SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Öz, kurtuluş savaşında kazandıklarımız yabancılara devrediliyor

Yayınlanma:
ABONE OL

1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Yasasıyla kutlanmaya başlanan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Kartal’da düzenlenen çelenk koyma töreniyle kutlandı.

Kartal Kaymakamlığı, Kartal Belediyesi haricinde diğer resmi kurum ve kuruluşları tarafından Atatürk anıtına çelek koyma töreni ile başlayan kutlamalar da, Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz ayrıca, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı ile ilgili olarak mesaj yayımladı.

“Ulusal Kurtuluş Savaşımızın ardından, Tam Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti, Lozan Antlaşmasıyla tanındı. Lozan’da, Atatürk’ün “Ekonomik bağımsızlık olmadan siyasi bağımsızlık olmaz” görüşü doğrultusunda, Osmanlı İmparatorluğunun yabancı devletlere tanıdığı kapitülasyonlar (ayrıcalık) kaldırıldı. Aynı kapsamda 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Yasasıyla uzun yıllar boyunca başka ülkeler tarafından kullanılan, denizlerimizdeki egemenlik haklarımız geri alındı. Peki bu kapitülasyonlar nelerdir? Kabotaj hakkının Yabancı Devletlere devri nelere mal olmuştur?

Osmanlı Devleti’nin “rekabeti artırarak, Avrupa’yla ticareti geliştirmek” amacıyla 1365’te bir İtalyan şehrine tanıdığı ayrıcalıkla başlayan süreç, 1535’de Fransız gemilerine Osmanlı limanlarında serbest ticaret yapma ayrıcalığıyla sürdü. Bu Kapitülasyonlar zaman içinde “ticari rekabetin gereği” düşüncesiyle, her yabancı geminin vergi ödemeden ve koşulsuz ticaret yapmasına, liman ve tersanelerin yabancıların denetimine geçmesine, kıyılardaki balıkçılık ve süngerciliğin el değiştirmesine kadar vardı. Kabotaj hakkının devriyle ölme noktasına gelen Denizcilik ve Donanma’nın iyileştirilmesi de yine yabancılara teslim edildi.

Hukuki ve ticari kapitülasyonlar ve Kabotaj hakkının devriyle; devlet vergilerini toplayamaz, iç ve dış borçlarını ödeyemez duruma geldi. Hazine denetimi yabancıların eline geçerken para basma yetkisi de devredildi. “İç ve dış borçların ödenmesini düzenlemek”, “vergilerin toplanmasını sağlamak”, “ekonominin düzenlenmesi” amacıyla 1880’de 6 yabancı devlete yetki verilip, Osmanlı Borçlar İdaresi (Düyun-u Umumiye) kuruldu. Düyun-u Umumiye binlerce Türk memuruna vergi toplatmaya başladı. Dahası Düyun-u Umumiye 1884’de Avusturya-Alman ortak girişimi Reji İdaresi’ne tuz ve tütün tekelini devretti. “Tarımda verimin artacağı”, “vergilerin düzenli toplanacağı” gerekçesiyle yetki verilen Reji İdaresi tarihe, kurdurduğu silahlı Kolcu Örgütündeki Türklere 60 bin Türk’ü öldürten örgüt olarak geçti.

Devletin çöküşüne yol açan Kapitülasyonlar Lozan Antlaşmasıyla kaldırıldı. 30 yıllığına diye yetkilendirilip, yetkisi alınamayan Reji İdaresi de 1925’de kaldırıldı. Lozan’da yeniden aldığımız Kabotaj hakkımızın yasal düzenlemeleri de 1926’da yapıldı.

Genç Cumhuriyet her alanda olduğu gibi denizciliği de dışa bağımlı olmadan öz kaynaklarıyla geliştirdi. 1933’de hem yurtiçine hem yurtdışına yük ve yolcu taşıyan 30 feribot ve gemimiz oldu. Donanmamız ulusal kaynaklarla modernleştirildi.

Kurtuluş Savaşıyla bedelini ödeyerek kazandığımız haklarımız ve limanlarımız “ticari rekabete uyum sağlamak”, “ekonomiyi geliştirmek” gibi gerekçelerle yine yabancılara devrediliyor. Kabotaj Bayramı adı bile “Denizcilik Bayramı”na çevriliyor.

Denizcilik sektörünün korunup geliştirilmesi, deniz ticaret filomuzun güçlendirilmesi uluslararası alandaki gücümüzü ve ekonomik etkinliğimizi artıracaktır. Denizlerimizi, ekolojik dengeyi bozmadan, ülkemiz ve ulusumuzun yararına kullanabilmek için, bilimin ışığında, kısa ve uzun vadeli Ulusal politikalar üretmemiz şarttır. Ulusal denizcilik politikalarımızın belirlenmesi, ülkemizin çevresindeki denizlerden en iyi biçimde yararlanması ve denizciliğimizin önündeki sorunların çözümü konusunda herkesi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çağırıyorum.

Kabotaj ve Denizcilik Bayramı’nı kutluyor, yurttaşlarımıza esenlikler diliyorum”

İlgili Haberler

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Basında Kartal
16 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Kreş Öğrencilerinden Resim Sergisi

Kartal Belediyesi’nin ilçe genelinde hizmet veren 14 kreşinde eğitim gören kreş öğrencileri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı konu eden ‘Sanatın Çocukları’ adlı resim sergisine imza attı. Minik öğrencilerinin yaptığı 55 eserden oluşan sergi gelenler tarafından büyük beğeni topladı. Kartal Belediyesi Fuaye Alanı’nda düzenlenen serginin açılışına Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’i temsilen; Başkan Yardımcısı […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]