KÖTÜ KARNE

Yayın: 09:19 - 18.06.2010
Güncelleme: 09:19 - 18.06.2010

Kötü  karne dünyanın sonu değil, yanlışlar doğruların habercisidir.

İlköğretim okulları ve Liselerde okuyan 15 milyon öğrenci zorlu bir maratonu geride bırakarak tatile çıkıyorlar.   

Öğretmeni dinleyip, derslerini günü gününe yapan öğrenciler, ellerindeki takdir ve teşekkür  belgelerini bir sağa bir sola sallayarak evlerinin yolunu tutacaklar.  Nara atanlar… Cep telefonuna sarılanlar.   

Peki ya başarısız öğrenciler…

Onlar!… Bir kaç gündür, demir kafesin içinde dişleri sökülüp, tırnakları kesilmiş aslan misali süt dökmüş kedi. Mahcup ve mahsur… ‘Ailemin yüzüne nasıl bakarım, çevremdekiler bana ne der?’  

Sayın veliler! İyi bir gelir kaynağınız var.  Evinizde huzur ve mutluluğu yakaladınız mı?  Çocuğunuza güveniyor, onun duygu ve düşüncelerine itibar ediyor musunuz? Haklı isteklerini dikkate almış, beş çayını ikram eden kızınıza “Aferin kızım. Ne kadar düşüncelisin” diyerek  takdir ve teşvik etmiş miydiniz? Ya da kardeşiyle kendi harçlığını paylaşan oğlunuza; “”ferin oğlum seninle gurur duyuyorum” demişseniz sizi kutluyorum. Örnek bir ailesiniz, çocuklarınız da başarılı çocuklar  

Ya; “Saldım çayıra, Mevla’m kayıra” anlayışıyla çocuklarını okula gönderen veliler; bu velilerin çocuklarının başarılı olması mümkün mü?  Bizim bu çocuklardan başarı beklemeğe hakkımız var mı?

 

Hangi çocuk kırık not almak, ya da  sınıfta kalmak için okula gider? Siz, siz !… Çocuğunuzu okula yazdırdınız, araç ve gereçlerini zamanında temin ettiniz mi? Güzelce giydirip, doyurdunuz, yeterli miktarda haftalığını verdiniz mi? Akşam eve geldiğinizde; “Bu gün ne yaptınız oğlum”, “Bu gün ne yaptınız kızım?” dediniz mi? Ara sıra okuluna kadar giderek, öğretmenleriyle ve okul yönetimiyle görüştünüz mü?  

Hayır… Hayır…. Çocuklar çalışmadı. Biz de onlarla ilgilenmedik…  Anne ve babalar, teyze ve dayılar…  Zayıf not getirmesi muhtemel çocuk için aldığınız hiçbir tedbir yoksa suçu öğrencide, öğretmende ya da sistemde arayı bırakın. Aynaya bakıp, ben nerde hata yaptım diyerek hafızanızı yoklayınız.   

Sayın veliler!  Zayıfı  olanda, zayıfı olmayan da bizim çocuklarımızdır. Ve çocuklar bizim en değerli varlıklarımızdır.  Lütfen, onlara anlayış ve hoşgörü ile yaklaşın. Zira kaybolan bir yılı her zaman telafi edebiliriz. Kaybolan çocuğumuzu ise asla telafi edemeyiz.  

Gençler ! Hepimiz yanlış ve hata yapabiliriz. Keşke yapmasak ama yapmışız işte. Yaptık ama asıl olan, doğruyu bulmaktır. Doğruda birbirimize sımsıkı sarılmaktır. Gönlünüz rahat, başınızı dik, geleceğiniz aydınlık olsun. 

Doğruda birleşmek üzere hepinize iyi tatiller diliyorum. 

Mustafa N. Telli

Mustafa Telli
Exit mobile version