SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Kartal’da kadınlar yerel yönetim sürecinde

Yayınlanma:
ABONE OL

Kartal Belediyesi Sosyal Sorumluluk projelerinin en önemlilerinden birini daha hayata geçirerek, Kadınların Kartal’da yerel yönetimlere katılmasını sağladı. Proje kapsamında Kartallı kadınlar tarafından kurulan Mahalle Kadın Komiteleri, mahalle sorunlarına karşı belediye ile köprü oluşturarak sorunların çözülmesinde katkı sağlamayı amaçlıyor.

Kartal Belediyesi kadınlara yönelik sosyal sorumluluk projelerinin bir yenisini daha hayata geçirdi. Kadın Ürünleri Pazarı, Kadın Danışma Merkezi ve Kadınlara Mikro Kredi projelerinden sonra, Kartal Belediyesi’nin son projesi Kartallı kadınları yerel yönetim sürecine katmak oldu.

Kartal Belediyesi ve Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV)  işbirliği ile Ekim ayından bu yana devam eden proje çerçevesinde mahalledeki sorunları birebir yaşayan kadınlardan kurulan “Mahalle Kadın Komiteleri” ile belediye arasında köprü oluşturuldu. Yaptıkları çalışmaları rapor haline getiren Komite, çalışma raporunu Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz ile paylaşarak değerlendirmeler yaptı.

Kartal’ın 20 mahallesinde yapılan tanıtım toplantılarının ardından, mahallelerdeki sorunlara karşı duyarlı ve gönüllü kadınlardan kurulan “Mahalle Kadın Komiteleri” çalışmalarının ilk adımını, kadınların karar mekanizmalarını ve liderliklerini arttırmak amacıyla attı. Bu konuda KEDV tarafından verilen Liderlik Eğitimine katılan kadınlar daha sonra aldıkları bu eğitimi mahallelerde uygulamaya geçirdi.

Mahallelerindeki ihtiyaçları ve sorunları görünür hale getirmek için her mahallede ayrı ayrı toplantılar düzenleyerek, anketler yapan Mahalle Kadın Komiteleri, tüm mahallelerin ortak sorunlarını ve çözüm önerilerini bir rapor haline getirdi. Hazırladıkları çalışma raporunun sonuçlarını düzenledikleri bir toplantıda Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’le paylaşan kadınlar, sorunların çözümü noktasında önerilerde de bulundular.

Kartal Belediyesi Ekolojik Pazar Eğitim Çadırında düzenlenen toplantı da Kartallı kadınlarla bir araya gelen Belediye Başkanı Altınok Öz, Komitenin çalışmalarını çok beğendiğini, bunun haricinde çevre eğitiminin de bu çalışmaların içine katılması gerektiğini söyledi. Bir örnekle bunun önemine değinen Öz, bir litre yanmış yağı temizlemek için 1 milyon litre suya ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek “Sadece bunu bilerek o yağları bir kenara koysak, ülkenin su kaynağını tüketmekten, yok etmekten kurtulmuş oluruz” dedi.

 

 Komitenin çalışma şeklinden çok etkilendiğini de belirterek, yapılan çalışma ve emeklerin karşılığını aldıklarını söyleyen Öz, Kartal genelinde yapılan projelerden de bahsetti. Öz ayrıca, Kartal’da kurdukları Kadın Ürünleri Pazarının Kartal’ın ekonomisine olan etkisinden de bahsetti. Kadınları el emeklerini satarak ekonomik açıdan kalkınmasına vesile olmak için bu pazarı açtıklarını belirten Öz “ Sizin burada ürettiğiniz ürünleri Kartal dışında yaşayan ekonomik problemleri olmayan alım gücü yüksek vatandaşlar alacak. Yani Kartalı bu vesile ile çekim merkezi haline getirmiş olacağız. Aynı şekilde bu olay Organik Pazar için de geçerli, alıcısı Kartal dışından gelecek ve burası bir çekim merkezi olacak şeklinde konuştu.

Kadınların park güvenlikleri hakkındaki önerilerini de dinleyen Başkan Öz, bazı parklarda kahvehane gibi işletilen çay ocaklarını kapattıklarını dile getirdi. Parklardaki kahvehanelerin kapatılmasıyla ilgili kadınlardan tam destek aldığını belirten Öz, erkeklerden ise olumsuz cevaplar aldıklarını söyledi.

Toplantıya katılarak yerel yöneticiler ve uzmanların çabalarının haricinde birlik olunması gerektiğine değinen Kadın Emeği Değerlendirme Vakfı Başkanı Şengül Akçar “Birlikte hareket etmek zorundayız. Umarım kadınlarımız bu gelişim sürecine yeterince katılır ve bu sorunları hep birlikte aşarız” şeklinde konuştu.

Kadınların yerel yönetimlere katılmasıyla ilgili olarak gerçekleştirilen proje hakkında kısa bilgiler veren Proje Koordinatörü Sebla Güngören, kadınların ihtiyaçlarına duyarlı bir belediyecilik anlayışı geliştirmek amacıyla hayata geçirdikleri söyleyerek “Kadınların ortak sorunları hakkında kamuoyunu bilinçlendirmek ve bunun için çözüm yollarını aramak adına projeye başlandı. Hürriyet mahallesinden başlayarak toplantılar yapmaya başladık ve sonuçta 440 gibi bir katılım sayısına ulaşıldı. Bununla birlikte mahalle kadın komiteleri kuruldu” dedi.

Mahalle komiteleri adına söz alan Emine Işıkçı “Öncelikle biz Kartal’da bireysel çalışmaların yetersiz kaldığı konularda birlikte hareket edip, örgütlenerek bir fark yaratabileceğimizi gördük. Belediyemizin de desteğini alarak harekete geçtik. Artık kendimizi daha güçlü başarıya daha yakın hissediyoruz. Kartal bizim, mahalleler bizim, sokaklar bizim ona sahip çıkacağız. Ayrıca kadınların çocuklarını güvenle emanet edecek bir yerin olmaması kadınların çalışmasındaki en büyük engel olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Toplantıya katılan mahalle komiteleri ve Kartallı kadınlar mahallelerde yaşadıkları sorunları ve yapılması gerekenler konusunda görüş bildirerek fikir alışverişinde bulundu. Toplantı sonunda çalışmalar kapsamında Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı tarafından uygulanan Liderlik ve Örgütlenme eğitimini başarıyla tamamlayan 50 kadına katılım belgeleri verildi.

 

İlgili Haberler

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Öğrenci Ecem bir günlüğüne Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü oldu

İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ, müdürlük makam koltuğunu “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” sebebiyle Kartal Eğe Sanayi İlkokulu öğrencisi Ecem VURAL’a devretti. Ecem VURAL, müdürlük makamına oturması ardından okullarda hayata geçirmek istediği projeleri anlattı. Okul öğrenci meclisi ile gerçekleştirmek istediği projeleri anlatan Ecem VURAL’ı dinleyen İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ: paylaştığı […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel, Cevizlideki Balkon Çökmesiyle Alakalı İncelemelerde Bulundu

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, geçtiğimiz gün Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’nde ani çökme sonucu yıkılan balkonun bulunduğu bölgeyi ziyaret etti. Ziyarette, Başkan Gökhan Yüksel incelemeler yaparak, yapılan çalışmaları kontrol etti. Ekipler, en kısa sürede olay yerine geçti Olay, geçtiğimiz gün Kartal Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’ndeki 5 katlı bir binada gerçekleşti. Binanın birinci katındaki balkon, büyük […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı admin See Full Bio

Basında Kartal
22 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel’den 23 Nisan Mesajı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısı ile bir kutlama mesajı yayımladı. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in yayımladığı mesajında şu ifadeler yer aldı: “Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin açılışının 104’üncü yılını milletçe birlik ve beraberlik içinde kutlamanın gurur, mutluluk ve coşkusunu yaşıyoruz. Tarihimizde önemli bir dönüm noktası olan 23 Nisan […]