niteleyen Dr. Kuzkaya, içinde 4 bine yakın zehirli maddenin bulunduğu sigaranın; esrar ve eroinden daha fazla bağımlılık yaptığını vurguladı. Ciddi zararlarına karşın, sigaranın ‘yasal satılan tek tütün ürünü’ olduğunu belirten Dr. Kuzkaya, “Türkiye’de önce sigara ithalatının başlaması, daha sonra da yabancı sigara fabrikalarının kurulmasıyla sigara içme oranı hızla artmıştır” dedi.

Sigaranın bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Dr. Kuzkaya, sigarayla ilgili şu çarpıcı bilgileri aktardı:

“Yetişkin nüfusun yaklaşık üçte biri sigara içiyor ve sigara her 10 yetişkin insandan birini öldürüyor. Dünya genelinde 1 milyar 250 milyon insan sigara içiyor. Bu rakamın 2025 yılında 1.6 milyar insana çıkması öngörülüyor. Her yıl sigara yüzünden dünya genelinde 5 milyon, her gün ise 11 bin insan ölüyor. Yani her 8 saniyede bir kişi sigara yüzünden ölüyor. Türkiye maalesef, sigara tüketiminde ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Sigara dünyanın en önemli ölüm nedenidir. Sigara özellikle akciğer kanserinin yanı sıra bir çok kalp ve damar hastalıklarına yol açıyor. Sigara içenler gibi sigara içmeyen pasif içiciler, özellikle çocuklar sigara dumanından ötürü ciddi zararlar görüyor. Oysa her insanın dumansız bir yaşam sürmeye hakkı vardır. Sigaranın çocuklarımızın sağlığı ve geleceğimizin üzerinde oluşturduğu zararların yanı sıra bir de maliyeti var. Sigaranın ülkemiz ekonomisine getirdiği mali yük, yılda 20 milyar Dolar’dır. Türkiye sağlığıyla, gençliğiyle, çocuklarıyla kaybediyor. Kim kazanıyor? Sigara ve ilaç sektörü kazanıyor. Karşımızda bir halk sağlığı sorunu var. Bu yasa, daha az sigara içilmesini ve daha fazla kişinin sigarayı bırakmasını amaçlıyor.”

Başkan Yazıcı: Amaç Toplum Sağlığını Korumak

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı da, yaptığı konuşmada, kendisinin de eskiden sigara içtiğini hatırlatarak, “Yaklaşık 1.5-2 yıl önce sigaradan kurtuldum. Artık sigara içmemenin bütün avantajlarını yaşıyorum” dedi.

‘Tam Dumansız Tuzla’ konulu toplantıyı Sağlık Grup Başkanlığı’yla birlikte düzenlediklerini vurgulayan Başkan Yazıcı, “Çünkü Sağlık Grup Başkanlığı ve Tuzla Belediyesi’nin, koruyucu sağlık hizmetlerini artırmak gibi bir görevleri var. Sağlık Grup Başkanlığı ve sağlık ocaklarının birinci görevi hasta bakmak değil, öncelikle toplum sağlığını korumak ve koruyucu hekimliği yaygınlaştırmaktır. Belediyelerin de görevi yine toplum sağlığını korumak ve bu şartları sağlamaktır” diye konuştu.

Söz konusu yasağın, bireysel, toplumsal ve ekonomik açıdan anlatmakla bitmeyecek kadar olumlu etkilerinin zamanla daha iyi görüleceğini belirten Başkan Yazıcı, “Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur. Sağlam vücut elde etmenin yolu, vücuda iyi bakmaktan geçer. Sigaranın zararları saymakla bitmez. Biz geleceğe umutla bakan, tarihte zirveyi görmüş bir milletin evlatları olarak, yine o zirveyi bulma yolunda, en güzel yolu bulma yolunda, engelleri aşacağımıza inanıyorum” dedi.

Kaymakam Heybet: Tuzla Uygulamaya Örnek Olmalı

Tuzla Kaymakamı Mümin Heybet ise önemli olan şeyin, yasa çıkarmak değil, güzel yasaları pratiğe uygulayıp, yaşama geçirmek olduğunu belirterek, “Yapılan anketlerde, bu yasağın arkasında yüzde 90’lara varan bir kamuoyu desteği olduğu ifade ediliyor. Bu destek ve Türk insanının değişim ve dönüşüme yönelik inanılmaz kabiliyeti; bu yasanın pratikte de başarılı olacağının en temel güvencesidir” dedi.

“İstanbul Tuzla’dan başlar” sloganına atıfta bulunan Kaymakam Heybet, sigara yasağından sonra “Güzellikler de Tuzla başlar” sloganıyla Tuzla’nın örnek bir uygulamaya ev sahipliği yapmasını istedi. Salonda bulunan esnaflara seslenen Kaymakam Heybet, “Kamuoyu sizin yanınızda. Yasanın sağını, solunu arkasını dolanarak değil, basit bir irade ve basit bir iyi niyet ile yasayı uygulayıp, bunun güzelliklerini topluma gösterelim. Eminim ki ticari kaybınız olmayacak. Bundan kayıpla değil, kazanarak çıkacaksınız. Anadolu Yakası’nın parmakla gösterilen işletmelerine, restoranlar zincirine sahip bir ilçe, bu açıdan da parmakla gösterilen bir uygulamaya ev sahipliği yapsın istiyoruz” dedi.

Başkanlığını üstlendiği, İlçe Tütün Kontrol Kurulu’nun da sigara yasağı uygulamasının takipçisi olacağını belirten Kaymakam Heybet, hukuki yaptırımlara en son çare olarak başvurulması gerektiğini, esas olarak kamuoyunun, vatandaşların, işletmelerin, kurum ve kuruluşların bu uygulamaya sahip çıkması gerektiğini söyledi.

Kaymakam Mümin Heybet konuşmasını, “‘Tam Dumansız Tuzla’, ‘Tam Dumansız İstanbul’ ve ‘Tam Dumansız Türkiye’ için hepinize kolaylıklar diliyorum” sözleriyle tamamladı.

Cezalar Ağır, Yasakları Çiğnemeyin

Tuzla Belediyesi Zabıta Müdürü Ziya Atmaca ise yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

“Yasaklama kapsamının genişletildiği 19 Temmuz 2009 gününden önce, servis ve eğlence hizmeti sunulan 133 işyerine tebligat yapılmış, yasal olarak asılması zorunlu uyarı yazılarını bulundurmayan 69 işyeri, TAPDK Satış İzin Belgesi olmadan tütün mamulleri satışı yapan 50 işyeri ve yasaklı alanlarında tütün mamulleri kullanılan 4 işyeri yetkilisi hakkında tutanak düzenlenmiştir. Henüz ceza uygulaması yapılmamıştır. Denetimlerimizin ilk bölümü uyarı amacını taşımaktadır. 5727 sayılı Kanunun işyerleri için öngördüğü en düşük para cezası -yasal uyarı yazılarının asılmaması halinde- 560 TL dır. Kanunun gerektirdiği cezalar ülkemizin ekonomik şartları aşısından ağırdır ama yasakların uygulanması çok zor değildir. Vatandaşlarımızı yasakları çiğneme konusunda ısrarcı olmamaya davet ediyoruz.”

Bu arada, Zabıta Müdürü Ziya Atmaca, konuşması sırasında sigara tiryakisi olduğunu

ancak söz konusu yasağın da etkisiyle sigarayı en kısa zamanda bırakacağını söyledi. Bunun üzerine, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Atmaca’nın sigarayı hemen bırakması gerektiğini belirterek, toplantıdan sonra Kaymakam Mümin Heybet ile birlikte Ziya Atmaca’nın kullandığı sigara paketini imzaladı. Başkan Yazıcı ve Kaymakam Heybet. Ziya Atmaca’dan artık sigara içmemesini istedi.

İlgili Haberler

Eğitim
20 Nisan 2024
Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de!

 İTÜ GVO Beylerbeyi Yerleşkesi öğrencilerinin geleneksel olarak gerçekleştirdiği Yıl Sonu Resim Sergisi bu yıl üçüncü kez 23 Nisan – 14 Mayıs tarihlerinde Müze Gazhane’de yapılacak. Sergideki çalışmaların bir kısmı ‘’ileri dönüşüm’’ temasına odaklanıyor. Öğrencilerin yaratıcı güçlerini dünyanın geleceği için ortaya koydukları sergi izleyicileri düşündürürken, yaşam ve tüketim alışkanlıklarını sorgulamaları için de ilham verecek. Dünya Bankası’nın […]

Basında Kartal
19 Nisan 2024
Kartal Belediyesi’nin Kreşlerinde 23 Nisan Coşkusu

Kartal Belediyesi’ne bağlı 14 kreşte eğitim gören çocuklar hazırladıkları gösterilerle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, minik öğrencilerin 23 Nisan coşkusuna ortak oldu. Çocukların günlerce emek verdiği gösteriler ayakta alkışlandı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında, Kartal Belediyesi’ne bağlı kreşlerde bir kutlama programı düzenlendi. Kartal […]

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Sağlık
16 Nisan 2024
Yeni Bulaşıcı “Kırmızı Göz” Hastalığı Alarmı: Vaka Sayısı 7 Bin 500’ü Aştı

Uganda Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde hızla yayılan ve özellikle kalabalık alanlarda etkili olan “kırmızı göz” hastalığı konusunda uyarıda bulundu. Uganda’da bulaşıcı olan ve son derece hızlı yayılan kırmızı göz hastalığının önü alınamıyor. Ülkede şu ana kadar tespit edilen vaka sayısı ise 7 Bin 500’ü aştı. Yeni bulaşıcı hastalık özellikle hapishane, okul ve sağlık merkezleri gibi […]